Site icon MediaCat

MAS İstanbul vites yükseltti

Dünyada en çok ödüle sahip reklamcılık okulu Miami Ad School, geçtiğimiz sene Zeynep Karahan tarafından İstanbul’da açılan şubesiyle eğitimine devam ediyor. Karahan okulun açılış hikâyesini şöyle anlattı:

Miami Ad School’un diğer reklamcılık okullarından farkı nedir?
MAS bir ajans simülasyonu. Dersler tamamen brief üzerine ve sektör profesyonelleri tarafından veriliyor. Asıl amaç programı tamamlayan herkesin, dünyanın herhangi bir yerinde işe girebilmesi. MAS’ı dünyadaki tüm reklamcılık okullarından ayıran en önemli özellik de bu. Katılımcılar programın yarısını tamamladıktan sonra kalan kısmına dünyanın başka yerlerindeki MAS’larda veya program ortağı ajanslarda staj yaparak devam edebiliyor. İki senelik süreç boyunca gerçek kampanyalara imza atma şansları oluyor. Genelde de daha mezun olmadan iş teklifi alıyorlar.

Crispin+PorterBogusky hala ortak mı? İstanbul’a gelecekler mi?
CP+B’nin MAS ortaklığı, stratejik bir ortaklık. Kısa bir zaman içinde İstanbul’a ziyaret için gelecekler. İş planlarında Türkiye’de bir ofis açmak var mı henüz bilemiyorum.

İstanbul’daki okulun açılış sürecinden bahseder misiniz?
2006’da MAS Bootcamp for Account Planners programını tamamlayıp Miami’den İstanbul’a döndüm. O günden itibaren de burada bir MAS açılması için çalışmaya başladım. Çalıştığım tüm ajanslarda bunun, sektörün “adam bulamıyoruz” derdine son vereceğini anlatıp, destek aradım. Taze bir reklamcı olarak sesimi yeterince duyuramadım. Ron ve Pippa’yla sürekli konuşuyorduk. 2010 yılında Türkiye’den bir teklif aldıklarında beni, hiçbir kuruma bağlı olmadan MAS İstanbul’u tek başıma açmaya ikna etmek üzere Amerika’ya davet ettiler. O dönem çalıştığım ajanstan ayrılarak Amerika’ya gittim. 10 günlük sıkı bir çalışmanın ardından Türkiye’ye geri dönerek finansman için çalışmaya başladım. Temmuz 2011’de, 7 öğrenci ile ilk dönemimize başladık. Kısıtlı bir bütçemiz olduğu için hemen hemen hiç tanıtım yapamadık.

Okul nasıl hazırlıyor öğrencilerini?
Katılımcılar, sektörün en iyi isimleri ile çalışıyor. Her dönem dört ders ve bu derslerin haftalık projeleri var. Herkes fotoğraf çekmeyi, video editlemeyi, slogan yazmayı, stratejiyi, tipografiyi, vektörel çizim yapmayı, video oyunu ya da iphone aplikasyonu hazırlamayı öğreniyor. Programa dünyanın diğer yerlerindeki MAS’larda, ya da anlaşmalı ajanslarda staj yaparak devam edebiliyorlar. Uluslararası yarışmalara katılarak henüz mezun olmadan ödül kazanıyorlar. Süreç sonunda bir profesyonelin sahip olabileceği en az iki senelik bir portfolyoları oluyor. İleride iş başvurusunda bulunacakları isimlerle dirsek dirseğe çalışmak da cabası. Şimdiden iş teklifi alan öğrencilerimiz var.
 
Niye az öğrenciniz var, öğrencileri seçerek mi alıyorsunuz?
En büyük sebebi, açılışımızın sektörde gereken ilgiyi ve desteği görememesi. Bir tanıtım bütçemiz yok. Büyük ajanslardan aldığımız yardım tekliflerine kucak açtık ama hiçbiri bir sonuca varmadı. O yüzden tanıtım konusunda büyük sıkıntı yaşadık. Şimdi yavaş yavaş başlayan ilgi ile, programın sağladıklarını daha çok anlatabileceğimize ve ilginin artacağına inanıyorum, umuyorum. En büyük tanıtım, katılımcılarımızın başarısı olacak.
 
İstanbul şubesinin öğrencilerinin başarılarından bahseder misiniz?
Henüz 3. dönemimizde D&AD öğrenci yarışmalarına bol bol iş gönderdik. Bu hafta içinde shortlistler açıklanacak. Reklamverenlerden öğrencilerimizle gerçek briefler paylaşmasını istiyoruz. Beğendikleri işleri burs karşılığı kullanmalarına izin veriyoruz. STK’lar, özellikle de hayvan hakları için çalışmalar yapıyoruz. Yakınlarda MAS öğrencilerinin hazırladığı bir kampanya yayında olabilir.
 

Exit mobile version