Hemen hemen herkesin işyerinde çalışma arkadaşlarıyla ya da yönetimle bazı sıkıntıları olmuştur. Ancak işyerlerinde yönetim katının sistemi devam ettirebilmek için çalışanlara psikolojik baskı uygulaması oldukça sık karşılaşılan bir konu. R/GA EMEA Bölgesi Stratejiden Sorumlu Lideri Rob Campbell, kendisinin de maruz kaldığı ve “sistematik istismar” olarak nitelendirdiği bu durumun önüne geçebilmek adına bireylerin anonim olarak kendi deneyimlerini paylaştıkları Corporate Gaslighting başlıklı bir internet sitesi oluşturdu: TheyTriedToKillMeButI.Live (Beni öldürmeye çalıştılar ama yaşıyorum).
Pek çok şirketin yönetim şeklinin “bireylerin özgüvenini ve kendilerine olan saygılarını sistematik olarak yok etmek üzerine kurulu” olduğunu söyleyen Campbell, kişisel blogunda yazdığı bir yazının ses getirmesi üzerine bu konuya eğilmeye karar vererek internet sitesi oluşturduğunu söylüyor. Campbell’in bahsettiği blog yazısı 72 saat içerisinde Twitter’dan binlerce kez paylaşıldı ve işyerinde psikolojik istismara uğradığını belirten 250’yi aşkın kişi bu blog yazısından sonra kendi hikâyelerini Campbell’a anlattı. Bu kadar fazla insanın işyerinde psikolojik istismara maruz kalmasının kendisini şoka uğrattığını belirten Campbell, “İstismarcıların, çalışanları kendilerine değersiz ve her şey çalışanın suçuymuş gibi hissettirdikleri için bu konunun bu kadar az konuşulduğunu hatırladım. Bu yüzden çalışanların sözde suçları için utanmalarına engel olun” diyor.
Blog yazısını okuyanlardan aldığı tepkilerden sonra, bu durumu başka çalışanların da yaşamasının önüne geçmek için kendisinin de yapabileceği bir şey olduğunu fark eden Campbell, internet sitesini hayata geçirmeye karar vermiş. Campbell’in belirttiğine göre internet sitesi yönetim ve kurban için iki ayrı amaca ulaşmayı hedefliyor. Yönetim için Campbell’in umudu bireylerin paylaştıkları hikâyeleri şirket yönetimlerinin görmesi ve çalışanlarına karşı sorumlulukları olduğu bilinciyle hareket etmeleri. “Ve eğer belki şirketler özellikle kendileriyle ilgili bazı şeyler okurlarsa, bu, onları kendi faydaları için davranışlarını değiştirmeye itebilir” diyen Campbell, kurbanların da hikâyelerini paylaştıkça özgüvenlerine zarar veren bu durumlarda yalnız hissetmeyeceklerini ve bunları yaşamalarının kişisel bir sebebi olmadığını, tamamen yönetimden kaynaklı olarak bu istismara uğradıklarını göreceklerini söylüyor.
İnternet sitesinde hikâyenizi paylaşmak için yalnızca iki kurala uymanız yeterli. Çalışan ya da şirket ismi paylaşmak yasak ve bu sorunun kaynağına inerek farkındalık yaratabilmek için hikâyeyi paylaşırken istismara uğradığınız süreçte hangi sektörde faaliyet gösterdiğinizi belirtmeniz gerekiyor.