Site icon MediaCat

Logolar geçici markalar kalıcıdır

Logolar geçici markalar kalıcıdır

Marufuku Co. Ltd’nin yeni oyun konsolunu deneme fırsatınız oldu mu? Hiç duymadınız mı? BackRub’dan arayın da öğrenin canım. Ya da şansınızı Jerry and David’s Guide to the World Wide Web’de deneyebilirsiniz.

Bugün dünyanın tamamına yakınında bilinirliğe ulaşmış birçok marka, kurulduğu sırada kendilerini tanıdığımız kimliklerinden bir hayli uzaktı. Online içerik tedarikçisi Australian Help tarafından hazırlanan infografikle, dünya devi markaların “ünlü olmadan önceki” halleriyle tanışmaya hazır mısınız?

BackRub → Google

Larry Page ve Sergey Brin’in “internetin arka planda kalan linklerini analiz eden” buluşu BackRub, bugün onu tanıdığımız adı olan Google’a 1997 yılında dönüşmüştü.

Lucky Goldstar → LG

1958 yılında kurulan Koreli elektronik şirketi Goldstar, 1995’te Lucky Chemical ile birleştiğinde ortaya çıkan yeni marka tüm dünyada tanınan LG’ye dönüşmüş oldu.

Marufuku Co. Ltd. → Nintendo

Fusajiro Yamauchi 1889’da, daha sonra tüm ülkede popüler olacak olan Hanafuda’yı (Japonya’ya has bir kart oyunu) lanse ettiğinde şirketinin adını Yamauchi Nintendo & Co. olarak belirlemişti. Bir dağıtım şirketi olan Marufuku Co. Ltd. ile birleşen Nintendo iki yıl kadar bu marka adıyla yoluna devam ettiyse de 1951 yılında alınan bir kararla marka yeniden Nintendo adını kullanmaya başladı.

America Online → Aol

“Amerika’yı online yapma misyonumuzu tamamladık. Yeni kurumsal kimliğimiz yeni marka vaadimize daha uygun –herkesin online deneyimini daha iyi hale getirmek.” Bu sözler 2006 yılında dönemin Aol yöneticisi Jon Miller tarafından söylenmişti. O tarihten bu yana America Online, Aol olarak yoluna devam ediyor.

Brad’s Drink → Pepsi

Caleb Bradham ilk olarak eczanesinde yapmaya başladığı gazlı içeceği 1893’ten, Pepsi Cola adını aldığı 1898’e kadar Brad’s Drink ismiyle markalamıştı.

Jerry and Dave’s Guide to the World Wide Web → Yahoo

Jerry Yang ve David Filo internet sitelerini hiyerarşik olarak dizinleyen Jerry and Dave’s Guide to the World Wide Web’in adını 1994’te önce Yahoo’ya çevirmiş, 18 Ocak 1995’te de Yahoo.com alan adını satın alarak bugün tanıdığımız arama motorunu hayata geçirmişti.

Sound of Music → Best Buy

Richard Schulze ve bir ortağı, yüksek kaliteli stereo müzik satışı yaptıkları elektronik mağazalarını Sound of Music ismiyle açmıştı. Kurulduğu yıl olan 1966’dan 1983’e kadar süratle büyüyen ve o yıl yıllık 10 milyon dolar satış ve yedi mağaza kapasitesine erişen Sound of Music’in adı Best Buy olarak değişti.

RIM (Research in Motion) → Blackberry

1984’te Kanadalı iki öğrenci tarafından kurulan ve Kuzey Amerika’nın kablosuz veri teknolojisi üreten ilk firması olan Research In Motion, ürettiği cep telefonu Blackberry’nin kendisinden daha da büyümesi sonucu tarih sahnesinden silinerek ürününün adını aldı.

Blue Ribbon Sports → Nike

Oregon Üniversitesi’nin pist koşucusu Phil Knight ve koçu Bill Bowerman tarafından 1964 yılında kurulan ve esas gayesi daha sonra ismi ASICS olarak değişecek Onitsuka Tiger marka ayakkabıların dağıtımını üstlenmek olan marka Blue Ribbon Sports, kurulduktan yedi yıl sonra Nike adını aldı.

AuctionWeb → ebay

Dot-com bubble’ın en gözde başarı hikâyelerinden birine sahip olan ebay’in ilk adı, markanın özünde yaptığı işe referans veren AuctionWeb’di.

Pete’s Super Submarines → Subway

1965 yılında Pete Bucks isimli arkadaşından 1000 dolar borç alan Fred DeLuca, açtığı sandviç dükkanına Pete’s Super Submarines ismini vermişti. Dönemin popüler atıştırmalığı submarine (denizaltı) sandviçlere atıf yapan isim, 1968 yılında Subway olarak değiştirildi.

Confinity → Paypal

1998’de Personal Digital Assistant’lara (PDA) şifrelenmiş bilgi kaydedilmesini sağlayarak dünyanın ilk dijital cüzdanını yaratan Peter Thiel ve Max Levchin, şirketlerinin adını önce Fieldlink olarak belirlemiş, kısa süre sonra da Confinity olarak değiştirmişlerdi. 2000’de Elon Musk’ın girişimi X.com’la birleşen Confinity’nin adı birleşmeden bir yıl sonra PayPal olarak değişti.

Exit mobile version