Site icon MediaCat

MediaCat seçti: 30 Under 30

MediaCat "30 Under 30" 2015

İyi fikrin pek çok değişkeni olabilir; ancak yaş ve unvan bunların arasında değil. Bugününü ve yarınını iyi fikirleriyle, ajansını kazandırdığı ödüllerle, zihnini yaratıcı ve yenilikçi işleriyle diri tutan 30 yaş altı 30 yaratıcıyı ikinci kez bir araya getirdik.

Yöneticilerine göre bu genç yetenekler, reklam dünyasında iz bırakmaya aday isimler.

Ari Koen, 26

Metin Yazarı, Leo Burnett İstanbul

Bu zamana kadar aldığınız en iyi tavsiye:
Sevgili halam Suzika der ki: “İşin içine kalbini koy.”

Kariyerinizde en gurur duyduğunuz an:
İlk ödülümü kazandığımda babam hastanedeydi. Ödülü kazanıp yanına gittiğim zaman zar zor konuşarak “Benim canım oğlum!” demesiydi.

60 yaşına gelsem de izlerim dediğim çizgi film:
Road Runner.

30 Under 30 olunca hissettiğim:
Hayatta olsaydı babamı aramak istedim.

Gelmiş geçmiş en iyi reklam/kampanya:
Lopez Murphy for president – Truth (Upside – Down).

Keşke ben bulsaydım dediğiniz slogan:
Bira bu kapağın altındadır.

Geçtiğimiz yıl içinde 1 Altın ve 1 Gümüş Epica, 3 Kristal Elma, 1 Kıpkırmızı, 1 Kırmızı ve 2 Kırmızı Başarı Belgesi ödüllerini kazanan “Beep-Deep-Keep” basın ilanını hazırlayan ekipte yer alan Ari Koen’in reklamcılık kariyerinin ilk yılları, Prof. Dr. Asaf Savaş Akat’ın “Bence reklamcılık da okumalısın” tavsiyesiyle şekillenmiş.

Üç yıldır Leo Burnett İstanbul‘da metin yazarlığı yapan Koen’in portföyüne kazandırdığı diğer işlerse şöyle:

“4×4=Jeep” ilanıyla ODD Satış & İletişim Ödülleri’nde En İyi Basın İlanı Ödülü, DNA BOX işiyle En Yaratıcı Doğrudan Pazarlama Ödülü, Kırmızı Ödülleri’nde düzenlenen Canlı Kırmızı’da Onur Kamış ile hazırladıkları eskiz basın ilanıyla ikincilik ödülü.

Ayberk Çınar, 26

Reklam Yazarı, Vietnam

Keşke ben bulsaydım dediğiniz slogan:
Bira bu kapağın altındadır.

Kendi ajansınızı kuracak olsanız ne isim koyardınız?
NoKonsörn!

Bu zamana kadar aldığınız en iyi tavsiye:
“Sen yine de kalp kırma.”

Kariyerinizde en gurur duyduğunuz an:
Annemin, babamın, ablamın televizyonda benim yaptığım bir işi gördüklerinde “bunu bizim oğlan yaptı” derken gözlerini görmek…

Hafta sonu olmazsa olmazınız:
Pazar öğleden sonra 3-4 gibi, Pazartesi gerginliğini çok severek yaşarım.

“Farkında olunmak, tavsiye edilmek, değerli hissetmek, yaptıklarının boşa gitmediğini fark etmek…”

30 Under 30’ye dahil oluşunun yarattığı etkiyi tebessümle ve bu sözlerle karşılıyor Ayberk Çınar. TÜBİTAK ve Arçelik işbirliğinde “research engineer” olarak çalışan bir makine mühendisiyken kendisini kovan profesör onu farkında olmadan reklam dünyasına geçirivermiş. Son dönemin en çok konuşulan işlerinden “Aç Bir Coca-Cola” sloganlı imaj filminde imzası olan Çınar’ın hafızalara kazınan tek işi bu değil.

Ad*Watch’ta hatırlanma-beğeni ve WOM yaratma kalemlerinde kendine üst sıralardan yer bulan Mutlu Bebekler Mutlu Yarınlar da Çınar’ın kaleminden çıkanlardan.

Can Arabacılar, 27

Reklam Yazarı, Team Red

Reklamcılığa Medina Turgul‘da başlayıp McCann‘de devam eden Can Arabacılar, “ikinci ailem” dediği Team Red’in reklam yazarları arasında yer alıyor. Cannes Lions tarihinde Türkiye’ye ilk Grand Prix‘yi getiren Vodafone Kırmızı Işık kampanyasının iki reklam yazarından biri olan Arabacılar’ın son bir yıldaki diğer işleri arasında “Telefonla Değil Vodafone’la” ve “Vodafone Red Kampanyası” öne çıkıyor.

Genç reklamcıya kariyerindeki en gurur verici anı sorduğumuzda ise elbette “Türkiye’nin ilk Grand Prix’sini kazandığımızı öğrendiğim ve ekipçe sahneye çıktığımız an” yanıtını veriyor.

Bu zamana kadar aldığınız en iyi tavsiye:
“Ne yaşıyorsan daha fazla yaşa! Çünkü yaşadıkların, sana senaryo olarak geri dönecek.”

Okumayanlar çok şey kaybeder dediğiniz kitap:
Hakan Günday – AZ / Kinyas ve Kayra.

Hayatta en merak ettiğim şey:
Paralel evren var mı yok mu?

Yazılmış en iyi şarkı sözü:
Akarız dereler gibi denizlere, belki de en güzeli böyle…

Herkes izlesin dediğim film:
12 Angry Men.

Keşke ben bulsaydım dediğiniz slogan:
There are some things money can’t buy. For everything else, there’s MasterCard.

Caner Apaydın, 30

Kreatif Ekip Lideri, Alametifarika

Bu zamana kadar aldığınız en iyi tavsiye:
Günde bir doz “Anlatma Göster!” Haftada bir bilemediniz iki “Basit düşün!”

