Daha iyi bir gelecek ancak sağlıklı bir gezegen, sürdürülebilir bir ekonomi ve toplumsal kalkınma ile mümkün. Devletler bu koşulları sağlayabilecek en büyük paydaş olsa da kurumların ve vatandaşların payı da yadsınamaz. Kurumsal sosyal sorumluluk çalışmaları, işte bu noktada önem kazanıyor.
MediaCat olarak 2010’dan bu yana “KSS – Kurumsal Sosyal Sorumluluk” ekini yayınlıyor, bu geleneği zenginleştirebilmek ve bu projelerle yaratılmak istenen farkındalığı yaygınlaştırabilmek adına, projelerin videolarına internet sitemizde de yer veriyoruz.
İşte 2023 yılında öne çıkan KSS projelerinden birkaçı…
“Tohum Biriktir, Geleceği Değiştir”
Anadolu Hayat Emeklilik – Tohum Kumbaram Projesi
Anadolu Hayat Emeklilik; markanın sloganı olan “Herkese iyi gelecek” vizyonundan hareketle, Buğday Ekolojik Yaşamı Destekleme Derneği işbirliğinde yürüttüğü “Tohum Kumbaram” projesini Aralık 2022’de hayata geçirdi.
“Tohum Biriktir, Geleceği Değiştir” sloganıyla hayata geçirilen üç yıllık program; ekolojik dengenin bozulduğu, doğal kaynakların hızla tüketildiği bir çağda çocuklara üretim-tüketim dengesi bilincini aşılamayı ve ileridönüşüm kültürünü yaygınlaştırmayı odağına aldı. Program kapsamında, Buğday Ekolojik Yaşamı Destekleme Derneği Yönetim Kurulu Başkanı Leyla Aslan liderliğinde düzenlenen eğitim ve atölyelerle çocuklara erken yaşta tohum biriktirme alışkanlığının kazandırılmasına katkı sağlanması hedeflendi.
Projenin ilk yılından itibaren İstanbul ve çevre illerde yer alan okullarda Yaratıcı Çocuk Festivali, Şişli %100 Ekolojik Pazarı gibi okazyonlar, online eğitimler, kurum içi buluşmalarda verilen tohum eğitimleri ve düzenlenen tohum topu atölyeleriyle 10 binden fazla çocuğa fiziksel olarak erişim sağlandı. Atölyelerden yararlanmak isteyen okullar, projeye ait tohumkumbaram.com.tr sitesi üzerinden başvuru yaparak projeye dahil oldu. Yüz yüze atölyelere dahil olamayan öğretmenlere kılavuzluk etmesi amacıyla düzenlenen online eğitimlerle, öğretmenlerin de projenin bir parçası hatta birer elçisi olması amaçlandı.
Düzenlenen eğitimler ve tohum topu atölyelerinde çocuklara kumbaralarının ilk tohumu olacak balkabağı tohumu olmak üzere ata tohumları, isme özel Tohum Kumbaram etiketleri, Victor’un Balkabakları kitabı ve atölyeler sırasında birlikte yapılan tohum topları hediye ediliyor. Sosyal medya hesaplarıyla yürütülen dijital iletişim, dijital mecrada servis edilen Tohum Kumbaram çizgi filmleri, basın toplantısı ve bültenlerle proje hakkında farkındalık yaratılmaya devam ediliyor.
Anadolu Hayat Emeklilik, çocuklarda üretim-tüketim dengesi bilincini ve ileridönüşüm kültürünü yaygınlaştırmayı amaçlayan üç yıllık program sonucunda 25 bin çocuğa ulaşmayı hedefliyor.
