MediaCat olarak, Türkiye’de kreatif ajanslarda yüzde 10’la temsil edilen kadın yöneticilerin altısıyla bir araya geldik. Kişisel hikâyelerini, kariyerlerinde kadın oldukları için karşılaştıkları bariyerleri, kendilerinden sonra gelen kadın reklamcılar için tavsiyelerini dinledik. Bizler ve tüm sektör için bir de cinsiyet eşitliği manifestosu yazdılar. Tekrar edelim; söz bitti, eşitlik zamanı!
1. Kadın olmak çok güzel. Bizi özel kılan şeylere daha çok sarılalım. Beraber çalıştığımız kadınların erilleşerek başarılı olmalarını değil, kendileri kalarak başarılarını destekleyelim ve yol gösterelim. Unutmayalım ki “The Future is Female”. Gelecek kadındır.
2. Bizim görevimiz bir kadını cinsiyetinden dolayı yüceltmek değil, onun cinsiyetinden dolayı ezilmesini engellemek olmalı.
3. Kadınlar başarıları için özür dilemek zorunda kalmamalı. Başarılarını kendilerinden başka faktörlere, şansa, tesadüflere bağlamaktan vazgeçip doya doya sahiplenmeliler.
4. Dünyanın dertleriyle azıcık ilgilenen, daha güzel bir dünyanın mümkün olduğuna inanan herkesin bir düşünmesi gerekiyor: Yüzlerce yıldır eksik olan neydi? Toplumsal cinsiyet eşitliği yalnızca adalet için, iyilik için vs. değil, dünyanın faydasına olacağı için de önemli. Ülkelerin, kurumların, ailelerin başka bakış açılarına ihtiyaçları olduğu aşikâr. Eksik olan şey kadının masadaki varlığı. Mevzuyu azınlık psikolojisinden çıkarıp, rasyonel bir fayda eksenine çekmek gerekiyor artık. Yani “sevgili dünya kadının eşit olmaya ihtiyacı var ne olur kadınla erkeği eşit yap” olmamalı bakışımız. Sevgili dünya sana bir haberim var: bugüne kadar erkek egemen bakış açısıyla yolunda gitmeyen pek çok şey oldu. Çünkü tek taraflı düşündün. Daha yaşanılası bir yer olman için senin bu masalarda kadınlara da ihtiyacın var, hem de acilen.
5. Bir kadın olarak ben, benim görevim kadınlar için… değil… bu cümleler böyle kurulmamalı! Herkesin herkese desteği olmalı ve bu da çok normal bir davranış olmalı.
6. Unutmayalım: … sadece “kadın / erkek” olduğu için değil, kariyerinde başarılı olduğu için orada çalışıyor.
7. Masanın çevresinde olmak için çok uğraştın, terk etmek için aceleci olma, kariyerin için mücadelene devam et.
8. Kadınlar kalıplaşmış başarılara mecbur bırakılmamalı. Kendini ispatlama ve toplumda kabul görme çabasından kurtarılmalı.
9. Geleceğin erkek kardeş, baba, erkek arkadaş – eş, erkek iş arkadaşları vs. olacak erkek çocukları, kız çocuklarını tanıyarak büyümeli. Kızlara da erkeklere de hem biriciklikleri hem de birlikleri öğretilmeli.
10. Kadın, seçimlerini yaparken başarma ihtimali yüksek olan dallara yönelmek zorunda kalmamalı. Tamamen kendi yeteneğiyle, zevkleriyle, arzusuyla, hatta çocukluktan gelen ve toplum tarafından yontulmamış hayalleriyle vermeli kararlarını. İdeal olan, gelecek ve varoluşla ilgili bu kararların, toplumla birlikte değil bireysel verildiği bir dünya.
11. Kadın meselesi bir kadın dayanışması olarak görülmemeli. Bu, iklim değişikliği gibi hepimizi etkileyen bir mesele. Bu konuda atılacak her olumlu adım, herkesin hayatına yansıyacak. Bir an önce hareket edip yol almamız gerek.