Site icon MediaCat

Salman Rushdie’nin Facebook krizi

Facebook hesabında ikinci ismini kullanan Salman Rushdie, Facebook’un gerçek isim prensibine takıldı. Facebook, kitapları çoksatan ve dünyaca tanınan yazar Salman Rushdie’nin sahtecilik yaptığını iddia etti.

Facebook tarafından sahte hesap kullandığına dair uyarı alan yazar, hesabının sahte olmadığını kanıtlamak için Facebook güvenlik servisine pasaportunun fotoğrafını yolladı, ancak yazar hesabını geri aldığında onu bir sürpriz bekliyordu!

Kitaplarında ikinci ismi Salman’ı kullanan ve bu şekilde tanınan yazarın Facebook hesabındaki ismi değiştirilmiş ve yerine pasaportunda yazılı olan ilk ismi Ahmed uygun görülmüştü!
Yaşadıkları nedeniyle sinirlenen yazar, Twitter hesabından Facebook’un kurucusu Mark Zuckerberg ile iletişime geçti ve ismini geri istedi.

Tweet’lerinden birinde “Aptallar. @MarkZuckerbergF? Dinliyor musunuz?” yazan Rushdie, başka bir isim krizini daha önce Twitter’da da yaşamıştı.

Birkaç ay önce Twitter, Salman Rushdie’yi @salmanrushdie1 hesabını kullanan kişi olup olmadığına dair sorgulamış, kimliğini doğruladıktan sonra da @SalmanRushdie hesabını kullanan kişiyi hesabı Ruhdie’ye devretmeye zorlamıştı.

Facebook’tan herkesin bildiği Salman ismini yeniden kullanmayı talep eden yazar, Twitter üzerinden isim konusunda benzer durumdaki yazarlardan örnekler verdi:

“Sevgili #Facebook, tıpkı beni Salman yerine Ahmed Rushdie ismini kullanmaya zorlamak, J. Edgar’ı John Hoover olmaya zorlamaya benziyor.”

“Ya da, eğer F. Scorrt Fitzgerald # Facebook’ta olsaydı, onu Francis Fitzgerald olmaya zorlarlar mıydı? Peki ya F. Murray Abraham?”

Takipçileri tarafından rekor sayıda “retweet” edilen yazarın Facebook hesabındaki ismi, iki saat sonra tekrar Salman Rushdie olarak değiştirildi:

“İsmim yeniden Salman Rushdie oldu. Benim yaşımdaki biri için kimlik krizi hiç de eğlenceli değil. Artık daha iyi hissediyorum. Teşekkürler Twitter!”

Yazar, Facebook ekibinden aldığı özür içinse şunları söyledi:

“Az evvel # Facebook ekibinden bir özür maili aldım. Çok nazik ve inceler.”

(Sabitfikir)

Exit mobile version