Site icon MediaCat

Et reklamlarını yasaklayan şehir

Et reklamlarını yasaklayan şehir

Hollanda’nın Haarlem kenti, kamusal alanlarda et reklamlarını yasaklayacağını duyuran ilk şehir oldu. Amsterdam’ın batısında yer alan 160 bin nüfuslu kent, bu kararla iklim krizinin ivmelenmesinde önemli pay sahibi olan et tüketiminin teşvik edilmesinin önüne geçmeyi hedefliyor.

Kararı olumlu karşılayanlar olduğu kadar tepki gösterenler de azımsanamayacak kadar fazla. Et üreticileri belediyenin “insanlara kendileri için en iyi olanı söylemek konusunda çok ileri gittiği”ni söylerken, sağcı bir parti de kararı “girişim özgürlüğünün kabul edilemez ihlâli” olarak tanımladı.

Son araştırmalar, gıda üretiminin küresel sera gazı emisyonlarının üçte birinden sorumlu olduğunu ve et ürünlerinin, bitki bazlı gıdaların üretimine kıyasla iki katı kirlilik oluşturduğunu gösteriyor. Et üretimi için ormanlar hayvanların otlatılması için kesilmekle kalmıyor, yemlerini yetiştirmek için kullanılan gübrelerin azot bakımından zengin olması hava ve su kirliliğine, iklim değişikliğine ve ozon tabakasının incelmesine katkıda bulunuyor. Hayvancılık ayrıca güçlü bir sera gazı olan büyük miktarlarda metan üretimine yol açıyor.

Et reklamlarını yasaklamaya yönelik önergeyi hazırlayan GroenLinks partisinin meclis üyesi Ziggy Klazes, böyle bir politikayı önerdiklerinde Haarlem’in bunu dünyada ilk uygulayan şehir olacağını bilmediğini söyledi ve Haarlem105 radyo kanalına konuk olduğu yayında şu açıklamada bulundu: “İnsanların kendi mutfaklarında ne pişirdiğiyle ilgilenmiyoruz; insanlar et yemeye devam etmek istiyorlarsa, tamam. Ancak insanlara iklim krizinden söz ederken onları durumu kötüleştiren ürünleri almaya teşvik edemeyiz.”

Bir Greenpeace araştırması, AB’nin 2050 yılına kadar net sıfır emisyon hedefini tutturmak için et tüketiminin yılda kişi başına 24 kilograma düşürülmesi gerektiğini öne sürüyor. Bu rakam şu anda AB’nin en büyük et ihracatçısı olan Hollanda’da 75,8 kilogram civarında.

Yalnızca et ürünlerini değil, hamburger ve pizza gibi et ürünleri içeren reklamları da kapsayacak olan yasak, 2024 itibarıyla yürürlüğe girecek.

Exit mobile version