Kariyerinizde en gurur duyduğunuz an:
Belki biraz garip gelecek ama filmlerde yazdığımız repliklerin daha sonra şarkı sözü olarak kullanıldığını duyunca çok seviniyorum. Dikkat çekici bir şey yapmışız belli ki diyorum. Şimdiye kadar iki kere oldu. Biri İzzet Altınmeşe, diğeri de Ankaralı Namık tarafından.

60 yaşına gelsem de izlerim dediğim çizgi film:
Bugs Bunny’nin “Buraların en büyüğü o bir başka, Bugs Bunny Bugs Bunny çok yaşa!” diye tezahürat yaptırdığı bölüm.

Reklam dünyasına 2009 yılında o zamanki adıyla Euro RSCG, şimdiki adıyla Havas Worldwide İstanbul‘da stajyer olarak adım atan Caner Apaydın 6 yıla pek çok deneyim sığdırmış. Leo Burnett ve Grey’den sonra Alametifarika kadrosuna reklam yazarı olarak katılan genç kreatif, şu anda burada kreatif ekip lideri olarak görev alıyor.

Apaydın’ın ekibi son dönemde Garanti için hazırladıkları çeşitli işlerle öne çıktı. İzzet Altınmeşe’nin Garanti’nin yeni ikonu Tosbağa ile rol aldığı KOBİ filmi ve Kenan Doğulu’nun A Milli Kadın Basketbol takımına Mission Impossible sürprizi yaptığı Potanın Perileri işi bunlardan ikisi. (Not: Derginin baskıya gittiği tarihte düğünü olduğunu öğrendiğimiz Caner’e MediaCat ekibi olarak mutluluklar dileriz.)

Ceren Orun Erkmen, 30

Reklam Yazarı / BÜRO

Bu zamana kadar aldığınız en iyi tavsiye:
Herkese verilen ama hiç eskimeyen tavsiye: “Fikrine aşık olma.”

60 yaşına gelsem de izlerim dediğim çizgi film:
Ratatouille.

Yazılmış en iyi şarkı sözü:
Would you lie with me and just forget the world?

Keşke ben bulsaydım dediğiniz slogan:
Slogan olarak “Probably the best beer in the World.” Kampanya başlığı olaraksa “Sorry, I spent it on myself.” (Çünkü içgörü harika bir şey.)

Ceren Orun Erkmen, kariyerine 2008 yılında gnçtrkcll için projeler ürettiği Manajans J. Walter Thompson‘da başlıyor.

Üç buçuk yıldır yaratıcı çalışmalarına BÜRO‘da devam eden Erkmen, Capital Radio Türkiye için gerçekleştirilen “İçinden Geldiği gibi Söyle”, cezaevlerinde büyümek zorunda kalan çocuklara destek olmak amacıyla hayata geçirilen “İçerde Çocuk Var” gibi kampanyaların yanı sıra, MSA’dan Nef’e, Burn’den Sprite’a kadar birçok markanın kampanyasına yaratıcı metin desteğini sundu.

2012 yılında Berrge Tattoo için hazırlanan QR kodlu iş ilanı ise Prag’dan bir ödüle sahip.

Ceylan Eren, 28

Stratejist, Propaganda

Eğitimini aldığı şehir planlama ile icra ettiği reklamcılık arasında “insanı ilgilendiren tüm disiplinlerin mükemmel karmasını aratmak” gibi bir benzerlik olduğunu söyleyen Ceylan Eren, sektörde henüz üçüncü yılını yaşıyor.

Propaganda Kreatif Direktörü Mustafa Küçükkalıpçı’ya göre az zamanda büyük yol almayı başaran genç reklamcı, son dönemde, özellikle ETİ Browni Intense kampanyasının yol haritasını belirleyen Intense Krizi reklamının stratejisinin geliştirilmesindeki performansıyla kampanyanın hem tüketici hem de satıştaki başarısının ardındaki en önemli isimlerden biri.

İlk işiniz:
İlkokul ikinci sınıfta origamiyle gemi, kurbağa falan yapıp teneffüslerde satardım. Erkeklere ve kızlara farklı renkler satmayı keşfedince işlerim açıldı. Çoluk çocuğun harçlığına göz koymuş olmamın dışında gerçek anlamda ilk paramı o dönem kazanıyordum. İş sayılmasa neden disipline gittim?

Sizin için sektörün duayeni:
Efes harabelerinde vardı. Bir taşın üzerinde sol ayak, kalp ve kadın resmi. “Soldan devam ettiğinizde size kalbini verecek bir kadın bulacaksınız” tadında, genelevin yerini tarif ediyormuş. İlk reklamın dünyanın en eski mesleğine ait olması müthiş bence. Bu anonim kişiyi seviyorum.

Herkes izlesin dediğim film:
Dream with the fishes.

Kendi ajansınızı kuracak olsanız ne isim koyardınız?
Malumhane. Herkesin bildiği ancak dile getirmediği ve fark edilmeyecek kadar açıkta olan şeyleri cımbızlayan bir ekiple.

Doğukan Doğan, 25

Reklam Yzarı, Manajans J. Walter Thompson Turkey

Bu zamana kadar aldığınız en iyi tavsiye:
Film yazarken kelime esprisi yapma.

Birlikte en çok çalışmak istediğiniz marka:
Adidas.

Hayatta en merak ettiğim şey:
Ayı olarak yaşamak nasıl bir duygu?

Yazılmış en iyi şarkı sözü:
Burası Bağcılar welcome to cehennem. Tatatatatatatata vazgeçmem!

Herkes izlesin dediğim film:
Dogtooth.

Bundan üç yıl önce Lowe‘dan Ali Batı‘nın sektöre kazandırdığı Doğukan Doğan bu ajansta Can Faga ve Onur Çakı ile birçok Unilever markası için çalıştı. Sonrasında Nurun İstanbul’da (o zaman Publicis Modem) ING Bank, Anadolu Efes gibi markalarla çalışarak kendi deyimiyle “sektör skalasını genişleten” genç kreatif beş aydır Manajans J. Walter Thompson Turkey’de Ülker ve Ülker markaları için işler hazırlıyor.

