Bugünlerde ‘sponsorlu reklam’ (native advertising) kelimesi o kadar farklı anlamlarda kullanılıyor ki, sektörün favori kavramının anlamını yitirmesine ramak kaldı. Hatta bugün bir medya alıcısına ‘sponsorlu reklam’dan bahsettiğinizde, tam olarak neyi kastettiğinizi sorması kaçınılmaz bir hal aldı. Advertorial? Sponsorlu tweet? Arama motoru reklamları? Sponsorlu içerik?
Banner reklamlarının işlevini yitirmeye başladığı bugünlerde, markalar ve reklamcılar bir adım daha ileriye gitme peşinde. Özellikle yayıncılar ‘sponsorlu reklam’ adı altında bir hayli inovatif hamleler yapıyor. Peki bunlara gerçekten sponsorlu reklam demek mümkün mü?
Forbes BrandVoices
Forbes, reklamverenlerin içerik yayınlamasına izin veren paylaşım platformu BrandVoices ile dikkatleri üzerine çekiyor. Forbes ayrıca ‘editoryal’ ve ‘reklam’ ayrımının sınırlarını belirsizleştirdiği için çok sayıda eleştiriye maruz kalıyor. Reklamverenlere sitenin çizgilerinin dışına çıkarak, onlara editoryal bir alan sağlamak sponsorlu reklamların özünü oluşturuyor. Ancak unutulmaması gereken şu ki bu yeni bir konsept değil. Çünkü bu tür advertorial’lar basılı dergiler tarafından yıllardır kullanılıyor.
BuzzFeed Markalı İçerik
BuzzFeed sponsorlu reklam modasının öncü isimlerinden biri. Sitenin kendi ekibinin reklamverenlerle bir araya gelerek yarattığı içerikler sektörden pek çok kişinin ilgisini çekiyor. Aynı zamanda bu tür içeriklerin, sosyal çevreler tarafından, sitenin kendi GIF’leri kadar ilgi çekmesi bekleniyor.
Eğer marka ya da ajans, sitede yayınlanması için ödeme yaptığı içeriğinin üretiminden tamamen kendisi sorumlu değilse, bunun adı advertorial olmadığı gibi sponsorlu reklam da değil.
Yahoo Stream Ads
Yahoo geleneksel gösterim temelli reklamların öncü isimlerinden biri. Marissa Mayer CEO koltuğunda oturduğundan beri, platform iki temel reklam ürünündeki kârını ikiye katladı. Yayın akışının içine yerleştirilen ve kısa süre önce Yahoo’nun sitesinde daha fazla yer verme kararı aldığı ‘stream ad’ler, Yahoo! Sports, Yahoo! Movies, Yahoo! Music, Yahoo! TV, Yahoo! omg! and Yahoo! Games platformlarında da kullanılacak.
Bahsedildiği gibi Yahoo’nun yoğun olarak tercih ettiği bu konsept de sponsorlu reklam sınıfına girmiyor. Reklamların bu şekilde adlandırılmasının tek sebebi sitedeki konumlandırılma şekilleri.
Twitter Sponsorlu Tweet
Twitter online yayıncılara, reklamlarını normal içeriklerin arasına yerleştirebilecekleri bir şablon sunuyor. Facebook da Sponsored Stories uygulaması ile Tumblr’ın yaptığı gibi bu akımın takipçisi oldu. Ancak bu teknoloji şirketlerini ve yayıncıları, Yahoo gibi medya şirketlerinden ayıran şey, Twitter ve diğerlerinin sunduğu reklam içeriklerinin üçüncü bir partinin sahipliğinde olması. Ve benzer şekilde bunlara da sponsorlu reklam denmesi uygun değil.
Google Arama Motoru Reklamları
Arama sayfalarında yer alan paralı içerikler genelde sponsorlu reklamlar olarak adlandırılıyor. Twitter’ın Sponsorlu Tweet’leri ve Facebook’un Sponsored Stories uygulaması, Overtune tarafından yaratılmış ve Google tarafından popüler hale getirilmiş sosyal bileşenlerden oluşuyor. Ancak bu türü de sponsorlu reklam olarak değil, arama motoru reklamları olarak adlandırmak gerekiyor.
Kaynak: Adage