MasterCard, Avrupa’nın 2011 yılı ilk MasterCard Forum’unu Türkiye’de düzenledi.
MasterCard tarafından sistemlerindeki son yenilikleri anlatmak üzere düzenlenen MasterCard Forum’da, MasterCard’ın üst düzey yöneticileri ve aralarında Türkiye’nin de bulunduğu Güney Doğu Avrupa bölgesinin bankacıları, ödeme sistemlerinde gelecek dönem trendlerini ve tüketici davranışlarını irdeledi.
MasterCard’a göre 2009 krizi ile birlikle değişen tüketici davranışları banka ve önödemeli kartlara yönelimi artırdı. Aynı zamanda genç tüketicilerden gelen hız ve esneklik talebi da sektörü mobil ödeme alanına yönlendirdi.
Özellikle 2009 yılında yaşanan global ekonomik krizin etkisiyle tüketici istek ve eğilimlerinin değiştiğini belirten MasterCard Avrupa Banka Kartları Bölümü Başkanı Luke Olbrich, “Tüketiciler artık akıllı tüketimden yana. Harcamalarını bilinçli bir şekilde yapıyorlar. Fiyat araştırması yapıyor, ödeme biçimlerinin kendilerine kazandıracağı ödül ve indirimlere dikkat ediyor, tasarruf yapmaya önem veriyorlar. Tüketicilerin davranış değişikliklerini keşfeden mağazalar da bankalarla ortaklaşa geliştirdikleri sadakat programlarının yanı sıra, özellikle e-ticaret alanındaki yatırımlarını artırıyorlar” dedi.
2015 Yılında Avrupa’da her 10 internet kullanıcısının 7’sinin İnternetten Alışveriş Yapması Bekleniyor
Luke Olbrich, değişen tüketici taleplerinin hem fiyat hem de ürünler açısından daha çok seçenek sunan internette alışveriş yönünde olduğunu belirterek “Forrester Research’ün araştırması, 2015 yılında Batı Avrupa’da internet kullanıcıların sayısının 303 milyona çıkacağını ve her 10 kişiden neredeyse 7’sinin internetten alışveriş yapacağını gösteriyor” dedi.
Türkiye’de 35 milyon kişinin 29 yaş altında olduğunun altının çizildiği MasterCard Forum’da gençlerin, tercihleri ile ödeme sistemlerinin geleceğini şekillendirdikleri belirtildi. MasterCard Forum’da söz alan MasterCard Güney Doğu Avrupa Genel Müdürü Mete Güney, “Gençlerin tercihleri ödeme sistemleri alanında yeni ürün ve hizmetlerin şekillenmesini sağlıyor. Internet ve cep telefonları günümüz gençlerinin ayrılmaz parçası, ödeme sistemlerinin e-ticarete ve mobil cüzdana yönelmesinin en önemli nedenlerinin başında gençlerin hız ve esneklik ihtiyacı var” dedi.
Güney sözlerine şöyle devam etti “2010 yılının ilk çeyreği ile 2011 yılının ilk çeyreği karşılaştığında ülkemizde mobil internet kullanıcılarının yüzde 191 oranında arttığı görülüyor. Geçtiğimiz günlerde yaptırdığımız bir araştırmaya göre, 18-34 yaş arasındakilerin yüzde 63’ü alışverişlerinde cep telefonlarıyla ödeme yapmak istiyor. Genç nüfusun ağırlıklı olduğu ülkemize biz de mobil ödemeler üzerinde çalışıyoruz, halihazırda Türkiye’de Avea, Turkcell, Garanti Bankası ve Yapı Kredi Bankası ile birlikte çalışarak Cep-T Para, Bonuslu Avea ve PayMobile projelerini hayata geçirdik.”