Yeterince tecrübe sahibi oldunuz, sermayeniz de var. Bir ajans kurmayı düşünüyorsunuz ve işin çok önemli bir aşamasına geldiniz: Ajansınızın adı ne olacak? (Belki de – büyük ihtimalle – isme hepsinden önce karar vermiştiniz). Malum, üzerinize yapışan bir ‘yaratıcılık’ etiketi söz konusu. Ortaya çıkardığınız işle birlikte adınızdan ofisinizin tasarımına, iş yapma biçiminize kadar sizden böyle bir beklenti var. Ve işte tüm bu sürecin müşterileriniz ve rakiplerinizce ilk görülen, en şeffaf kısmındasınız. Çalışmalarınızla adınızı duyuracaksınız belki ama öncesinde ajansınızın adı ne olacak?
Genel izlenim reklam ajanslarının isimlendirilmesinde şu iki yolun izlendiği yönünde: Ya kurucu ortaklar ajansın kapısına kendi isimlerini yazarlar ya da ne kadar yaratıcı olduklarını gösteren alışılmadık bir isim seçerler (örneğin, Wexley School for Girls).
Aşağıda İngiliz Rob Donaldson ve Joe Dennett’in (namıdiğer Rob & Joe) yaratıcı ekibinin hazırladığı infografikte ise tüm dünyadaki ‘ajansa isim verme’ süreci biraz daha irdeleniyor. Biraz mı dedik, pardon yanlış oldu, fazlaca irdeleniyor.
Buna göre evet ‘Kurucu’ ya da ‘Kurucu Ortaklar’ ajans adı üzerinde en büyük etkiye sahip; ancak 7 sebepten yalnızca biri. Diğer etmenler ‘Alpha Numeric’ (rakam ihtiva eden isimler), ‘Cins İsimler’ (nesneler), ‘Yerler/Yer İsimleri’, ‘Canlı Adları’, ‘Fiziksel ya da Fizikötesi Göndermeler’ ve ‘Soyut Kavramlar’.
İnfografikte, yukarıda sıralanan ana başlıklar alt dallara da ayrılıyor ve bizi bildiğimiz bir ajans ismine götürüyor. Eh, haliyle kimi ajansların bu alt dallardan birkaç tanesini birden karşıladığını gördüğümüz de oluyor. Örnek vermek gerekirse, StrawberryFrog aynı anda hem ‘Cins İsimler’ (Inanimate Objects) başlığı altındaki ‘Yiyecek-içecek’ (Food & Drink) alt başlığı hem de ‘Canlı Adları’ (Living Things) kategorisinde yer alan ‘Hayvanlar’ (Animals) alt başlığı şartlarını karşılamış oluyor.
Sizin ajansınızın ya da çalışanı olduğunuz ajansın adı aşağıdaki başlıkların hangisinde yer alıyor?
Itır Yıldız
(kaynak: adweek)