Site icon MediaCat

Henkel Art.Award. 2011 jürisi açıklandı

Henkel Art.Award 2011 ödüllerinin Viyana’da düzenlenecek finallerinde Türkiye’yi temsil edecek eser deneyimli bir jüri tarafından belirlenecek. Henkel CEE’nin (Orta ve Doğu Avrupa bölgesi), Orta ve Doğu Avrupa çapında düzenlediği Henkel Art.Award. ödüllerinin Türkiye elemelerini küratör Vasıf Kortun başkanlığında, küratör Esra Sarıgedik Öktem ve sanat eleştirmeni Evrim Altuğ’dan oluşan jüri gerçekleştirecek.

23 ülkenin katıldığı Henkel Art.Award. 2011 ödüllerine sanatçılar resim, çizim, fotoğraf, video ve enstalasyon alanlarında verdikleri, dikkat çekici ve yenilikçi eserleri ile katılabiliyorlar. Başvurular 10 Haziran 2011 tarihine kadar devam edecek.

Türkiye ile birlikte 23 ülkeden seçilen eserler, Ağustos- Eylül 2011 döneminde Viyana’da toplanacak jüri tarafından değerlendirilecek. Eserler, “Henkel Art.Award.” ve “Henkel Orta ve Doğu Avrupa’nın Genç Sanatçıları 2011” ödülü kategorilerinde yarışacak. Kazanan eser Kasım başında Viyana “Museum Moderner Kunst Stiftung Ludwig (MUMOK)” modern sanat müzesinde düzenlenecek galada açıklanacak.

Yarışmada Henkel Art.Award. Ödülü’nü kazanan sanatçı, 7000 euroluk para ödülünün sahibi olacak. Yarışmanın birincisi aynı zamanda ve kendi ülkesi ile Viyana “Museum Moderner Kunst Stiftung Ludwig (MUMOK)” modern sanat müzesinde kişisel sergi açabilecek. Henkel CEE’nin, KulturKontakt Avusturya işbirliği ile genç sanatçılara destek olmak amacıyla vereceği 2000 euroluk “Henkel Orta ve Doğu Avrupa’nın 2011 yılındaki Genç Sanatçısı” ödülü de Viyana’da düzenlenecek galada sahibini bulacak.

Henkel Art.Award. 2011 jürisi hakkında

Henkel Art.Award. 2011 Ödülü jüri başkanlığını üstlenen Vasıf Kortun, küratörlüğün yanı sıra yazarlık, güncel sanat alanında çeşitli üniversitelerde eğitmenlik ve danışmanlık yapıyor. SALT’da Araştırma ve Programlar Direktörlüğünü sürdüren Kortun, Modern ve Güncel Sanat Müzeleri Uluslararası Müzeler Konseyi Uluslararası Komitesi (CIMAM) kurulunda da görev alıyor. Vasıf Kortun bugüne kadar Taipei Bienali (ManRay Hsu ile), 3. İstanbul Bienali, 9. İstanbul Bienali (Charles Esche ile), Tirana Bienali (kürator takımı ile), 2. Albisola Seramik Bienali gibi birçok bienalin eş küratörlüğünü üstlendi. 1994-1998 yılları arasında Sao Paolo Bienali ve 2007 yılında sanatçı Hüseyin Bahri Alptekin ile çalıştığı, “Şikayet Etme” başlıklı Venedik Bienali Türk Pavyonunun küratörlüğünü yaptı. Yakın zamanda Rampa Galerisi’nin açılış sergisi olan Cengiz Çekil kişisel sergisinin küratöryel üretimini üstlenen Kortun’un uluslararası alanda birçok yayını bulunuyor. Kortun, halen 2011 Venedik Bienali için Birleşik Arap Emirlikleri Pavyonunu hazırlıyor.

Esra Sarıgedik Öktem, “Benim Kentim” isimli “kamusal alanda sanat” teması üzerine odaklanan ve Türkiye’nin beş ayrı kentinde gerçekleştirilen projeyi yürütüyor. 2010 yılında Washington D.C’de National Museum of Women in the Arts’da "Rüya gibi… Ama senin düşlediğin değil!" isimli serginin küratörlüğünü üstlenen Sarıgedik, 2007 yılında Portekiz’de Gülbenkian Vakfı’nın 50. yıldönümü şerefine düzenlenen “Atlas of Events” sergisinin eş küratörlüğünü yaptı, 2005-2008 tarihleri arasında Hollanda’da Avrupa’nın önemli modern ve güncel sanat koleksiyonuna sahip olan Van Abbe Müzesi’nde küratör olarak çalıştı.

Evrim Altuğ Marmara Üniversitesi Güzel Sanatlar Fakültesi Televizyon Bölümü ve İstanbul Bilgi Üniversitesi İletişim Fakültesi Sahne ve Gösteri Sanatları Bölümü’nde (burslu olarak) bir süre eğitim aldı; aynı üniversitede Tasarım Kültürü ve Yönetimi Sertifika Programı’na katıldı. 2000-2005 yılları arasında Radikal gazetesi Kültür Sanat Servisi’nde sanat muhabirliğini sürdürdü. 1000’den fazla yazı, röportaj ve özel haber hazırladı. Uluslararası Sanat Eleştirmenleri Birliği AICA Türkiye biriminin kurucuları arasında yer aldı. Kısa bir süre Açık Radyo’da, Ömer Madra eşliğinde "Açık Gazete"leri okudu. 2003 yılında 3. Performans Günleri’ne Recycled Performance adlı eleştirel bir çalışmayla katılan Altuğ, çok sayıda sergi kataloğu metni yazdı, söyleşiler ve dosyalar gerçekleştirdi; dört yıl boyunca, www.gazetem.net/evrimaltug.asp sayfasında yazıları yayımlandı. Mart 2006 – 07 arasında Birgün gazetesinde Kültür-Sanat editörü ve muhabiri olarak görev aldı. Ardından Sabah Gazetesi’ne aynı görevle transfer oldu. Altuğ’un 2011’de, SALT’ın yayımladığı Hüseyin Bahri Alptekin ve artist yayınlarınca basılan Şener Özmen monografileri ile Rampa tarafından yakında basılacak Vahap Avşar monografisine katkısı oldu. Evrim Altuğ halen Cumhuriyet, Sanat Dünyamız, Art Unlimited ve Milliyet Sanat için yazıyor.

Exit mobile version