Site icon MediaCat

Reklamlara izleyici şikayeti 2 kat arttı

6112 sayılı Radyo ve Televizyonların Kuruluş ve Yayın Hizmetleri hakkında kanunun yürürlüğe girdiği Mart ayında Üst Kurula gelen izleyici şikayetleri bir önceki aya göre yüzde 36.7 oranında azaldı fakat reklamla ilgili şikayetler yüzde 7’den yüzde 13’e çıktı.

Radyo ve Televizyon Üst Kurulu (RTÜK) Başkanı Prof. Dr. Davut Dursun, yaptığı açıklamada, Mart ayından bu yana gelen şikayet sonuçlarına bakıldığında, belli alanlarda ciddi düşüş gözlemlediğini söyledi.

Toplam şikayetlerde yüzde 36.7 oranında bir azalma olduğunu belirten Dursun, ”Yeni yasa ile birlikte yayıncı arkadaşlarımızın yayın ihlalleri konusunda daha hassasiyetle hareket ettiklerini var sayıyorum, o nedenle kendilerine teşekkür ediyorum” dedi.

Reklamla ilgili şikayetlerin yüzde 7’den yüzde 13’e yükseldiğini kaydeden Dursun, ”Reklamlara ilişkin düzenleme henüz yapılmadığı için bir karmaşa var. Şikayetler bu yönde. İkincil düzenlemeler yapıldıktan sonra bu konudaki şikayetlerin azalmasını bekliyoruz” diye konuştu.

Şikayetlerin büyük kısmı dizilerle ilgili

RTÜK’ten alınan bilgiye göre, Şubat ayında Üst Kurula toplam 8 bin 361 şikayet gelirken, bu sayı Martta 5 bin 212’ye düştü.

Mart ayında RTÜK’e, 444 1 178 RTÜK İletişim Merkezi, RTÜK web sitesi ve e-posta aracılığıyla izleyicilerden toplam 5 bin 212 başvuru yapıldı.

Bunların yüzde 42’sini yerli dizilerle ilgili bildirimler oluşturdu. Yerli dizileri yüzde 13’le reklam kuşakları, yüzde 8’le direnç yarışmaları, yüzde 6 ile kuşak programları ve yüzde 6 ile haber bültenleri izledi.

En çok şikayet edilen dizi 715 bildirimle (yüzde 33) ”Muhteşem Yüzyıl” olurken, bu diziyi 225 bildirimle (yüzde 10) ”Güz Gülleri” ve 128 bildirimle (yüzde 6) ”Behzat Ç. Bir Ankara Polisiyesi” adlı yapımlar takip etti.

Dizilerle ilgili şikayetlerde en çok yüzde 83 ile ”Bağımlılık (Alkol, sigara gibi madde kullanımı)”, yüzde 74 ile ”Milli ve Manevi Değerlere Aykırılık”, yüzde 69 ile ”Toplumu Yanıltma” kriterine atıf yapıldı.”

Mart ayında reklam şikayetleri arttı

Yeni RTÜK yasasının yürürlüğe girdiği Mart ayında toplam şikayetler yüzde 36.7 oranında azaldı.

Buna karşın reklamlara ilişkin şikayetler bir önceki aya göre yaklaşık iki kat arttı.

Şubat ayında reklam kuşaklarıyla ilgili yüzde 7 şikayet gelirken, Mart ayında bu oran yüzde 13’e yükseldi.

Reklamlara ilişkin kaydedilen 652 bildirim arasında, yüzde 9 ile ”Reklamlarda ses artışı” ilk sırada yer aldı. Bunu yüzde 8 ile ”118’li hat” reklamları izledi. Cinsel-bitkisel ürün reklamları ise yüzde 5 oranında şikayet aldı.

Bazı temizlik ürünlerinin reklamları ile Sağlık Bakanlığınca sigarayı bıraktırma amacıyla uygulanan kampanya kapsamında yayınlanan ”ALO 171” reklamı da şikayet edilen reklamlar arasına girdi.

Masterchef şikayette birinci

Direnç yarışmaları hakkındaki bildirimlerin yüzde 74’ünü ”Masterchef Türkiye”, yüzde 12’sini ”Yetenek Sizsiniz Türkiye” ve yüzde 4’ünü ”Wipe Out” adlı yarışma programları hakkında oldu.

Kuşak programlarına ilişkin şikayetlerin yüzde 22’si ”Esra Erol’da Evlen Benimle”, yüzde 11’i ”Zuhal Topal’la İzdivaç” ve yüzde 9’u ”Sabahın Seda’sı” adlı programlara geldi.

Haber bültenleri hakkında ise 296 bildirim kaydedildi. Bunların yüzde 15’i Kanal D, yüzde 8’i ise ATV haber bültenleri hakkında oldu.

AA

Exit mobile version