Deloitte’un hazırladığı “Turizm ve Eğlence Sektörü Avrupa Performans Değerlendirmesi” raporunda, Avrupa’nın önde gelen kentlerinin 2008in ilk 9 ayındaki performansı ele alındı. Rapora göre, İstanbul ilk 9 ayda oda başına gelirini %18 oranında artırarak 120 Euro düzeyine çıkardı. 2007de iyi bir dönem geçiren Avrupa ülkeleri, 2008in sonlarına doğru küresel krizin etkilerini hissetmeye başladılar ve otel performanslarında düşme yaşandı.
Deloitte’un 2008 yılı üçüncü çeyreği itibarı ile Avrupa ülkelerinin turizm performansını ele aldığı “Turizm ve Eğlence Sektörü Avrupa Performans Değerlendirmesi” Türkiye’nin ve özellikle İstanbul’un iyi bir performans gösterdiğini, küresel mali krizin ise 2008’in üçüncü çeyreğinde otel gelirlerini azalttığını ortaya koydu. Rapora göre Avrupada ortalama oda doluluğunda %1,9 azalma oldu. Oda başına ortalama gelir ise %1,5 oranında bir azalma ile 76 Euro düzeyine indi.
Turizm’de Türkiye ve İstanbul’dan güçlü performans
Dünyayı etkisi altına alan mali krizin etkileri özellikle Eylül ayından itibaren tüm Avrupada hissedilmeye başlandı. Ancak ilk 9 ayda İstanbuldaki oteller etkileyici bir performans gösterdiler. Bu dönemde oda başına gelir artışı %18e ulaştı ve 120 Euro düzeyine çıktı. Böylece İstanbul oda başına ortalama gelir artışında Avrupa üçüncüsü oldu.
Raporda bu güçlü gelişmenin dünyanın önde gelen otel zincirlerinin Türkiyedeki yatırımlarını artırmaya teşvik ettiği; bu kapsamda Four Seasons, Wyatt, Intercontinental ve Starwood gibi önde gelen kuruluşların 2008 yılı içinde Türkiyede yeni yatırımlar yaptıkları vurgulandı.
Ayrıca Easy Jet gibi uygun fiyatlı uluslararası havayolları şirketlerinin İstanbul’a uçmaya başlamaları ve havaalanı kapasitesindeki artışlar da turizmde Türkiye’nin hızla popülerleşen bir ülke olmasına katkıda bulundu.
Dünyanın en popüler turizm ülkeleri arasında 9. sırayı alan Türkiye’nin bu başarısında hükümetin bir yandan sektördeki KDV oranının %18den %8e çekmesinin, diğer yandan da ülke turizmini desteklemeye yönelik uzun vadeli bir plan açıklamasının katkısı olduğu belirtildi.
Kültür ve Turizm Bakanlığı önümüzdeki 15 yıl içinde Türkiye’yi turizmde dünyanın ilk beş ülkesi arasında görebilmeyi hedefliyor. 2023 itibarı ile ülkeye gelen yıllık turist sayısının 63 milyona ulaşması amaçlanıyor.