Site icon MediaCat

NG seçim araştırması sonuçlarını açıkladı

NG İnternet Hizmetleri’nin, 2011 genel seçimlerine ilişkin Nisan ayında yaptığı kamuoyu araştırmasının sonuçlarını açıkladı. Türkiye genelinde 3000 kişinin katılımı ile, http://www.benderimki.com kamuoyu araştırması platformu üzerinde gerçekleştirilen araştırma, ilginç sonuçları ortaya çıkardı.

Seçimlere Genel Bakış

Seçimlere yaklaşırken halkın çoğunluğu, seçimleri demokrasi sınavı olarak görüyor. Bu genel görüşün yanı sıra halkın bir kısmı seçimleri yeni bir umut olarak görürken, bir kısmının ise siyasi partiler arasındaki iktidar kavgaları olarak değerlendirdiği görülüyor.

Siyasi Partiler ve Politikacılar

Araştırmada, oy verdiğiniz siyasi parti, düşüncelerinizi tam anlamıyla yansıtıyor mu diye sorusuna, cevapların yaklaşık yarısının evet çıktığı görüldü. Partiler bazında sonuçlara bakıldığında farklı tablolar ortaya çıkıyor. AKP’ye oy verenlerin çoğunluğu AKP’nin kendi düşüncelerini yansıttığını belirtirken, CHP’de durumunda farklılıklar görülüyor.

Her 5 kişiden 2’si Türkiye’de güvenilir bir siyasi partinin olduğunu düşünüyor. Parti bazında bakıldığında, AKP’nin seçmen tabanının yaklaşık beşte üçü, CHP’nin ise yaklaşık üçte biri Türkiye’de güvenilir bir siyasi parti olduğunu düşünüyor.

AKP’nin seçmen tabanında yarıya yakın ve CHP’nin seçmen tabanının beşte dördü Türkiye’nin yeni ve farklı bir siyasi partiye ihtiyacı olduğunu düşünüyor.

Araştırmaya göre, insanlar siyasetçinin hangi partiden aday olduğuna, onun eğitimi ve bilgisinden daha çok önem veriyor.

Araştırma, siyasetçilerin, seçim sürecinde verdikleri vaatleri tutmasına ilişkin beklentilerin oldukça düşük olduğunu ortaya koyuyor. Her 4 kişiden 3’ü, az sayıda siyasetçinin vermiş olduğu sözleri yerine getireceğini düşünürken, her 6 kişiden biri, hiçbir siyasetçinin vaatlerini tutmayacağını düşünüyor. Tüm siyasetçilerin seçim vaatlerini yerine getirmesine ilişkin beklenti ise yüzde 1’in altındadır.

Araştırmada siyasi liderlerin iletişim tarzlarına ilişkin seçmenlerin görüşleri sorulduğunda, her 10 kişiden 9’u olumsuz görüş bildiriyor.

Verilen Oyları Etkileyen Nedenler

Araştırmaya göre, yaklaşık olarak her 10 kişiden 9’u, medyanın, insanların seçimlerde verdiği oyu yönlendirdiğini düşünüyor. Yaklaşık olarak her 5 kişiden 4’ü ise, insanların seçimlerde verdiği oyu, çevresindekilerin yönlendirdiğini düşünüyor. Parti seçmenleri ayrı ayrı ele alınarak sonuçlara bakıldığında, cevapların oranlarının oldukça benzer olduğu görülüyor.

Halkın Öncelik Verdiği Konular

İktidara gelen partinin öncelikli olarak odaklanması gereken ilk konunun ne olduğu sorulduğunda gelir dağılımındaki eşitsizlik ve işsizlik %17’lik oranlarla ilk sırada yer alıyor. %10’luk oranlarla eğitim ve terör ikinci sırada ve ekonomi 3. sırada yer alıyor.

Hangi konuların iktidara gelecek parti tarafından öncelikli olarak ele alınması gerektiği sorusuna verilen yanıtlar ise aşağıdaki gibi

Avrupa Birliği – %9
Dış politikalar – %9
Dini özgürlük – %12
Düşünce özgürlüğü – %17
Eğitim – %32
Gelir dağılımındaki eşitsizlik – %36
Halkın güvenliği ve asayişin sağlanması – %15
İnsan hakları – %14
İşsizlik – %46
Kadın ve erkek eşitliğinin sağlanması – %6
Laiklik – %10
Milletvekillerinin dokunulmazlıklarının sınırlandırılması – %20
Seçim sistemi ve partiler yasası – %6
Sosyal güvenlik – %15
Terör – %35
Türban – %16
Ülke ekonomisi – %29
Ülke içindeki kutuplaşmalar – %17
Yargı ve adalet – %29
Yolsuzlukların engellenmesi – %28

Exit mobile version