Site icon MediaCat

Tarkan’a TRT’den 750 bin dolar tartışması

TRT’nin gelirlerinin yüzde 78’ini, vatandaşın elektrik faturalarından ve TV bandrollarından alınan miktar oluşturuyor.

Tarkan’a 6 parça için 750 bin dolar ödeyecek olan TRT’nin gelirlerinin yüzde 78’ini, vatandaşın elektrik faturalarından ve TV bandrollarından alınan miktar oluşturuyor. Sadece elektrik faturalarından kurumun kasasına giren miktar 300 milyon YTL

TRT’nin Yılbaşı Özel Programı için Tarkan Tevetoğlu ile 750 bin dolara anlaşması, tartışma yarattı. En büyük gelir kaynağı vatandaşın ödediği elektrik faturaları payı ve bandrol ücretleri olan TRT’nin bu kadar yüksek meblağı bir isme verecek olması, “vatandaşın kesesinden şıkıdım olmaz” tepkisine yol açtı. Haber-Sen Genel Başkanı Baki Çınar, “Hiç kimsenin halkın parasını çarçur etmeye hakkı yoktur” derken, ana muhalefet partisi CHP, konuyu soru önergesiyle Meclis gündemine taşıdı.

VATAN’ın edindiği bilgilere göre TRT’nin 2007 yılı tahmini geliri, 850 milyar YTL. Kurumun en büyük gelir kalemini ise, 300 milyon YTL ile vatandaşın elektrik faturalarından alınan pay oluşturuyor. Her vatandaşın ödediği elektrik ücretinin yüzde 2 oranındaki payı TRT’ye gelir olarak aktarılıyor. TRT’nin badrollardan elde edeceği gelir 250 milyon YTL’yi bulacak. TRT’nin en düşük gelir kalemini ise reklamlar oluşturuyor. İzlenme oranları özel kanallara göre düşük olan TRT, bu yıl reklamlardan net 35 milyar YTL gelir bekliyor.

7536 personel çalıştırıyor

TRT bünyesinde 7016’sı kadrolu, 520’si geçici işçi statüsünde toplam 7536 personel görev yapıyor. TRT Ankara Televizyonu’nda çalışan kadrolu sayısı 1321 iken, sadece Haber Daire Başkanlığı’nda 463 personel görev yapıyor. TRT’nin Ankara’daki tüm çalışanlarının sayısı ise 4262.
İstanbul Bölge Müdürlüğü’nde 947, İzmir Bölge Müdürlüğü’nde 631 personel görev yapıyor. TRT’nin Ankara dışındaki çalışan personelinin toplam sayısı 2754.
TRT’nin son yıllarda çok kötü yönetildiğini belirten Haber-Sen Genel Başkanı Baki Çınar, VATAN’a yaptığı açıklamada, “TRT yönetimi Tarkan’a 750 bin dolar vereceğine teknik sıkıntılarını çözsün” dedi. Çınar, “TRT’de şu anda yaşanan teknik sorunlar herkes tarafından biliniyor. Çoğu yerde eski teknoloji ile görev yapılıyor. Bir gece için Tarkan’a 750 bin dolar verileceğine teknik malzemeleri ile ilgili tüm sıkıntıları çözme girişiminde bulunabilirlerdi” diye konuştu. Çınar şöyle devam etti:
“Anayasanın 133. maddesine göre kurulmuş olan TRT, maalesef işi bilmeyen yöneticilerin elinde perişan edildi. TRT’nin gelirlerinin yüzde 78’ini halkın ödediği vergiler oluşturuyor, bandrol ve elektrik faturalarından ödenen pay. Halkın parasını çarçur etmeye kimsenin hakkı yoktur.”

