Site icon MediaCat

Reklamcılıkta yeni dönem

Reklamcılıkta yeni dönem

Reklamverenler Derneği çatısı altında bulunan Sorumlu Reklamcılık Yürütme Kurulu’nda yer alan gıda ve içecek firmaları Ulusal Gıda ve İçecek İttifakı – Türkiye Taahhüdü’nü hayata geçirdi. Bugün Reklamverenler Derneği tarafından düzenlenen basın toplantısında, çocuklara sağlıklı yaşam alışkanlıkları kazandırılması ve bu alışkanlıkların toplum genelinde yaygınlaştırılması amacıyla hayata geçirilen taahhüdün halihazırda küresel ve ulusal 11 imzacısı bulunduğu duyuruldu.

Toplantıya; Reklamverenler Derneği Yönetim Kurulu Başkanı Ahmet Pura, Sorumlu Reklamcılık Yürütme Kurulu Sözcüsü Zekai Onur Avcı, Sorumlu Reklamcılık Yürütme Kurulu Sözcüsü Ebru Şenel Erim ve RVD Yönetim Kurulu Üyesi ve Sorumlu Reklamcılık Yürütme Kurulu Başkanı Murat Zengin katıldı.

Ulusal Gıda ve İçecek İttifakı – Türkiye Taahhüdü; izleyici kitlesi yüzde 35 oranında 12 yaş altındaki çocuklar olan programlarda, ortak beslenme kriterlerini sağlamayan ürünlerin reklamlarının; ebeveyn otoritesine zarar verecek, çocukları ürün kullanımlarının potansiyelleri konusunda yanlış yönlendirecek reklamların yapılmaması gibi kriterler içeriyor. Taahhüdü imzalayan şirketler belirli porsiyon kontrollerine ve şeker, yağ, tuz gibi diyette azaltılması ve artırılması gereken maddelerin üst ve alt sınırlarını uyacaklarını kabul etmiş sayılıyorlar.

11 şirket imzaladı

Şimdiye kadar; Coca-Cola, Danone, ETİ, Ferrero, Mars Gıda, Mondelez, Unilever, PepsiCO, Nestlé, Uludağ İçecek ve Yıldız Holding taahhüdü imzalayan şirketler. Türkiye, bu taahhüdün hem yerli hem çok uluslu firmalar tarafından imzalandığı, dünyadaki nadir ülkelerden biri olmasından ötürü de büyük bir önem arz ediyor.

Reklamveren Derneği Yönetim Kurulu Başkanı Ahmet Pura, eylem planında Ulusal Gıda ve İçecek İttifakı – Türkiye Taahhüdü’nü İletişim Toplumunda Cinsiyet Eşitliği ile ilgili uygulamaların takip edeceğini belirterek, bu taahhüdün bir özdenetim, kültür, sağlık ve toplumsal sorumluluk projesi olduğunu belirtirken Murat Zengin; “Günümüzde Türkiye’deki reklam pastasında en önemli mecralardan biri olan televizyonda, gıda reklamları 2017’de yüzde 26 oranında izlendi ve bu yüzde 26’nın yüzde 58’ini şu an taahhüdü imzalamış olan 11 firma oluşturuyor. Bu da demek oluyor ki Türkiye’deki en önemli mecranın şu an yüzde 58’i kontrol altında” sözleriyle taahhüdün şimdiden oldukça önemli bir yol kat ettiğinin altını çizdi.

Zengin’in açıklamasına göre bundan sonraki aşamalarda ilk hedef RVD üyesi olmayan gıda firmalarını bu taahhüde alabilmek, ikinci hedef ise orta ölçekli gıda reklamverenlerinin tamamını bu sürece dahil edebilmek olacak. Son derece şeffaf bir iletişim yapısıyla ilerleneceğinin altını çizen Zengin, iki aşamalı bir kontrol yapısı kurulacağını ve halihazırda özdenetimin denetlendiği Reklam Özdenetim Kurulu (RÖK) çatısı altında kısa vadede ayrı bir yapılanmaya gidileceğini söylüyor. İnisiyatif kapsamında, orta vadede ise açık bir ihale sistemiyle anlık bir denetleme sağlanması üzerine çalışılacak.

Exit mobile version