72 ülkede, 10 binden fazla şehirde günde 19 milyon yolculuk yapılmasına imkân sağlayan Uber, Türkiye ve İstanbul’daki kamuoyunun ulaşım ve taksilere yönelik düşüncelerini belirlemek amacıyla KONDA işbirliğinde gerçekleştirdiği özel araştırmanın detaylarını dün Mandarin Oriental Bosphorus İstanbul’da düzenlediği bir basın toplantısında duyurdu.
Araştırma sonuçlarına göre İstanbulluların yüzde 77’si aldığı taksi hizmetinden memnun değil. İstanbulluların taksi kullanmama sebeplerinin başında gelen ilk üç etmen ise taksi ücretlerinin pahalılığı (yüzde 45), fiyatların önceden belli olmaması (yüzde 19) ve güvenliğe yönelik endişeler (yüzde 16).
2 bin 260 kişiyle görüşülerek yapılan çalışmanın sonuçları İstanbul’da yaklaşık 5 milyon kişinin taksi kullandığına işaret ediyor. Örneklemdeki her 5 kişiden 4’ünün taksi hizmetinin iyileştirilmesi için daha fazla taksiye ihtiyaç olduğunu belirttiği ve tüm taksilerin elektronik taksi çağırma platformlarına bağlanmasını talep ettiği araştırmaya göre elektronik taksi çağırma uygulamalarını kullananların yüzde 41’i şoförlerle ilgili değerlendirme yapabilmeyi ve şikayetlerini uygulamaya iletebilmeyi bu uygulamaların ana faydalarından iki tanesi olarak gördüğünü belirtiyor.
Çözüm kamu ve yerel otoritelerin ötesinde
Araştırma sonuçlarını yorumlayan KONDA Araştırma ve Danışmanlık Yönetim Kurulu Üyesi Bekir Ağırdır “Türkiye hızlı bir biçimde metropolleşiyor. Metropolleşmenin getirdiği mekân değişikliği kadar teknolojik sıçrama da gündelik pratikleri değiştiriyor. Metropollerin en önemli sorunu da ulaşım. Mekânsal değişimin hızına ulaşım çözüm ve yatırımları yetmiyor. Taksi kullananların oranı Türkiye’de yüzde 24, İstanbul’da yüzde 38’e ulaşmış, bu da demek oluyor ki İstanbul’da yaklaşık 5 milyon kişi ulaşım için taksi kullanıyor. Uygulanabilecek en iyi yöntem, ulaşım sorununun çözümünü yalnızca kamu ve yerel otoritelerin yetkilerine bırakmadan, teknolojik sıçramanın getirdiği yeni iş ve hizmet modellerinin de girişimcilik ve yenilikçiliğin de açacağı fırsat alanlarına odaklanmak olabilir” yorumunda bulunurken, Uber Türkiye Genel Müdürü Neyran Bahadırlı sonuçlarla ilgili olarak şunları söylüyor:
“Uber, Türkiye’de sadece sarı, turkuaz ve siyah taksi hizmetleriyle faaliyet gösteriyor. Bu sebeple, özellikle İstanbul’da Uber’in taksi sektörüne ne gibi ve nasıl katkı sağlayabileceğini sürekli olarak araştırıyor, yeni projeler geliştirmeye çalışıyoruz. Uber bu konuda bütün taksi paydaşlarıyla işbirliği içinde çalışmak istiyor. Araştırma sonuçlarına göre, taksi hizmetlerindeki memnuniyetsizlik sebepleri, elektronik taksi çağırma uygulamalarıyla çözülebilir. Örneğin, yolcu uygulama üzerinden tahmini taksi ücretini görebiliyor, yolculuk rotasını uygulamadan takip edip anlık olarak istediği kişiyle paylaşabiliyor, herhangi bir şikayeti olursa 7/24 Uber destek ekibine ulaşabiliyor ve hem yolcu hem de taksi sürücüsü birbirini karşılıklı puanlayabiliyor.
“Dünyaya baktığımızda, Uber’in 2025 yılına kadar dünyadaki bütün taksileri uygulamaya dahil etme hedefi var. Amerika’da New York ve San Francisco şehirlerinde, Hong Kong’da ve İtalya’da en büyük taksi operatörleriyle anlaşmalara imza attı. Türkiye’de de taksi sektörüne fayda sağlayan bir teknolojik partner olmayı arzu ediyoruz. Uber uygulamasının Türkiye’de toplam indirilme sayısı 5,3 milyona ulaştı. Platformu 2021 yılı boyunca çoğunluğu İstanbul olmak üzere, Türkiye’de 25 bin taksi sürücüsü kullandı ve Uber kullanıcıları uygulamayı 9,2 milyon kez taksi çağırmak için açtı. 2022’de ise kullanımın daha da hızla artmakta olduğunu görüyoruz.”