Temizlik alışkanlıkları ve ev tozunun sağlığımıza etkilerini araştırmak amacıyla 2020’den bu yana her yıl yayınladığı Küresel Toz Araştırması’nı tamamlayan Dyson, araştırmanın 2023 yılı sonuçlarını 13 Nisan’da Vakko Hotel & Residence’ta düzenlediği özel bir etkinlikle duyurdu.
Bütünsel Dönüşüm Uzmanı Ayşe Tolga, Çocuk Alerji Uzmanı Doç. Dr. Şule Çağlayan Sözmen ve Aydınlatma Tasarımcısı Ali Berkman’ın katılımcılarla hava, zemin temizliği ve doğru aydınlatmanın sağlıklı bir ev için önemini paylaştıkları etkinlikte sonuçları ilk kez duyurulan Küresel Toz Araştırması’ndan satırbaşları şöyle:
- Son bir yıl içinde, düzenli temizlik programı uygulayanların sayısı global ölçekte yüzde 15 oranında azaldı.
- Evcil hayvan tüyü ve toz akarı alerjenleri gibi mikroskobik tozlar sağlık için -gözle görünür partiküllere kıyasla daha büyük- tehdit teşkil ettiği halde katılımcıların yüzde 60’ı kir veya tozu “yalnızca gördüklerinde” temizliyor.
- Ev tozunda nelerin bulunabileceğine dair farkındalık düşük. Araştırmaya katılanların sadece yüzde 33’ü ev tozu içerisinde polen bulunabileceğinin, yüzde 32’siyse toz akarı dışkısının potansiyel varlığından haberdar.
Yeterince bilinçli değiliz
11 Ocak – 6 Şubat 2023 tarihlerinde 39 ülkeden 33 bin 997 kişiyle, çevrimiçi anket yöntemiyle gerçekleştirilen Dyson Küresel Toz Araştırması’nın ortaya koyduğu bulgulardan biri, pandemi sonrası temizlik alışkanlıklarının dünya genelinde düşüş gösterdiği yönünde.
Temizlik kararını yalnızca gözle görülür toz veya kir gördüklerinde aldığını söyleyen insanların oranının (yüzde 60) bir önceki yıla seyrettiği yüzde 20’lik artış bu düşüşün bir ispatı. Düzenli bir temizlik programına sahip olanların oranı da (yüzde 41) bir önceki yıla kıyasla yüzde 15 oranında azalmış gözüküyor. Bu düşüş, aynı zamanda, planlı temizlik konusunda da daha az disiplinli hale gelindiğinin bir göstergesi. Öte yandan, Türkiye’de yaşayanların yüzde 61’i evi tozlu olduğunda veya yerde kir gördüğünde temizlik yaptığını söylüyor -ki bu da, geçen seneye kıyasla yüzde 23’lük bir artış demek.
Örneklemin tozun içinde ne olduğu ve dolayısıyla neyi temizlemeye çalıştığı konusundaki farkındalığının düşük olduğunu gösteren araştırmaya göre dünya genelinde evlerin yüzde 55’inde alerjiden etkilenen birinin olmasına rağmen çok az insan tozun içindeki yaygın alerji tetikleyicilerin varlığından haberdar: Tozda polen bulunabileceğini bilenlerin oranı yüzde 33’te kalırken, toz akarı dışkısının potansiyel varlığından haberdar olanların oranı yüzde 32.
Türkiye’de yaşayanların yüzde 48’siyse ev tozunun içinde en çok bakteri olduğu düşüncesinde.