Doğan’ın Manajans’tayken altına imza attığı kampanyalar arasında Euroleague Final Four için Madrid’e giden Fenerbahçe Ülker için sosyal medyayı galvanize eden “Efsane Uğurlama” hareketi ve Café Breno’nun bugüne kadar kimler tarafından öpüldüğümüzü anlatan #kahveninrengi filmi var.

Ezgi Güneş, 26

Reklam Yazarı / Punch

Bu zamana kadar aldığınız en iyi tavsiye:
Annem: “Hayatta püf noktalarını kale almazsan, tüh noktaların çok olur.”

Okumayanlar çok şey kaybeder dediğiniz kitap:
William Golding – Sineklerin Tanrısı.

60 yaşına gelsem de izlerim dediğim çizgi film:
Jetgiller.

Herkes izlesin dediğim film:
The secret in their eyes.

Gelmiş geçmiş en iyi kampanya:
John Lewis- Monty the Penguin.

Ezgi Güneş son bir yılına gnçtrkcll için “Sevgililiğin Her Hali”ni, Coca-Cola için kabağın ve biberin çilesini, patlıcanın acısını dindiren “Bir Kolayı Çok Sevdim”i, Turkcell Müzik için “Yerli müzik nereden dinlenir?” sorusuna ilk elden yanıt bulan “Yerli Müzik Yabancıdan Dinlenmez”i sığdırdı.

Güneş’in bir kadın olarak heyecanla hayata geçirdiği ve kariyerinde en gurur duyduğu iş olarak işaret ettiği Change.Org-#ÖzgecanYasası, “sosyal fayda”nın bolca ödüllendirildiği bu sektör günlerinde, 1 milyon imza ile siyasi parti liderlerine ulaşan ve Özgecan Yasası teklifi ile somut bir çıktıya dönüşen hakiki bir başarı örneği oldu.

Fahri Güçlü, 29

Sanat Yönetmeni / 4129Grey

Birlikte en çok çalışmak istediğiniz reklamcı:
Robbin Cenijn.

Sizin için sektörün duayeni:
Ali Taran.

Birlikte en çok çalışmak istediğiniz marka:
Netflix ve Naughty Dog.

Okumayanlar çok şey kaybeder dediğiniz kitap:
Kurt Vonnegut – Slaughterhouse Five.

Keşke ben bulsaydım dediğiniz slogan:
There will be haters.

Pek çok insan üniversite sonrası tanışırken yaratıcı endüstrilerle, Fahri Güçlü henüz lise yıllarındayken dergi tasarlamaya başlamış. Sonrasında atölyelerde çalışıp heykeltıraşlığa evrilmeyi hayal ederken, “birden” arayüz dünyasının içinde bulmuş kendisini.

2011’den 2014’e dek UX/UI ve Interaction Designer olarak birçok projede yer alan Güçlü, 2014 yılından bu yana sanat yönetmeni olarak 41? 29! ekibinde.

Teknosa Babalar Günü ve Omo Çamaşır Okulu, genç yönetmenin son bir yılda öne çıkan kampanyaları arasında.

Ferhan Dayıoğlu, 30

Sanat Yönetmeni / Concept

Birlikte en çok çalışmak istediğiniz marka:
Nike.

Okumayanlar çok şey kaybeder dediğiniz kitap:
Okumayan çok şey kaybeder mi bilmiyorum ama Hegel’in estetik üzerine dersleri okunası.

60 yaşına gelsem de izlerim dediğim çizgi film:
Avatar: The Last Airbender.

Herkes izlesin dediğim film:
Bisiklet Hırsızları.

Mimar Sinan Güzel Sanatlar Üniversitesi’nde bir grup konservatuvar öğrencisi için hazırladığı afişlerle başladığı kariyerine sırasıyla Manajans J. Walter Thompson ve frög’de devam eden Ferhan Dayıoğlu, bugün Concept’in yaratıcı sanat yönetmenleri kadrosunda.

Genç yaşına rağmen; Vestel, Şekerbank, Allianz, Vodafone, Forbes, Bridgestone, Jotun ve Bosch gibi markalarla çalışma fırsatı yakalamış Dayıoğlu. Uluslararası Af Örgütü için gerçekleştirdiği Sansürün Tipografisi kampanyası ise sanat yönetmeninin en güncel çalışmalarından.

Gizem Şengüler, 27

Reklam Yazarı / Rafineri

Kariyerinizde en gurur duyduğunuz an:
Annemle babamın yaptığım işle gurur duyduğu an.

Birlikte en çok çalışmak istediğiniz reklamcı:
Şu an ikisiyle de çalışıyorum.

Okumayanlar çok şey kaybeder dediğiniz kitap:
William Golding – Sineklerin Tanrısı.

Yazılmış en iyi şarkı sözü:
Seni unutmak mecburiyetindeyim, seni sevmeler cumhuriyetinde.

Kariyerine birkaç stajdan sonra Tayfa&WDO’da başlayan Gizem Şengüler daha sonra Daniska’da çalışmış, iki buçuk yıldır da Rafineri‘de reklam yazarı olarak görev alıyor.

Şengüler’in son bir yılda imzasını attığı işler arasında bir kalbin şehrin sokaklarını dolaştığı !f İstanbul 2015 tanıtım filmi, Turkcell Misket-Çiğ Köfte-Saz filmleri ve Tadım‘ın yılbaşı kampanyası var.

Bu arada Şengüler’in daha önce sorulmasına yardım ettiği soruyu bir kez daha buradan soralım: Hakan Yaman’a Ne Oldu?

