Site icon MediaCat

Perakendecilik sektöründe istihdamda hareketlilik sürüyor

2011’in ilk çeyreğine hareketli giren perakendecilik-toptancılık sektöründeki hareketlilik yıl boyunca devam etmesi bekleniyor. İşverenlerin satış temsilcisi arayışları yükselişte.

Son yıllarda yaşanan hareketlenmenin yanı sıra 40 gün sürecek olan İstanbul Shopping Fest’in İstanbul’un perakende hayatına kattığı canlılıkla birlikte, sektörde hareketli günler yaşanıyor. Sektör, en çok ilan yayınlanan ve başvuru alan sektörler arasında ilk üç sıradaki yerini her yıl koruyor. İş ve insan kaynakları sitesi Yenibiris.com, perakendecilik-toptancılık sektörünün 2011 ilk çeyreğindeki istihdam verilerini ve çalışan profilini değerlendirdi.

Çalışan devir hızı bakımından en hareketli sektörlerden biri olan perakendecilik-toptancılık sektöründe Yenibiris.com verilerine göre 2011 ilk çeyreğinde en çok ilan verilen iş alanları satış-pazarlama (%19,7), satış danışmanlığı-tezgahtarlık (%11,4), ve reyon (%4,4) oldu.

En çok ilan yayınlanan iş alanlarında 8. sırada yer alan operasyon alanı, en çok başvuru yapılan alanlar arasında yüzde 7,4 ile ikinci olurken, yayınlanan ilanlara paralel olarak satış-pazarlama (yüzde 22,9) birinci sırada yer aldı. En çok başvuru yapılan üçüncü iş alanı ise satış danışmanlığı-tezgahtarlık (yüzde 7,1) oldu.

İlanlardaki aranılan pozisyon adına bakıldığında sırasıyla en çok satış temsilcisi (yüzde 15,1), mağaza sorumlusu (yüzde 9,1) ve kasiyer (yüzde 8,8) arandı. İşverenler en çok bu pozisyonlar için ilan verirken adaylar ise en çok satış temsilcisi (yüzde 17,5), muhasebe sorumlusu (%12,1), mağaza yöneticisi (yüzde 9,8) pozisyonlarına başvurdu.

Başka pek çok sektörde olduğu gibi perakendecilik-toptancılık sektörünün nabzı da İstanbul’da atıyor. İşverenler tarafından verilen ilanların yüzde 57’si İstanbul için yayınlanırken, en çok başvuru da İstanbul’dan yayınlanan ilanlara (yüzde 53,7) yapıldı.

2010’un dördüncü çeyreğinde de adaylar en çok perakendecilik-toptancılık sektöründe yayınlanan ilanlara başvurdu. Yenibiris.com’daki özgeçmişler arasında son iş deneyiminde bu sektörde deneyimi olan adayların demografik yapısına baktığımızda, yüzde 63 gibi büyük bir çoğunluğunun 25-35 yaş aralığında olduğu görülüyor. 35-45 yaş arasında olanların oranı yüzde 21, 25 yaş altı olanların oranı ise yüzde 12. Eğitim derecelerine bakıldığında lise (yüzde 33) ve lisans (yüzde 27) mezunlarının en büyük grubu oluşturduğu görülüyor. Lisans mezunları arasında işletme (yüzde 36,85), iktisat (yüzde 11,73) ve kamu yönetimi (yüzde 6,40) mezunları en geniş grubu oluşturuyor. Adayların büyük çoğunluğu (yüzde 32,36) Anadolu Üniversitesi’nden mezunken, bunu İstanbul Üniversitesi (yüzde 5,74) ve Marmara Üniversitesi (yüzde 3,88) mezunları izliyor. Bu sektörde deneyimli adayların büyük bir çoğunluğunu mağazacılık (yüzde 53,57) alt sektöründe çalışan kişiler oluşturuyor. Onun ardından perakendecilik-toptancılık (yüzde 36,70) alt sektöründe deneyim sahibi olan adaylar geliyor. En çok çalışılan iş alanı ise yüzde 36,88 ile satış pazarlama.

Perakendecilik-toptancılık sektöründe çalışanların büyük çoğunluğu (yüzde 87,2) tam zamanlı olarak çalışıyor. Yarı zamanlı çalışanların oranı yüzde 8,7. Özgeçmişinde bu sektörde deneyimi olduğunu belirten adayların, yüzde 47’si İstanbul’da yaşıyor. Bunu yüzde 10’a yakın oranlarla sırasıyla Ankara ve İzmir takip ediyor. Çalışanların organizasyonlardaki yerlerine baktığımızda en çok eleman (yüzde 31,74), orta düzey yönetici (yüzde 16,06) ve danışman (yüzde 9,78) olarak çalıştıklarını görüyoruz.

Yenibiris.com Genel Koordinatörü Burçak Pak Yılmaz, araştırma sonuçlarını şöyle değerlendiriyor: “Perakendecilik-toptancılık sektörü her dönemde adayların en çok rağbet ettikleri sektör olma özelliğini koruyor. Perakendecilik sektöründeki aday profil bilgileri, sektörün dinamizmini ve gelişmeye açık yapısını ortaya koyarken, uygun profildeki gençlere kariyer rotası çizmek açısından önemli ipuçları veriyor. Son dönemde canlılığı artan sektör gençlere kariyer planlaması açısından çok sayıda fırsat sunuyor. Biz de gençlere bu canlı sektördeki fırsatlardan yararlanmalarını ve işverenlere dinamik işgücüne en çok ihtiyaç duyan sektörlerden olan perakende alanında çalışmak isteyenlere doğru imkanlar sunarak bu fırsatları iyi değerlendirmelerini tavsiye ediyoruz. Sektörde kalıcı olmak isteyenleri seçebilmek ve var olan çalışanı elde tutmaya yönelik projeler uygulamak, perakende sektöründeki İK uzmanlarının ilk gündem maddelerini oluşturuyor.”

Exit mobile version