“İsteyene istediği kadar”

TRT ile ilgili soru önergeleriyle dikkat çeken CHP Amasya Milletvekili Hüseyin Ünsal ise, kurumun dışarıya yaptırdığı programlar için “oldukça cömert” davrandığını belirterek, “Hiçbir standart olmadan istenilen kişiye istenilen ücretle program yaptırılıyor” dedi. Ünsal, TRT ile ilgili çarpıcı bir iddiayı da gündeme getirdi. Ünsal, Çanakkale Savaşı’nın anlatıldığı 13 bölümlük “Kınalı Kuzular” isimli dizinin, 4 milyon 550 bin YTL’ye satın alındığını belirterek, “Bu diziyi, kendilerine satan firmaya, -bu firma Yenilmez Sanat Merkezi- 67 bin YTL’ye geri sattılar. 4 milyon 550 bin YTL’ye malolan dizinin DVD ve VCD satış hakkı, 37 bin 800 dolara yani 67 bin YTL’ye şirkete verildi. Aradaki zararı siz hesap edin. Böyle bir mantık olur mu? Bunun hesabını kim verecek” şeklinde konuştu.

CHP 750 bin $’ı meclise taşıdı

CHP Genel Sekreter Yardımcısı Mehmet Sevigen, TBMM Başkanlığına soru önergesi verdi. Sevigen, “Devlete ait olan bir kurumun bir gece için 750 bin ABD doları gibi bir rakamı gözden çıkarması sizce doğru mu?” diye sordu.

NE DEDİLER?

Osman Yağmurdereli (Yapımcı – AKP Milletvekili): Yılbaşı gecesi yarım saatle atak yapılmaz. Genel Müdür İbrahim Şahin kardeşimiz yeni göreve başladı. Böyle bir konuda mutlaka araştırmasını, incelemesini yapmıştır. Bir bildiği vardır diyorum.
Kayahan (Sanatçı): Türkiye için çok güzel anlaşma!… Hem albümünün masraflarını çıkartacak, üzerine de 750 bin dolar gibi muhteşem bir şekilde para kazanacak.
Mustafa Gürsoy (TRT Yılbaşı programı yapımcı ve yönetmeni): Ben programın teknik yönlerinden sorumluyum, mali portresini bilemem. Bütün özel kanallar kendisine teklifte bulundu ancak Tarkan, TRT’yi seçti. Tarkan’ın seçiminde para konusunun ön planda olmadı.

TARKAN AÇIKLAMA YAPMAYACAK

Tarkan’ın TRT’den aldığı 750 bin dolar tartışılırken, ünlü sanatçının menajeri Uygar Ataş, “Çıkan haberlerle ilgilenmiyoruz, işimizi yapıyoruz. Bu konuda yorum yapmayacağız” dedi. Öte yandan eski manken ve Güneş Gazetesi yazarı Neslihan Yavuzcan, Tarkan’ın “Yok öyle bir para. Bu rakamı almadım” dediğini iddia etti. Menajer Ataş ise, “Tarkan, bu konuda hiçbir açıklama yapmadı ve yapmayacak” dedi.

PARAYI SPONSORLAR ÖDEYECEK

TRT’den yapılan açıklamada ise Tarkan ‘a ödenecek miktarın kuruma hiçbir yük getirmeyeceğini, başta Milli Piyango olmak üzere birçok firmanın sponsor olarak destek verdiği belirtildi.

BBC’de de kriz çıkmıştı

İngiltere’nin en büyük yayın kuruluşu BBC’de de yüksek maaş krizi yaşanıyor. BBC’nin 2 bin çalışanının işine son vereceğini ilan etmesinden kısa bir süre sonra, kanalda popüler bir talk-show sunan Jonathan Ross’un, “Aldığım maaş bin BBC gazetecisine bedel” demesi tartışma yarattı. Ross, BBC’yle üç yıl için 18 milyon pound anlaşmıştı. Bu sözler üzerine yoğun eleştirilerin hedefi olan BBC, şimdi yüksek maaş alan elemanlarının performansını incelemeye başladı. Performansı yeterli bulunmayan olursa yeni bir ücret önerilecek. 29 bin çalışanı bulunan BBC’nin yıllık bütçesi 4 milyar pound.

Kaynak: Vatan

Exit mobile version