GSK – TOG Destek Merkezleri Projesi
GSK Türkiye, merkez üssü Kahramanmaraş olan ve Türkiye’nin 11 ilini büyük ölçüde etkileyen depremler sonrasında çalışmalar gerçekleştiren Toplum Gönüllüleri Vakfı (TOG) ile bir araya gelerek depremlerden etkilenenler için harekete geçti. GSK Türkiye çalışanlarının da gönüllü katılımıyla dahil olduğu proje kapsamında, afet bölgesinde yaşayan çocuklar, gençler ve kadınlar öncelikli olmak üzere tüm bölge halkının faydalanabileceği çok yönlü bir destek merkezi kuruldu. GSK Türkiye’nin kurumsal sosyal sorumluluk projelerinin güvenilir paydaşlarından biri olan TOG’un “Destek Merkezleri Projesi”, çeşitli sivil toplum kuruluşlarının katkılarıyla afet sonrası travma yönetimine ilişkin eğitimleri de kapsıyor.
GSK Türkiye, bu önemli proje ile TOG uzmanları tarafından hazırlanan dersler, atölye ve uygulamalar aracılığıyla yılda 6 bin 500 kişiye ulaşarak, bu kişilerin normalleşme sürecine katkı sağlamayı amaçlıyor. Gerçekleşecek çalışmalar, çocuk ve gençlere yönelik matematik, Türkçe ve fen derslerine destek sağlamanın yanı sıra duygusal ifade becerilerini geliştirecek uygulamaları da içeriyor. Programda ayrıca, lise ve üniversite çağındaki gençlere yönelik psikososyal aktivitelerle birlikte gelişim sohbetleri de yer alıyor. Diğer yandan, bölgedeki kadınların faydalanabileceği atölye çalışmaları ve bilgilendirme seansları ile de iyi olma halinin artırılması amaçlanıyor.
“Sağlık için hareket, hareket için bisiklet”
Eti – Sarı Bisiklet Projesi
Eti, Sarı Bisiklet projesi ile sağlıklı olmak için gündelik hayatta “hareket”in önemini toplumun her kesimine yaymak, hareketin en kolay ve eğlenceli yolu olan bisiklet kullanımını teşvik etmek için Aktif Yaşam Derneği işbirliğiyle 10 yıldır aralıksız çalışıyor, Türkiye’de hareketli yaşama liderlik ediyor.
İlkokullarda çocuklarla, üniversite kampüslerinde gençlerle, semt pazarlarında ev kadınlarıyla, çalışan kadınlar ve annelerle pedal çeviriyor, geridönüşüm kampanyaları ile sürdürülebilirliğe katkı sağlıyor.
Marka, Türkiye’nin en uzun soluklu ve sürdürülebilir projelerinden biri olan Eti Sarı Bisiklet ile sağlık denince akla hareket, hareket denince akla bisikletin gelmesi için hayatın her alanına bisikleti dahil ediyor.
Ege Orman Vakfı İle #KalpKalbe
Starbucks Türkiye – 100. Yıl Ormanları Projesi
Starbucks® Türkiye Misafirleri Hatıra Ormanları’nı yeşertmek için Ege Orman Vakfı’yla kalp kalbe verdi. Cumhuriyet’in 100. yılı şerefine, ‘’Kağıt Poşetler İyiliğe Dönüşüyor’’ projesi kapsamında Ege Orman Vakfı ile işbirliği yapan marka, “100. Yıl Ormanları” projesine dahil oldu.
Kağıt poşetlerden elde ettiği gelirin bir kısmını bağışlayan ve Türkiye’nin yedi bölgesinde 35 bin fidanla hatıra ormanları oluşturmak için harekete geçen Starbucks® Türkiye, hatıra ormanlarını Cumhuriyet’imizin 100. yılı anısına misafirleri adına oluşturuyor ve kalp kalbe çıkılan bu yolculuğun heyecanını paylaşıyor.
“Starbucks® Türkiye Misafirleri Hatıra Ormanları” ağaçlandırma sahaları şöyle sıralanıyor:
- İzmit – Taşköprü
- Manisa – Soma
- Eskişehir – Gökçekısık
- Adana – Kozan
- Giresun – Bulancık
- Adıyaman – Kahta
- Elazığ – Maden