Site icon MediaCat

İstanbul’a özel tarihi eserler otele çevrilecek

Başbakan Recep Tayyip Erdoğan, İstanbul’a özel tarihi eserlerin birçoğunu otele çevirme kararı aldıklarını belirterek, “Hem tarihimizi tanıtalım hem yatak kapasitesini arttıralım” dedi. Erdoğan, Vakıflar Genel Müdürlüğü’ne bağlı olarak restore ettirilen, Beşiktaş’taki “Akaretler Sıraevleri”nin açılış töreninde yaptığı konuşmada, İstanbul’da şu anda tüm otellerin yatak kapasitelerinin dolu olduğunu ve ihtiyaca cevap veremediğini söyledi.

Vatandaşın “Ben otel yapacağım ve bu şaheser olacak. Bırak da bitireyim” dediğini belirten Erdoğan, ancak engellerin çıkarıldığını savundu. Başbakan Erdoğan, “Biz yeni bir karar aldık. İstanbul’a özel tarihi eserlerimizin birçoğunu otellere çevirelim. Hem tarihimizi tanıtalım, hem bu eserlerle yatak kapasitemizi arttıralım” dedi. İstanbul’un “müze şehir” olması için müzelerin sayısının artırılması gerektiğini ifade eden Erdoğan, bu çerçevede hem vakıf eserlerinin hem de Kültür ve Turizm Bakanlığı’nın elindeki eserleri hızla hayata geçirmenin gayreti içinde olduklarını kaydetti. Erdoğan, 5 yılda 1.2 milyar YTL yatırım yaptıklarını, 50 bin kişiye istihdam sağladıklarını belirterek, “İşte tarihe, mirasa, kültüre sahip çıkmak budur” diye konuştu. Vakıflar Genel Müdürlüğü’nün sadece tarihi eserlerin restorasyonunu yapmadığını, 81 ilde 100 bin aileye sıcak yemek dağıttığını, 2007 yılında da bir uygulama başlatarak, her ay 794 ilçede 10 kalemden oluşan kuru gıda paketinin 75 bin aileye düzenli olarak dağıttığını anlattı. Erdoğan, bunun Vakıflar Genel Müdürlüğü’nün asli görevi olduğunu, ancak bugüne kadar yapılmadığını söyledi.

Vakıflar Genel Müdürlüğü gözetiminde Akaretler Turizm Yatırımları tarafından restorasyonu yapılan Akaretler Sıraevler’in restorasyonu 75 milyon dolara tamamlandı. Dünyanın lüks otelleri arasında yer alan ve Avrupa’da açılan ilk oteli olarak nitelendirilen 137 odalı W İstanbul Otel de 1 Nisan’da faaliyete geçecek. Akaretler Turizm Yatırımları A.Ş Yönetim Kurulu Başkanı Serdar Bilgili, 19. yüzyıl Osmanlı mimarisinin en önemli anıtsal projesi olan Akaretler Sırevler’i, tarihi ve kişiliğini koruyarak yeni bir kültürel doku yaratacak şekilde restore ettiklerini söyledi. Akaretler Sıraevler’in İstanbul’un uluslararası bir marka ve çekim merkezi haline gelmesine katkı sağlayacağını vurgulayan Bilgili, projeyi İstanbul’un mimari ve kültürel çehresini değiştiren bir çalışma olarak nitelendirdi.


75 milyon dolara tamamlanan Akaretler’deki sıraevler ilk toplu konut örneği…

Akaretler’deki sıraevlerin Sultan Abdülaziz döneminde hizmete açılmış Osmanlı döneminin ilk toplu konut ve ilk sıraev örneği olduğunu belirten Erdoğan, kendilerinin de toplu konuta büyük önem verdiklerini, 81 ilde başlatılan 290 bin toplu konuttan 170 binini sahiplerine teslim ettiklerini anlattı. Erdoğan, “İstiyoruz ki, Türkiye gecekondularla adeta akşam yatılıp, sabah planlanmış ülke olmasın. Üzerinde düşünülsün, projeler zihinsel üretimin neticesinde oluşsun. Bunu da başarmanın mutluluğunu yaşıyoruz” dedi. Serdar Bilgili’nin Sıraevler’i restore ederek İstanbul’a hem tarihi bir mekan, hem işlevsel bir alışveriş merkezi hem de dinlenme ve nefes alma imkanı kazandırdığını belirten Erdoğan, “Şimdi Akaretler bizim için çok daha anlamlı bir mekan haline geliyor. Akaretler’den yukarı dediğimiz zaman artık yorulmayacağız. Bu yokuş artık dinlendiren bir yokuş oldu. Ortaya çıkan eserde, mimariden, estetikten, kullanışlılıktan ve sadelikten taviz verilmediğini görüyoruz. Aslına uygun olarak yapılması önemli” diye konuştu.


2010 Avrupa Kültür Başkenti hazırlığı daha hızlanmalı

Başbakan Recep Tayyip Erdoğan, 1950’li, 60’lı ve 70’li yıllarda kente başlayan aşırı göçün İstanbul’u tehdit ettiğini söyledi. Belli bir yükü alan İstanbul’un bunu artık kaldıramadığını ifade eden Erdoğan, şimdi depremle birlikte valilik, büyükşehir ve ilçe belediyeleriyle koordineli yeni adımlar attıklarını kaydetti. Yeni Yerel Yönetimler Yasası’nı da bunu için çıkardıklarını belirten Erdoğan, bu adımlarla birlikte İstanbul’un çok daha farklı bir hale geleceğini söyledi. Erdoğan, İstanbul’un 2010 yılı Avrupa Kültür Başkenti ilan edildiğini de hatırlatarak, “İstanbul’u süratle dünya kültür başkentine hazırlamamız lazım. Bunun çalışmaları yapılıyor. Birçok tarihi eser restore ediliyor. İnanıyorum ki, onurla, gururla 2010 yılını karşılayacak ve bunu da başaracağız” dedi.


Artık kapanın elinde değil sahibinin elinde

İstanbul’da tarihi eserlerin ne hale geldiğinin görüldüğünü belirten Başbakan Recep Tayyip Erdoğan, sözlerini şöyle sürdürdü: “Batıya gidiyorsunuz bakıyorsunuz ki bütün tarihi eserlerini nasıl ele alıp canlandırıyor ve geleceğe yürüyorlar. Bizde ise ’Bırakın kendi haline gitsin’ diyoruz. İşte doğduğum, büyüdüğüm şehir. Buralardan geçerdik, maalesef kapanın elinde kalmıştı Akaretler. Ama şimdi kapanın elinde değil, gerçekten sahiplerinin elinde olan bir Akaretler var.”

Kaynak: Hürriyet

Exit mobile version