Gökhan Buluk, 28

Sanat Yönetmeni, Medina Turgul DDB

30 Under 30 olunca hissettiğim:
Oh be! Henüz yaşlı değilim. 30’unu geçenler üzülebilir.

Herkes izlesin dediğim film:
Merci! (Christine Rapette), Fight Club (Zaten izlemişsinizdir.)

Okumayanlar çok şey kaybeder dediğiniz kitap:
Çok şey kaybetmezsiniz ama okuyun derim; Otostopçunun Galaksi Rehberi, Anarşist Ahlak.

Birlikte en çok çalışmak istediğiniz reklamcı:
David Droga.

Bu zamana kadar aldığınız en iyi tavsiye:
Annem çocukken “Oğlum laf dinle!” demişti. O gün bugündür laf dinlemiyorum.

Gökhan Buluk’u yolları Leo Burnett’te kesişen ve o dönem birlikte çalışma fırsatı yakalayan Ogilvy & Mather ECD’si Selim Ünlüsoy “Sektörde daha çok örneğini görmek isteyeceğiniz türden bir reklamcı” sözleriyle tanımlıyor.

Bu yılki Young Lions Türkiye elemelerinde Film kategorisinde üçüncülük elde eden Buluk; 12’nci Kırmızı Ödülleri’nde de adından söz ettirmeyi başarmıştı.

Siemens IQ Serisi için hazırladığı “Kötü Kokular Dışarı” ile Sanat Yönetimi, Gazete Kampanyası ve Dayanıklı Tüketim Ürünü kategorilerinden Kırmızı ile ayrılan Buluk’un umut vaat eden bu başarılarla Atari oynamasına izin vermeyen komşu çocuğunu kıskandırdığına şüphe yok.

Hande Çeviköz Doğru, 29

Kıdemli Reklam Yazarı, Alaaddin

Bu zamana kadar aldığınız en iyi tavsiye:
“Dürüst ol ve ilkelerin olsun çünkü ancak o zaman gerçekten yaratabilirsin” aldığım en iyi tavsiyedir. Aklımın bir köşesinde hep durur.

Sizin için sektörün duayeni:
Eli Acıman.

Herkes izlesin dediğim film:
Her repliği bin nasihata bedel Godfather Serisi.

Kendi ajansınızı kuracak olsanız ne isim koyardınız?
Temple – işine âşık insanların mabedi.

2013 yılından beri Alaaddin’in yaratıcı ekibinde yer alan Hande Çeviköz Doğru; kabiliyet ve donanımı, yaratıcı iştahı, yaşını aşan sorumluluk ve disiplin anlayışı nedeniyle Alaadin Ajans Başkanı İsmail Bölükbaşı ve kreatif direktörü Birol Özcanlı tarafından listemiz için önerilen isimlerden.

Genç reklam yazarının geçtiğimiz yıl öne çıkan işleri arasında Vakıfbank Filenin Sultanları Sponsorluk Kampanyası “Bizim Kızlar Hazır”, “Vakıfbank 60. Yıl” ve imaj kampanyaları, P&G ve Carrefour işbirliğindeki “Aklında Olsun” kampanyası, Dumankaya Ritim İstanbul relansmanı ve Money Club Kart ile Petrol Ofisi işbirliğindeki “PoMoney” kampanyası var.

Hasan Çalışkan, 26

Sanat Yönetmeni, Vietnam

Son işiniz olmasını istediğiniz şey:
Kepler-452B’de inşaat projesi lansmanı.

Okumayanlar çok şey kaybeder dediğiniz kitap:
John Berger – Görme Biçimleri.

60 yaşına gelsem de izlerim dediğim çizgi film:
Ninja Kaplumbağalar.

Kendi ajansınızı kuracak olsanız ne isim koyardınız?
OHA! Onur Evin, Hasan Çalışkan, Ahmet Terzioğlu.

“2006 yılında Seyrantepe’de küçük bir matbaada attığım ilk adımla şimdi Vietnam’dayım. Daha iyi olabilirim. Biraz uzakta kokusu geliyor burnuma. Koşuyorum yakalayacağım” diyor Hasan Çalışkan kariyerini özetlerken.

Son bir yılda; Panda Gerçek Dondurma, Yataş Uyan da Gel, Torku Çikolata ve Bingo İmza Serisi gibi sevilen kampanyalara sunduğu katkılarla adından söz ettiren Çalışkan; bir çizginin ve bir harfin hayattaki değerini öğrettikleri için Tibet Sanlıman, Onur Evin ve Ahmet Terzioğlu’na minnettar olduğunu belirtiyor.

Kadri Bayhaner, 24

Reklam Yazarı, Concept

Bu zamana kadar aldığınız en iyi tavsiye:
Tavsiye vermeden tavsiye veriyor oluşuyla ve inanılmaz doğru olduğu için “fikir kimdeyse Süleyman odur.”

İlk işiniz:
İlk işim Şekerbank için yazdığım yerel radyo spotlarıydı. İstanbul’da yayınlanmamıştı ama bir yerlerde birilerinin benim yazdığım radyoları dinlediğini bilmek güzeldi.

Herkes izlesin dediğim film:
Zelig.

Birlikte en çok çalışmak istediğiniz marka:
Kesinlikle Old Spice. Instagram hesaplarını verseler yeter.

Concept Ajans Başkanı Kerem Özkut‘un tavsiyesi ile MediaCat’in 30 Under 30 listesine dahil olan Kadri Bayhaner, Bahçeşehir Üniversitesi Reklamcılık Bölümü’nde diploma peşindeyken McCann’de, Alamatifarika’da geçen stajyerlik deneyimlerinin ardından soluğu aldığı Concept‘e iki yıldır dozunda mizahıyla öne çıkan metinleriyle katkı veriyor.

Bayhaner geçen yıl gelinleri ağlatan Bimeks Çeyiz Kampanyası, Pascal Nouma’nın içindeki Türk’ü ortaya çıkaran Torku No:1 filmleri ile Gratis’in kapatıcı ürünü The Balm için oluşturulan @LastNightNeverHappened isimli Instagram hesabıyla yeteneğini farklı mecralar üzerinden göstermekten geri kalmadı.

