Site icon MediaCat

Gençler, işsizliğe çözüm için eğitimde değişiklik istiyor

Bir Youtholding Grup Şirketi olan Youth Research’ün 18-35 yaş arasındaki gençler üzerinden yapmış olduğu “Gençlerde İşsizlik Algısı Araştırması” sonuçlarına göre; gençlerin işsizlik sorununa çözüm önerilerinin başında eğitim sisteminde farklı kademelere eleman yetiştirecek şekilde değişikliğe gidilmesi yer alıyor.

Esomar kuralları doğrultusunda kalitatif ve kantitatif araştırma metodları kullanarak gençlerin tutum ve davranış biçimlerini, algılarını, beklentilerini araştıran, Türkiye’nin Gençlik Odaklı Pazar(lama) Araştırma Şirketi Youth Research’ün yaptığı araştırma sonuçlarına göre; araştırmaya katılan gençlerin %37’si işsizlik sorununa çözüm olarak eğitim sisteminde farklı kademelere eleman yetiştirecek şekilde değişikliğe gidilmesini öneriyor.

Katılımcıların %28’i işsizlik sorununa karşı gelişmemiş bölgelerde yatırımları artırma önerisini getirirken, %19’u ise devlet politikalarında yapılacak değişikliğin sorunu çözeceğine inanıyor. Ölçekleri doğrultusunda tüm işletme ve şirketlere belirli sayıda çalışan alımı yapma önerisi ise %12 ile tercih edilen çözüm yöntemlerinde üçüncü sırada yer alıyor.

26 ili kapsayan ve %95 güven aralığında +-%3,52 hata payı içeren araştırma kapsamında iş arayan, işsiz olan ya da işinden memnun olmayan gençlerin oranın %45 olduğu görülüyor. Ayrıca işsiz ve işten ayrılmış olan %27’nin %75’inin üniversite mezunu, %17’sinin ise yüksek lisans veya üstü bir eğitime sahip gençlerden oluştuğu ortaya çıkıyor. Gençlerin %88’i işsizliği ülkenin sorunlarından biri olarak görürken, katılımcıların %67’si ülkedeki işsizlik oranının her geçen yıl arttığını düşünüyor.

Araştırma sonuçlarına göre katılımcıların %44’ünün kendi geliri bulunurken, %36’lık bir bölümü aile desteğiyle geçiniyor. Aile desteği ile yaşayanların %52’si işsiz ve işten ayrılan gençlerden oluşurken, sadece kendi geliri ile geçinenlerin %59’u çalışıyor.

0-500 TL arasında gelir sahibi olanların %24’ü, 501-1000 TL arasında gelir sahibi olanların ise %23,5’i gelir limitleri dışında yaşıyor ve borç sahibi. 1001 TL ve üzerinde gelir sahibi olanların ise %15,4’ü gelir limitleri dışında yaşıyor.

Araştırma sonuçlarına göre ayrıca, gençler en çok bankacılık/finans sektöründe çalışmak istiyor. Gençlerin öncelikli çalışmak istediği diğer sektörler ise sırasıyla; bilişim sistemleri ve teknoloji, telekomünikasyon, hızlı tüketim ürünleri, enerji, otomotiv, perakende, gıda (paketsiz ürünler), inşaat, tekstil ve tarım.

Anket Künyesi

Tarih : 15-31 Temmuz 2011
Yöntem : Online Araştırma
Araştırma Konusu : Gençler ve İşsizlik
Yaş Aralığı : 18-35
Katılımcı Sayısı : 776

Katılımcı Profili

Exit mobile version