Starbucks, Toplum Gönüllüleri Vakfı (TOG) ve lisanslı iş ortağı Alshaya Group işbirliğiyle Türkiye’deki ilk Community Store mağazasının kapılarını açtı. Ümraniye Yamanevler’de bulunan ve “Community Store Starbucks Ortak Alan” olarak adlandırılan mağaza, gençlerin yaratıcılıklarını besleyecek bir buluşma alanı olarak tasarlandı.
Starbucks Ortak Alan; ziyaretçilerine lokal grupların bir araya gelerek bağlantı kurabilecekleri, yaratıcı etkinlikler düzenleyebilecekleri alanlar sunuyor. Mağazalarda gerçekleştirilen program ve deneyimler, Starbucks çalışanlarının ve bulunduğu toplumun ilgi alanlarından alınan ilhamla tasarlanıyor. Türkiye’nin ilk Starbucks Ortak Alan mağazası ise TOG işbirliğiyle gençlere yönelik eğitim ve sosyal etkinlikler düzenleyecek.
Bir yıl boyunca bu alanda kişisel gelişim, yetenek ve becerilerin güçlendirilmesi, kariyer planlaması ve iş hayatına katılım gibi konuları kapsayan çeşitli eğitim programları sunulacak. Bunun yanı sıra, gençlerin sosyal sorumluluk bilinci kazanmaları, sosyal etkinliklere katılmaları, kültürel ve sanatsal etkinlikler aracılığıyla yaratıcılıklarını keşfetmeleri ve topluma daha fazla dahil olmaları desteklenecek. Bu programlar alanında uzman bir ekip, eğitmenler ve danışmanlar tarafından atölye çalışmaları ve eğitim oturumları şeklinde hazırlanacak ve uygulanacak. Gönüllülük ve sosyal sorumluluğun değerini gençlere öğretmek ve bu konularda farkındalık yaratmak amacıyla, Community Store Starbucks Ortak Alan’ın ilk dersi 23 Kasım’da 15 gencin katılımıyla gerçekleştirildi.
Starbucks Ortak Alan’da neler var?
- Esnek mekânlar: Çalışma oturumlarından sanat atölyelerine kadar farklı etkinliklere kolayca adapte olabilen mekânlar.
- Teknoloji entegrasyonu: Yüksek hızlı Wi-Fi, şarj istasyonları ve dijital işbirliği araçlarıyla gençlerin bağlantıda kalmasına yardımcı olacak bir ortam.
- Sürdürülebilirlik: Gençlerin çevre bilinciyle uyumlu olarak tasarlanmış, enerji tasarruflu aydınlatma, geri dönüştürülmüş malzemeler ve yeşil alanlar içeren bir mağaza tasarımı.
- Rahat oturma alanları: Uzun süreli çalışma ve sosyalleşme için konforlu oturma düzenleri, ergonomik mobilyalar.
- Topluluk sanat alanları: Yerel sanat eserlerine ev sahipliği yapan ve sanat atölyeleri düzenleyen alanlar.
Starbucks Ortak Alan’ın açılışı hakkında değerlendirmede bulunan Starbucks Türkiye Azerbaycan ve Kazakistan Başkan Yardımcısı Figen Ilgaz şunları söyledi: “Türkiye’de ilk kez hayata geçirdiğimiz ‘Starbucks Ortak Alan’ projemiz, bu hayalin ve tutkunun en parlak yansıması olarak karşımıza çıkıyor. Bu proje ile gençlerin yaşamın her alanındaki deneyim ve öğrenimlerden elde ettikleri ilhamı kullanabilecekleri özel bir merkez yarattık. Bu özel merkezi yaratırken, toplumsal gelişime katkıda bulunma sorumluluğuyla kalpten kalbe bir bağ kurduk ve gençlerimiz için burayı bir yuva haline getirdik. Kendisine ve topluma katkıda bulunma sorumluluğunu bizimle paylaşacak herkese kapımız açık. Çünkü burası senin yerin diyoruz. Bu muazzam ekosistemde birlikte öğrenip büyümek, geleceğimizi inşa etmek için tüm gençleri büyük bir heyecanla davet ediyoruz.”
Toplum Gönüllüleri Vakfı Genel Müdürü Ayşe Kırımlı ise, “Starbucks ile birlikte hayata geçirdiğimiz Ortak Alan projesiyle gençleri hem iş hem de sosyal hayatlarında güçlendirecek eğitimlerle desteklemeyi ve gönüllülükle tanıştırmayı hedefliyoruz. Gençlerin; Ortak Alan’da ilham almasını, network kurmasını, kendilerini keşfetmesini ve bir araya gelerek toplumsal fayda yaratacak projeler geliştirmesini amaçlıyoruz. Sürdürülebilir ve daha yaşanabilir bir dünya için sorumluluk almak isteyen tüm gençlerin burada bir ‘Ortak Alan’ı var” dedi.
Starbucks Sosyal Etki Başkanı Kelly Goodejohn da, “Starbucks Ortak Alan gençlerin yaşam tarzını ve ihtiyaçlarını göz önünde bulundurarak esnek mekânlar, teknolojik entegrasyon ve sürdürülebilirlik gibi önceliklerle tasarlandı. Gençler bu alanda yaşamın her alanındaki deneyim ve öğrenimlerden elde ettikleri ilhamı kullanabilecekler. Ayrıca öncelikle kendilerini, ardından bu deneyimlerle çevrelerini dönüştürebilecekleri özgür bir alan” eklemesinde bulundu.