Kerem Çeteci, 28

Reklam Yazarı, McCann İstanbul

Birlikte en çok çalışmak istediğiniz reklamcı:
Tabii ki… David Droga.

Okumayanlar çok şey kaybeder dediğiniz kitap:
Khaled Hosseini – The Kite Runner.

Hayatta en merak ettiğim şey:
Uzaylılarla ne zaman tanışacağımız.

30 Under 30 olunca hissettiğim:
Bknz: Fist Bump Baby Meme.

Yazılmış en iyi şarkı sözü:
Ellere var da, bize yok mu? (Müşteriler… kıps)

Gelmiş geçmiş en iyi reklam/kampanya:
Zor soru… Sanırım tercihim Apple – Get A Mac.

İstanbul Bilgi Üniversitesi Reklamcılık Bölümü’nün ardından Miami Ad School San Francisco’da Copywriting yüksek lisansı yaparak mesleğe duyduğu aşkı çifte diplomasıyla tescilleyen ve DraftFCB San Francisco’da Star Wars: The Old Republic ve Mass Effect 3 oyunlarının reklam kampanyalarında aktif olarak görev alan Kerem Çeteci, 2014’te Cannes Young Lions Türkiye yarışmasında Film kategorisinde ikinciliğin ardından bu yıl da Elvan Deniz ile Siber kategorisinde birinci olup Cannes’a gitmeyi başardı.

McCann İstanbul’da son olarak Beko “Global Fan Wave” kampanyasına imza atan genç reklam yazarının bu yıl öne çıkan bir diğer işiyse “Günaydın Steak House Etrazzi.”

Kıvanç Talu, 27

Creative Group Head, C-Section

Bu zamana kadar aldığınız en iyi tavsiye:
2007 yılında evde otururken Mehmet Cantekin bana, “Oğlum Alametifarika sana geri dönmediyse sen onları ara, sor o zaman” demişti.

Yazılmış en iyi şarkı sözü:
“Ali kıza bir Clark çekiyor kahvedekiler ınının diyor. INININ INININ INININIIIIIN…”

Keşke ben bulsaydım dediğiniz slogan:
Çakar çakmaz, çakan çakmak.

Kendi ajansınızı kuracak olsanız ne isim koyardınız?
Studio11.

Geçtiğimiz yılın 30 Under 30 listesinin esaslı oyuncularından Kıvanç Talu, geride bıraktığımız bir yılda “Nasıl viral olunur?”un ABC’sini kodlayabilecek kadar başarılı pek çok işe imza attı.

Yaratıcı kaleminin bir ucunda Eti Canga’nın arabesk rap tarzındaki “Cangardaşlar”ı diğer ucunda ise Eti Pop Kek için “döktürdüğü” “Mahmut Tuncer’le Halay Öğreniyorum” işleri vardı. Ocak ayından bu yana C-Section’da creative group head olarak çalışan Talu’nun 30 Under 30 olunca hissettiğini söylediği “Allahım çıtır olmak müthiş iyi bir şey” ruhunun, dinamizmini sürekli koruyan işlerine de yansıdığını söylemek mümkün.

Mert Demirhan, 30

Reklam Yazarı, Titrifikir

Kariyerinizde en gurur duyduğunuz an:
Pek sevgili arkadaşım Can Arabacılar çıkıp “Cannes’da Grand Prix’yi kaldırdığım an” falan yazacak bizimki güme gidecek… Çok özel bir an yok ama ailemden birileri arayıp “Şu iş senin mi?” dediklerinde “Evet” diyorsam ve onlar da “Aferin” diyorlarsa gurur duyuyorum.

Sizin için sektörün duayeni:
Haluk Mesci. Bana reklamcılığı değil, nasıl bir adam olup reklamcılık yapmam gerektiğini öğretmiştir.

Yazılmış en iyi şarkı sözü:
“Birden gecem tutarsa güneşi çevir bana” dediği için: Müslüm Gürses – Affet.

“Kendisi bir metin yazarından daha çok, bir reklam yazarı.

Büyük fikri görme potansiyeli taşıması da cabası.” Ajans Başkanı Kerem Kanık, sekiz ay önce aralarına katılıp Titrifikir macerasına başlayan Mert Demirhan’ı bu sözlerle tarif ediyor. Titrifikir imzasıyla Turkcell için hazırlanan “Birlikte her gün daha iyiye” imaj kampanyasının kilit isimlerinden olan Demirhan, “Dümdük” kod adlı filmle taraflı tarafsız herkesin beğenisini kazanan, gündelik hayata kolayca sızan bir işe imza atmayı başardı.

Son iki ayda Ad*Watch’tan eksik olmayan kampanyanın yüzde 66,5’lik beğeni puanı da Demirhan’ın maharetini ortaya koyuyor.

Mesut Koçarslan, 29

Reklam Yazarı, KARPAT

Son işiniz olmasını istediğiniz şey:
Şampiyonlar Ligi kupasını kazanan Beşiktaş’ın tebrik ilanı.

Bu zamana kadar aldığınız en iyi tavsiye:
“Taksiye binmeden fişi var mı diye sor.”

Keşke birlikte akşam yemeği yiyebilsek dediğiniz reklamcı:
Akşam vaktinde çıkabiliyorsam eve giderim.

Keşke ben bulsaydım dediğiniz slogan:
Nasıl bulmak istiyorsanız öyle bırakın.

Kendi ajansınızı kuracak olsanız ne isim koyardınız?
Mesut & Bahtiyar.

2008’den bu yana bilfiil iyi fikir peşinde koşan Mesut Koçarslan’ın kariyerinin son bir yılını McCann ve KARPAT doldurdu.

Migros’un “Geçen yılın fiyatları!” söylemini ve Volkswagen’in orijinalliğe vurgu yaptığı “Bozuk Raket” çalışmasını etkili açıkhava fikirleriyle hayata geçiren Koçarslan’ın fikir sahipliği yaptığı “Durması gereken yerde durur” sloganlı Volkswagen ilanı da Kırmızı’dan ödülle döndü.

