Site icon MediaCat

Schindler 2007 / 2008 Mimarlık Yarışması başlıyor!

«Access for All (Herkes için Erişim)» başlıklı yarışmanın bu yılki konusu, Viyana’daki boş bir kamusal alanın fiziksel engelliler gözetilerek düzenlenmesi…

2007 – 2008 3. Schindler Mimarlık Yarışması’na bu yıl Türkiye de dahil oldu. 2 yılda bir düzenlenen ve Avrupa’dan farklı üniversitelerin katılımları ile gerçekleşen yarışmanın bu yılki konusu, Viyana’daki boş bir kamusal alanın fiziksel engelliler gözetilerek düzenlenmesi.

Schindler 2007 / 2008 Mimarlık Yarışması, herhangi bir Avrupa üniversitesinde, lisans düzeyinde son sınıfta okuyan veya mastır eğitimi alan tüm öğrencilere açık. Şehir planlama ve mimari alanların projelendirilmesini kapsayan yarışmada, Geleceğin Tasarımcıları’ndan ayrıca engelli kişilerin rahatça ulaşımı için çözümler üretmeleri de bekleniyor. Öğrenciler bu yarışmaya 25 Nisan, 2008 tarihine kadar www.schindleryarisma.com adresinden başvurabilecekler. Projelerin 1 Ağustos 2008 tarihine kadar teslim edilmesi gerekiyor.

3. Schindler 2007 / 2008 Mimarlık Yarışması için bu yıl Viyana seçildi.
« Herkes için Erişim» temalı yarışmada amaç, fiziksel engelleri ne olursa olsun herkesin kullanımına uygun alanlar yaratmak.


Kamusal Alanları Geri Kazanmak İçin

Planlama açısından Avrupa’nın önde gelen şehirlerinden biri olan Viyana yarışma temasına konu şehir olarak seçildi. Yarışmada, şehrin batı yakasını çevreleyen Viyana nehrinin içerisinde yer alan iki önemli cadde, iki metro hattı ile kanal içindeki büyük ve boş alanın projelendirilmesi isteniyor.

Alanda Otto Wagner kuleleri yanında çelik kaplı etkileyici bir metro köprüsü de bulunuyor. Yarışmacılardan, yeni düzenlemeler ve trafik altyapısına yapacakları katkılarla, bölgenin mevcut potansiyelini hayata geçirmeleri bekleniyor. Yarışmanın amacı bu ihmal edilmiş yeri çekici bir kamusal alan haline getirerek, çevredeki iş ve konut alanlarının canlandırılmasının sağlanması.
Katılımcıların projelerinde şu dört unsura yer vermeleri gerekiyor: Kamuya açık konut alanları, bir kültür ve toplantı merkezi ile nehir kenarında açık hava spor merkezleri de bulunan bir park. Amaçlanan ise şu üç kriterin karşılanması:

• Yaşam kalitesi
• Sürdürülebilirlik ve ekonomik açıdan uygulanabilirlik

• Çevresel ekonomi

Schindler, Avrupa Engelliler Yılı’na katkıda bulunmak amacıyla ilk Schindler Mimari Ödülü’nü 2003 yılında verdi. İlk yarışmanın olumlu yankılarının ardından Schindler
yarışmayı 2 yılda bir yapılacak geleneksel bir yarışmaya çevirdi. Schindler, geleceğin mimarlarını, içinde iyi düşünülmüş mimari tasarım ve akıllıca düzenlenmiş asansör teknolojileri olan ve böylece kalan engelleri de aşmayı sağlayan daha iyi tasarlanmış bir dünya oluşturulması için cesaretlendirmektedir.

Exit mobile version