Site icon MediaCat

Lost’un finali ne kadar kazandırdı?

Tam 6 sezondur tüm dünyayı saran ‘Lost’ çılgınlığı dün sabah 4 saatlik bir yayınla sona erdi. Issız bir adaya düşen Sydney-Los Angeles seferini yapan ‘Oceanic 815′ uçağından kurtulan yolcuların adadaki zorlu maceralarını konu alan dizinin bitmesi, hayranları kadar çekildiği Hawaii’de yaşayanları da üzdü.

Zira dizi, Hawaii’de küçük çaplı bir ekonomik patlama yaratmıştı. Yaklaşık 800 Hawaii’li set ya da güvenlik görevlisi olarak çalışırken, 1200 tedarikçi de neredeyse 7 yıldır dizi sayesinde geçiniyordu. Resmi kayıtlara göre 2004-2010 arasında ‘Lost’ dizisinin Hawaii’deki çekimlerinde yaklaşık 400 milyon dolar harcandı. Bu da ada için önemli bir gelir kalemi oluşturdu.
Final bölümünde 30 saniyelik reklamın fiyatı 900 bin dolar olan dizinin sona ermesi nedeniyle hayal kırıklığı yaşayan tedarikçilerin başında Pacific Allied Products adlı köpük (strafor) şirketinin sahibi Bernie Coleman geliyor.

Altı sezonluk macerada dizinin çekildiği platoda yer alan dev kayaları, ‘Black Rock’ adlı ahşap gemiyi ve daha pek çok unsuru yapan şirket, bu süreçte 365 bin 760 metre köpük kullandı. Coleman’ın şirketine ‘Lost’ ekibi tarafından yapılan ödeme ise 450 bin dolar. Hatta set için kullanılan bunca köpüğü birbirine yapıştırmak için kullanılan reçine yeterli gelmeyince, Hawaii’ye gerçekleştirilen reçine ithalatında da patlama yaşanmış. Wall Street Journal’a (WSJ) konuşan Coleman, "Gerçekten çılgıncaydı. ‘Lost’ dizisi inşaat sektöründen sonraki en büyük müşterimiz haline geldi. Gidiyor olmalarından nefret ediyoruz" dedi. ‘Lost’ ekibi şu anda adadaki ekipmanları topluyor, köpükten imal edilen kayaları parçalıyor. Black Rock gemisi ise son bölümlerden birinde patlatıldı. 
 
Ziyaretçi sayısı patladı
Ed Kos ise 2003 yılında bir tur şirketi kurmuş. Ancak o yıl Oahu’daki film ve televizyon dizisi platolarını gezmeye sadece 147 kişi gelmiş. Ancak 2004 yılında ‘Lost’un vizyona girmesi ve popülerleşmesi ile ziyaretçi sayısı da patlamış. Kos, ‘Lost’ hayranlarına özel turlar organize ederken sadece geçen yıl 139-209 dolar arasında değişen fiyatlarla toplam 3 bin 800 kişiyi gezdirmiş. "Lost, normal bir dizinin çok daha ötesinde" diyen Kos, şimdi ‘Lost’ dizisinden adada bazı izler kalmasını istiyor. WSJ’nin görüştüğü Kos, dizide önemli bir figür olan dev tapınağın kalması için arazi sahibini ve yapımcıları ikna etmeye çalıştığını belirtti.

Hawaii’li Dustin Gomes de geçimini ‘Lost’tan sağlıyor. "Bu dizi 7 yıldır benim hayatımdı" diyen Gomes, ‘Lost’ için yer seçimi çalışmalarına 22 yaşında başlamış. Gomes’in dizi boyunca görevi adanın hangi bölgelerinin New York, Londra, Moskova ve Irak’a benzetilebileceğini bulmak olmuş. Örneğin Moskova’nın Kızıl Meydanı’nı oluşturmak için tarihi bir Honolulu binası olan Bishop Müzesi’ni seçmişler. Onlarca kamyon yapay kar taşınarak Kızıl Meydan görüntüsü yakalanmış.
 
Vergi cenneti avantajı
‘Lost’ sona erdi ancak Hawaii, vergi avantajları nedeniyle televizyon ve film yapımcılarının ilgisini çekmeye devam edecek gibi görünüyor. ‘Karayip Korsanları’ serisinin son filmi de burada çekiliyor. Hawaii Ulusal Film Ofisi’ne göre bu yıl film ve televizyon endüstrisinin adada yaklaşık 260 milyon dolar harcaması bekleniyor. Bu rakam geçen yıl yapılan harcamanın neredeyse iki katı. Ancak ada halkının ortak kanısı ‘Lost’ gibi bir rüzgârın esmesinin biraz zor olduğu yönünde. 
 
RAKAMLARLA LOST
* Final bölümünde 30 saniyelik reklam 900 bin dolar.
* Dizi ekibi adada 7 yıla yakın kaldı.
* Sette 800 Hawaii’li çalıştı.
* 1200 tedarikçiye iş sağlandı.
* Çekimlerde 400 milyon dolar harcandı.
 
FİNAL HAYAL KIRIKLIĞI YARATTI

Lost’un final bölümü, dün sabaha karşı Amerika ile aynı anda Türkiye’de de yayımlandı ancak son bölümün, dizinin hayranlarında büyük bir hayal kırıklığı yaratığı görüldü. Türkiyeli ‘Lost’ hayranları ‘Ekşi Sözlük’te final bölümünü ağır bir biçimde eleştirdi. ‘Ekşi Sözlük’te yer alan yorumlardan bazıları şöyle.
 
– Bilgisayarımın hard diskinde altı sezon tekmili birden 150 gb’tan fazla yer etmiş bir dizi (idi). Final bölümünü izledikten sonra zerre tereddüt etmeden tamamını sildim. Dünya üzerinde kullanılmış, kullanılan, kullanılacak hiçbir dilde böylesine bir finali niteleyecek kelime bulunduğunu-bulunabileceğini sanmıyorum.
– Onu bunu bilmem de bu dizinin yapımcılarından senaristlerine kadar herkes nitelikli dolandırıcılık sebebiyle içeri tıkılmalı ve hepimiz rahat etmeliyiz. Gerçek final bu olur(du).
– Amerikan vurdumduymazlığının son noktası. İnsanların merak güdüleriyle nasıl güzel oynanabileceğinin en büyük kanıtı.
– Finaliyle pembe diziye baglamış dizi… Kendimi aldatılmış hissediyorum.
– Final bölümünü ayrı tutarsan; iyi diziydi be…
– Fenerbahçeliyim ve bu sezon bunu ikinci kere yaşıyorum.
– Berbat bir finale sahip dizi. Fenerbahçe’nin sezon finali bile çok daha yaratıcı ve şok ediciydi.
– Final bölümünün senaryosunu Sadettin Teksoy yazmıştır.
– Genel tanımı, İngilizce ‘kayıp’ anlamındadır. An itibariyle kaybedilen 6 yılı ifade etmektedir.

Referans

Exit mobile version