Koçarslan’ın başarı hanesindeki diğer işler arasında Golden Drum’da kısa listeye kalan, Doğuş Otomotiv-Aşırı Hız radyo spotu ve son olarak genel seçim sonuçlarını bir kelime oyunundan ilhamla anlattığı CNN Türk seçim ilanı var.

Mustafa Can Demir, 27

Reklam Yazarı, 4129Grey

Hayatta en merak ettiğim şey:
İlk insanlar ve dünyayı nasıl algıladıkları.

60 yaşına gelsem de izlerim dediğim çizgi film:
Inspector Gadget.

Yazılmış en iyi şarkı sözü:
“I was looking back to see if you were looking back at me to see me looking back at you.”

Gelmiş geçmiş en iyi reklam/kampanya:
Sweetie – Terre des Hommes.

Keşke ben bulsaydım dediğiniz slogan:
“You are not you when you are hungry.”

2014’te dahil olduğu 4129Grey‘in yanı sıra iki yıl boyunca bigumigu.com’da yazar kimliğiyle sektör haberleriyle haşır neşir olan Mustafa Can Demir, son bir yılını beş bine yakın içerik ürettikleri ve viral case’ler arasında üst sıralarda konumlanan bir projeyle taçlandırdı: Don Duran-Arkamız Sağlam.

Yüksek etkileşim oranları ile dikkat çeken Teknosa-Like Savaşları ve son olarak Sadettin Teksoy’lu n11.com-Mucize Çadır projesinde de Demir’in parmağı var.

Bu zamana dek aldığı en iyi tavsiye olduğunu söylediği “yazmalısın”ın hakkını veren Demir’in, 2015 ADventure Reklam Yarışması’nın birincisi olduğunu da ekleyelim.

Onur Aydın, 29

Strateji ve Planlama Grup Direktörü, Alafortanfoni

Okumayanlar çok şey kaybeder dediğiniz kitap:
James Webb Young – A Technique for Producing Ideas.

Hayatta en merak ettiğim şey:
Uzaylıların neye benzediğini merak ediyorum.

Yazılmış en iyi şarkı sözü:
The Smiths – There Is A Light That Never Goes Out.

Gelmiş geçmiş en iyi reklam/kampanya:
Apple – Think Different.

Keşke ben bulsaydım dediğiniz slogan:
Just Do It.

Onur Aydın, sektörün gelecek vaat eden genç isimlerinin yer aldığı 30 Under 30 listesine ikinci kez giren bir isim.

Onur Aydın’ın ilk işi Pınar’ın Donuk Ürün Grubu için acillezzethatti.com ismiyle 2009’da hayata geçirdiği bir mikro site. Aydın’ın son bir yıl içinde önemli bir paya sahip olduğu Miles&Smiles için hayata geçirilen 25 Mil ve Çifte Yılbaşı kampanyaları Internet Advertising Competition (IAC)’dan Best Airline Integrated Campaign ödülüne sahip.

Başarılı direktörün diğer güncel işleri arasındaysa Dacia Biz Ayrılamayız, Hotpoint Yine mi Çiçek gibi kampanyalar bulunuyor.

Osman Nadir Aydın, 26

Reklam Yazarı, Lowe İstanbul

Bu zamana kadar aldığınız en iyi tavsiye:
“Çok da takmamak lazım…”

Sizin için sektörün duayeni:
Dâhisi Ali Taran. Duayeni sanırım Serdar Erener. Düne baktığımızda ise, her biri kulağa küpe sözleri hâlâ geçerliliğini koruyan Eli Acıman.

Birlikte en çok çalışmak istediğiniz marka:
Bir yazar için çok garip biliyorum ama Chanel No.5.

Hayatta en merak ettiğim şey:
Acaba ademoğlu adam olur mu?

Yazılmış en iyi şarkı sözü:
A benim dilsiz dillerim, a benim sessiz ellerim, yakala saçından tut hayatı, çevir yüzüne, öp.

“En küçük şeyleri bile sorun eden jenerasyonunun olumlu düşünenlerinden.

Kolay düşmeyenlerinden” diyor Lowe Istanbul CCO’su Can Faga, listemiz için önerdiği ve kendi tabiriyle “pek beyefendi” Osman Nadir Aydın için. Bu yıl Young Lions elemelerini kazanarak Basın kategorisinde ekibiyle birlikte Türkiye’yi Cannes’da temsil eden Aydın, Manajans J. Walter Thompson’da başladığı kariyerine çok sayıda önemli reklamvereni sığdırmayı başarmış bir reklam yazarı.

Halihazırda Algida grubu, Knorr, Sana ve Quick markalarıyla çalışan Aydın’ın son bir yılda öne çıkan çalışmaları arasında bu yaz yayına giren Max Twister filmi ve öncesinde Tadım’ın sosyal medya filmi var.

Özge Güven, 28

Sanat Yönetmeni, TBWA\ISTANBUL

Bu zamana kadar aldığınız en iyi tavsiye:
Acele etmeden, hızlı hızlı.

Birlikte en çok çalışmak istediğimiz isimler:
Irma Boom, Sascha Hanke.

Okumayanlar çok şey kaybeder dediğiniz kitap:
Mülksüzler – Ursula Kroeber Le Guin.

60 yaşına gelsem de izlerim dediğim çizgi film:
Spirited Away.

Gelmiş geçmiş en iyi reklam/kampanya:
Jukka Bros-MTV.

Keşke ben bulsaydım dediğiniz slogan:
Probably the best beer in the world – Carlsberg.

