Site icon MediaCat

İnternetin karanlık yüzü

İnternetin karanlık yüzü

İletişim ve medya sosyolojisi alanlarında en çok referans verilen kitaplardan The Net Delusion’ın yazarı Evgeny Morozov, 1990’ların sonunda siber ütopyacılar tarafından ortaya atılan internet ve bilişim sistemlerinin Çin, Sovyetler Birliği ve ABD gibi dünya güçlerindeki demokrasilerin yürütülmesine olumlu etki edeceği düşüncelerine tamamen karşı bir duruş sergiliyor ve internetin karanlık yüzünü anlatıyor.

Demokrasiler için değil, hükümetler için internet

Otoriter liderlerin ve diktatörlerin internetten korktukları yönündeki görüşlere katılmayan Morozov, Kuzey Kore ve Burma gibi ülkeler haricinde genellikle devlet başkanlarının aktif olarak interneti kullandıklarını ve iklim değişikliği, insan hakları gibi temel sorunları zaman zaman sosyal medyada tartışmaya açtıklarını söylüyor. Kendisine göre bunun temel nedenlerinden bir tanesi hükümetlerin konuyla ilgili belirli çalışmalar yürütmesi ve bu çalışmaların çözüm sürecinde büyük rol oynadığına kamuoyunu ikna etmelerinde yardımcı olması. Aynı zamanda sanal ortamlarda yerel problemlerin tartışmaya açılmasından ve yerel yöneticiler de dahil olmak üzere ülke yöneticilerinin kamuoyu tarafından eleştiri yağmuruna tutulmasından da hükümetlerin bir çıkarı var Morozov’a göre.

Hükümet yetkililerinin içinde bulundukları bulundukları bilgi balonunun dışına çıkarak yerel problemlere eğilmek için vakitleri olmadığını söyleyen Morozov, bu tartışmalar sayesinde hükümetlerin bireylerden yerel sorunlar hakkında bilgi topladığını savunuyor. Böylelikle de hükümet yetkilileri yerel problemlerle ilgili bilgi sahibiymiş gibi gözükerek, bu problemlerin izini sürebiliyor ve bu da onların bir sonraki seçime kadar ayakta kalmalarını sağlarken, aynı zamanda da kamuoyunu hükümet yetkililerinin,yerel problemleri önemsediği ve halkın görüşlerine değer verdiği yönünde ikna ediyor.

Morozov’a göre günümüzde internet, hükümetlerin varlığını sürdürebilmeleri için bir kaldıraç görevi görüyor ve demokrasilerin devamlılığını sağlamaktan ziyade hükümetlerin varlığını güçlendiriyor.

Siz de teknolojinin ve internet çağının devlet ilişkilerinde ve politikalarında nasıl bir rol oynadığını tüm detaylarıyla öğrenmek istiyorsanız, Digital Age Summit’te Morozov’un oturumunu kaçırmayın. Dileyenler, Digitalagesummit.com adresinden etkinlik hakkında detaylı bilgi alabilir ve Digital Age Summit 2019’a kayıt yaptırabilirler.

Exit mobile version