2010 yılında Güney Afrika’da düzenlenen Dünya Kupası için ülke ekonomisinin belini bükecek yatırımlara imza atılmış, altısı sıfırdan inşa edilmek üzere toplam 10 stadyum için 3 milyar dolar masraf yapılmıştı. Ekonomisi dünya standartlarını zorlamadığı aşikâr olan Güney Afrika’da kupa sonrası yatırımın geri dönüşünün nasıl olacağı merak konusu olmuş, ancak kısa süre içinde her birine yüz milyonlarca dolar harcanan devasa statlar birer gettoya dönüşmüştü.
Bu yıl Brezilya’da düzenlenen Dünya Kupası için de Güney Afrika’dakine benzer yatırımların gerçekleştirildiği malum. Nüfusunun neredeyse yarısı güçlükle geçinen ülkede kupa öncesi düzenlenen “Dünya Kupası’na gelmeyin” kampanyası, stadyum yapımı için evlerinden olan Brezilyalıların durumu ya da kupa sırasında gerçekleştirilen protesto gösterilerinin hiçbiri 4 milyar dolarlık yatırımların önüne geçmeye yetmemişti.
Kısa süre önce tamamlanan kupa sonrası Brezilya’da şimdi yanıtlanması gereken soru dört sene önce Güney Afrika’da sorulanla aynı: Bu statlar ne olacak?
Brezilya hükumetinin Arena da Amazonia stadyumu için üzerinde durduğu fikir 41 bin kişilik stadyumu dev bir hapishaneye çevirmek. Mottosu spontane mimarlık olan 1Week1Project için çalışan mimar Sylvain Macaux ve Axel de Stampa’nınsa başka planları var.
Aylık bakım masrafları 250 bin doları bulan stadyumlardan daha yaratıcı ve sosyal odaklı şekilde faydalanabileceğini söyleyen iki mimarın fikri 105 metrekarelik portatif evlerle stadyumun bir bölümünü yaşam alanına çevirmek. 170 bin ailenin kupa için yapılan ve daha sonra çürümeye terk edilecek stadyumlar sebebiyle evsiz kaldığını belirten ikiliye göre bir milyonun üzerinde hane eksiği bulunan Brezilya’nın kuvvetli bir fotoğrafla sundukları fikirlerini en azından değerlendirmeye alması gerekiyor. Fikirlerinin fazlasıyla iyi niyetli olduğunun farkında olduğunu belirten Macaux asıl niyetlerinin, yaşanan toplumsal sorun konusunda duyarlılık yaratmak olduğunu söylüyor.
Brezilya’nın sportif anlamda dev bir hayal kırıklığına dönüşen organizasyonun, etkisi çok daha uzun sürecek hasarlarını en aza indirmesi için bu ve benzeri fikirlere açık olması gerektiği ortada.
Kaynak: fastcoexist