2010’da Mimar Sinan Güzel Sanatlar Üniversitesi Grafik Tasarım Bölümü’nden birincilikle mezun olduktan sonra aynı bölümde yüksek lisansa devam edip beraberinde Ontwerpwerk Multidisciplinary Design Agency’de (Den Haag/Hollanda) staj yapan Özge Güven’in IKEA – Tidy Up işindeki Çorap, Kravat ve Ayakkabı üçlemesi posterleri bu yıl Cannes Lions‘ta kısa listeye kalan işler arasındaydı.

Akbank Kısa Film Festivali için hazırladığı “Hayat Kısa Film İzle” posteri, 12 farklı esnafın günlük işlerinde kullandığı 12 farklı kağıt türünün, her bir aya ait not bölümlerini oluşturduğu Akbank Esnaf Takvimi ve 34. İstanbul Film Festivali için hazırladığı Akbank sponsorluk posterleri de bu yıl Güven’in konuşulan işleri arasındaydı.

Recep Emre Koca, 26

Metin Yazarı, Plasenta

Bu zamana kadar aldığınız en iyi tavsiye:
“Kısa tut.”

Birlikte en çok çalışmak istediğiniz reklamcı:
Kurtcebe Turgul.

Okumayanlar çok şey kaybeder dediğiniz kitap:
1984.

Hayatta en merak ettiğim şey:
Matematik nasıl kolay gelir?

60 yaşına gelsem de izlerim dediğim çizgi film:
Minions.

Keşke ben bulsaydım dediğiniz slogan:
Just do it.

Cem Batu‘nun “strateji düşünebilen bir kreatif” olarak işaret ettiği Recep Emre Koca, yine kendi sözleriyle “fikirleri belli bir standardın altına düşmeyen çok iyi bir çırak.”

Akademideki son ısınma turlarını Miami Ad School’da yaptıktan sonra Youth Republic’te başladığı kariyerine “güzel insanlarla iyi işler peşinde koşuyoruz” dediği Plasenta’da devam eden Koca, tweet’leri reklam sloganına dönüştüren Caramio-Yazsam Reklam Olur, Vodafone-Periscope Talkshow, Ülker Çikolata-O Nasıl Biri ve iyi mizahın iyi senaryoyla birleştiği, ödüllü Doğadan- Bay Hastalık işleriyle birkaç adım birden öne çıkıyor.

Saydan Çelik, 26

Art Direktör, Rafineri

Bu zamana kadar aldığınız en iyi tavsiye:
Reklamdan başka en az bir şeyi daha “iyi” yap.

Kariyerinizde en gurur duyduğunuz an:
İllüstrayonunu da yaptığım bir işle Cannes’da boy göstermek.

Herkes izlesin dediğim film:
Hâlâ izlemeyenler varsa 9.99 Frank.

Kendi ajansınızı kuracak olsanız ne isim koyardınız?
Kurulduğu yerin kapı numarası artı birkaç merak uyandıran harf.

Mimar Sinan Güzel Sanatlar’da okurken Medina Turgul DDB’de staja başlayan Saydan Çelik beş seneden biraz sonra Rafineri’ye geçmiş. Şu an bu ajansta art direktör olarak görev alan genç kreatif Rafineri’deyken meslek hayatının yoğunluğu arasına bir de görsel iletişim tasarımı master’ı sıkıştırmayı başarmış.

Çelik’in son dönemde öne çıkan çalışmaları arasında Epica Bronz ve Kırmızı ödüllü Profilo LowFrost ilanı ve Felis ve Kırmızı’da ödül kazanan YKY Sesli Kitap işleri var.

Selim Ünlüsoy, 29

ECD, Ogilvy & Mather

Kendi ajansınızı kuracak olsanız ne isim koyardınız?
Ben bilmem, Bahadırhan bilir.

Kariyerinizde en gurur duyduğunuz an:
İlk Young Lions başarısı sanırım. İlk heyecan gibisi yok.

Hafta sonu olmazsa olmazınız:
Alarmsız uyanmak.

Herkes izlesin dediğim film:
Film değil ama “Cosmos”u herkes izlemeli.

30 Under 30 olunca hissettiğim:
Yaşlanıyor muyum? Daha değil diyorlar.

Yazılmış en iyi şarkı sözü:
Nazım’ın “Yaşamaya Dair”i şarkı sözü değildir. Şiir de değildir aslında.

“Ogilvy & Mather’den öneri aldık mı arkadaşlar?” “Hem tavsiye hem ağzımızın payını aldık. 29 yaşındaki ECD’leri Selim Ünlüsoy.”

Ogilvy & Mather gibi köklü bir ajansın kreatif sorumluluğunu herkes üstlenemez. Kariyerinin henüz başında Young Lions’tan aldığı Gümüş Aslanla adını duyuran Selim Ünlüsoy DDB&Co, bir süre sonra adına yeni bir unvan (Head of Art) açılan Leo Burnett İstanbul, Leo Burnett Moskova’da geçen yıllarının ardından soluğu Ogilvy & Mather’da aldı.

Mart 2015’te göreve gelen çiçeği burnunda ECD yeni misyonunu “Aynı jenerasyondan olduğum, dilinden anladığım insanların kariyerlerinin en iyi işlerine imza atmaları için zemin oluşturmak müthiş bir sorumluluk. İstanbul ofisinin dünyanın en iyi Ogilvy ofisleri arasında olması için buradayım” şeklinde özetliyor.

Serdar Güngör, 29

Art Direktör, Y&R İstanbul

Bu zamana kadar aldığınız en iyi tavsiye:
Moral bozmak yok.

Sizin için sektörün duayeni:
Serdar Erener.

Okumayanlar çok şey kaybeder dediğiniz kitap:
Jose Saramago – Körlük.

Hayatta en merak ettiğim şey:
Hollywood film setinde çalışmak (dev bütçeli olanlardan).

60 yaşına gelsem de izlerim dediğim çizgi film:
Tsubasa.

Keşke ben bulsaydım dediğiniz slogan:
Just do it.

