Facebook’un reklam gelirlerini artırmak adına markalar ile takipçileri arasındaki ilişkiye sınır koyan yapısı, markaların yayınladıkları güncellemelerin her geçen gün daha az Facebook kullanıcısına ulaşmasına neden oluyor. Sürekli düşen gösterim oranları ise markaları dünyanın en popüler sosyal ağı Facebook’tan uzaklaştırıyor, etkileşimi alternatif platformlarda aramaya itiyor. Adweek’in ABD’li araştırma firması L2’nin verilerine dayandırdığı haberinde markaların artık Instagram‘a odaklanmaya başladığını gösteriyor.
Bunun sebebi ise çok basit; pazarlamacılar Instagram’da yayınladıkları bir güncellemenin tüm takipçilerine ulaşacağını biliyor. Facebook’ta ise giderek sıkılaştırılan “Edge Rank” seçiciliği nedeniyle yayınlanan güncellemeler -eğer sponsorlu değilse- çoğu kez takipçilerin en çok yüzde 10’una ulaşabiliyor.
L2, aylık aktif kullanıcı sayısının iki yıl içerisinde 100 milyondan 300 milyona çıkarmış olmasını Instagram’ın pazarlamacılar arasında yükselen popülaritesinin diğer bir nedeni olarak gösteriyor. Yine, Facebook’a oranla daha genç bir kullanıcı kitlesini cezbediyor olması da Instagram’ın avantajları arasında yer alıyor.
Araştırmadan elde edilen temel sonuçlar şöyle sıralanıyor;
- Markalar Instagram’da haftada ortalama 9,3 güncelleme yayınlıyor. L2, geçtiğimiz yıl aynı değerin haftada 7,5 olduğunu hatırlatıyor.
- L2, Facebook güncelleme oranının bu yıl, bir yıl önceki değeri olan 11,1’den, 8,8’e gerilediğine dikkat çekiyor.
- Sonuçlar markaların Instagram’daki takipçi sayıların son bir yıl içerisinde ortalama yüzde 26 arttığını gösteriyor.
- Videoları da desteklese de platformda hala fotoğraflar daha yüksek etkileşim oranlarına ulaşıyor. L2, Instagram kullanıcılarının fotoğraf içeriklerle etkileşim oranının ortalama yüzde 1,03, video içeriklerle etkileşim oranının ise ortalama 0,79 olduğunu söylüyor.
- Instagram’ın yayınladığı Hyperlapse popülerliğini hızla yitiriyor gibi görünüyor. Uygulamayı markaların sadece yüzde 2,4’ü kullanıyor.
Kaynak: AdWeek