Google, Deconstructor of Fun işbirliğinde düzenlediği “Think Games Istanbul” etkinliğini Türkiye’de üçüncü kez gerçekleştirdi. Oyun sektöründeki şirketlerin küresel büyümeyi hızlandırmasına ve oyunun geleceğine öncülük etmesine yardımcı olmak amacıyla hibrit bir etkinlik deneyimi sunmak üzere tasarlanan Think Games Istanbul, bu yıl 17 oturumda 28 konuşmacıyı katılımcılarla buluşturdu.
Türkiye’den ve 27 farklı ülkeden 500’ün üzerinde davetlinin katıldığı, 700’ten fazla kişinin de çevrimiçi takip ettiği etkinlikte Deconstructor of Fun ve Kurucusu Michail Katkoff, Eric Kress, Alpagut Çilingir, Tomi Huttula, Affan Butt, Andy Zhong, Elena Grigorian, Kasım Zorlu, Jamie Berger, Jen Donahoe, Rina Onur, John Wright, Javier Barnes ve Laura Taranto gibi isimler konuşmacı olarak yer aldı.
Etkinlikte Eric Kress büyük çevrimiçi platformların pazardaki hâkimiyetini kötüye kullanmasını engellemeyi amaçlayan Dijital Piyasalar Yasası’na (Digital Markets Act) karşılık Apple’ın uygulama mağazasında yaptığı değişiklikleri gündeme taşırken; Newzoo’nun 2023 verilerinden yola çıkarak pazar değerlendirmesi yapan Michail Katkoff ise oyun sektörünün 2023’te bir önceki yıla göre yalnızca yüzde 0,6 büyüyerek 184 milyar dolara ulaştığını söyledi.
Katkoff, Browser PC Games segmentinin yaklaşık 16 puanlık bir düşüşle 1,9 milyar dolara, mobil oyunların ise yaklaşık 2 puanlık bir düşüşle 90,5 milyar dolara gerilediğini; yıllık bazda yüzde 1,7’lik bir oranla “neredeyse hiç büyüme gösteremeyen” konsol oyunlarının ise şimdiye kadarki en iyi yıllardan birini geçirdiğini de sözlerine ekledi ve gerilemenin ardındaki nedenleri şöyle sıraladı: pandemi sonrasında insanların açıkhava etkinliklerine eğiliminin artması, gizlilik konusundaki endişeler, sosyal medya platformları ile podcast’e gösterilen ilgideki artış, yaşanan ekonomik zorlukların harcamalar üzerindeki olumsuz etkisi.
Hibrit casual oyunlarda büyüme
Google Türkiye Uygulama,
Oyun ve Perakende Lideri
Alpagut Çilingir
Google Türkiye Uygulama, Oyun ve Perakende Lideri Alpagut Çilingir de 740 aktif oyun girişimi, 12 oyun sektörü odaklı kuluçka merkezi ve 21 oyun sektörü odaklı hızlandırma merkezi bulunduran Türkiye’nin oyun dünyasındaki konumunu sağlamlaştırdığını söyledi.
Oyun dünyasındaki son küresel gelişmelerle ilgili açıklamalarda bulunan Çilingir, “Bugün, oyun sektörünün farklı bir biçimde büyüdüğünü görüyoruz. Oyun reklam gelirlerinin ve abonelik tabanlı oyunların artış gösterdiği, yeni hit oyunlar üretmenin ve zamanla artan rekabet içerisinde öne çıkmanın zorlaştığı bu dönemde popüler oyun türleri içerisinde farklı mekaniklerden yararlanan oyunlar başarı elde etmeye başladı. Bunun yanı sıra hem reklam hem de oyun içi satın alımlarla desteklenen, hibrit casual oyunlar 2023 boyunca yüzde 30’luk büyüme elde etti. Dolayısıyla bu dönemde yeni modelleri keşfetmenin, gelir modellerini çeşitlemenin ve oyunları hibrit düzende oynanabilir yapmanın sektörün yeni dinamiği haline geldiğini söyleyebiliriz” diye konuştu. Çilingir, bu dönemde esnek iş ve gelir modellerini hayata geçirmenin, gelişen teknolojilerin verimli kullanımının ve kullanıcı gizlilik tercihlerine saygılı olmanın önem kazanacağını da öngördüklerini söyledi.