Alametifarika’da geçen üç yılın ardından bir buçuk yıldır Y&R İstanbul‘da art direktör olarak çalışan Serdar Güngör’ü Y&R Kreatif Direktörü Can Pehlivanlı‘ya sorduğumuzda “Opel, Uzay ve Arçelik için yaptığı kampanyalarla ajansın öne çıkanlarındandır Serdar ve 30 Under 30 listesinde olması gerektiğine inandığım bir isimdir” yanıtını almıştık.

Son bir yılda Hayat Su filmi, Arçelik geri dönüşüm ve Arçelik 60’ıncı yılı kampanyalarıyla karşımıza çıkan Göngör’ün ödül listesi de hayli kabarık: Uzay Cila ilanlarıyla Kristal Elma’da Gümüş, Kırmızı’da 2 Başarı ve Cannes’da 3 kısa liste, Opel Park Asist’le Kırmızı’da en iyi ticari araç ilanı, Golden Drum‘da kısa liste, Liberty Sigorta’yla da Kristal Elma’da 1 Kristal, 1 Gümüş, Kırmızı’da da 1 Başarı Ödülü.

Tolga Suna, 27

Reklam Yazarı / Güzel Sanatlar

Son işiniz olmasını istediğiniz şey:
Kendi kumpir zincirimin reklamlarını hazırlamak.

Kariyerinizde en gurur duyduğunuz an:
Masanın uzak ucunda oturan Serdar Erener’in eliyle beni gösterip “bu çocukcağız iyi yazıyor” dediği andır.

Keşke birlikte akşam yemeği yiyebilsek dediğiniz reklamcı:
Sayın Droga’lardan David. İnanıyorum ki güzel kafa açardı.

Keşke ben bulsaydım dediğiniz slogan:
Her duyduğumda “ulan yoksa o sefer, bu sefer mi” dediğim Milli Piyango sloganı: Belki de sıra sizde!

Sosyoloji mezuniyetinin ardından doktoraya devam edip sakin bir hayat sürme hayalleri kurarken, 2009 yılında ani bir kararla, hafta sonu ajanstan çıkamadığı hareketli bir hayata başlamış Tolga Suna.

Genç reklamcı 2010 yılında Superonline için Üsküdar’dan New York’a minibüs kaldırdığı taze reklam yazarlığı yıllarından, bugün, aralarında Effie Türkiye 2015’te İçecek ve Relansman kategorilerinden Altın ile dönen Efsane Uludağ Gazozu’nun da olduğu pek çok kıymetli kampanyanın künyesine adını yazdırmayı başardı. Uludağ’ın yanı sıra Anadolu Sigorta Adını App Koydum, Kent Bayram ve Finansbank Yıldız Apartmanı Suna’nın portföyünde son bir yılda öne çıkan çalışmalardan.

Tuğçe Tekin, 27

Reklam Yazarı / Alametifarika

Son işiniz olmasını istediğiniz şey:
“There were wars in the world…” diye başlayan case video’ya sahip iş son işim olsun isterdim.

Birlikte en çok çalışmak istediğiniz reklamcı:
David Droga.

Hayatta en merak ettiğim şey:
Uzay.

30 Under 30 olunca hissettiğim:
Bir senede bir şeyler değişmiş demek.

Keşke ben bulsaydım dediğiniz slogan:
Kirlenmek güzeldir. (Globalde: Dirt is good). Çakar çakmaz çakan çakmak.

Kariyerine 2011 yılında Y&R’da stajyer olarak başlayan Tuğçe Tekin’in çalıştığı markalar arasında kimler yok kimler: Arçelik, Opel, Markafoni, Barilla, Hayat Su, Liberty Sigorta, Odeabank…

Geçtiğimiz sene geçtiği Alametifarika’da da Garanti, Algida, Bridgestone, Lassa ve Pınar gibi markalarla çalışan Tekin’in son dönemde en çok ses getiren işlerinden birisi “Algida Efsane Seçim” kampanyasıydı.

Genç kreatif sektörde sık sık karşılaştığınız o kendini fazla ciddiye alma tavrından da uzak; “Sonuçta reklam yapıyoruz hayat kurtarmıyoruz” diyor.

Uğur Sönmez, 28

Reklam Yazarı / Y&R Teamred

Okumayanlar çok şey kaybeder dediğiniz kitap:
Emre Yılmaz’ın “Şeytan’ın Fısıldadıkları” adlı kitabı.

Hayatta en merak ettiğim şey:
İnsanların iç seslerini merak ediyorum, keşke duyabilseydik.

60 yaşına gelsem de izlerim dediğim çizgi film:
Komple Looney Tunes filmleri.

30 Under 30 olunca hissettiğim:
Genç olduğumu hissettim, unutmuşum.

Yazılmış en iyi şarkı sözü:
Kötü iyinin, çirkin güzelin varlık sebebi, ne varlığa ne yokluğa kaptır kendini.

Herkes izlesin dediğim film:
Good Bye Lenin.

Keşke ben bulsaydım dediğiniz slogan:
Think Small / It makes your house look bigger.

“Hayallerimi gerçekleştirmeden yanına gelmeyeceğim diye söz verdim anneme, onu kaybettikten sonra. Kariyerim de o verdiğim sözle başladı” sözleriyle özetliyor Uğur Sönmez reklamcılık serüvenine giriş hikâyesini.

Bir buçuk yıl önce Team Red ekibine dahil olan Sönmez, bu ekibin parçası olmaktan duyduğu mutluluğu şu sözlerle anlatıyor: “Şimdiki kreatif direktörüm Ayşe Aydın ‘İyi insanlardan oluşan bir ekip kuruyorum ve iyi insanların bu sektörde çok başarılı olacağını herkese göstermek istiyorum’ dedi ve beni kandırdı. Sonrasında kendimi Team Red’de buldum. Aradan bir buçuk yıl geçti ve ben kandırılmadığımı anladım.”

Ekibin genç üyesi, Türkiye’ye ilk kez Grand Prix getiren Vodafone Kırmızı Işık kampanyasının yazarlarından.

Exit mobile version