Site icon MediaCat

En Yaratıcı 50

En Yaratıcı 50

Advertising Age’in bu yıl 10’uncu yaşını kutlayan seçkisi Creativity 50’den ilhamla ilkini geçtiğimiz yıl oluşturduğumuz En Yaratıcı 50 listesinin ikincisi hazır. Takip eden sayfalarda, tıpkı geçtiğimiz yıl olduğu gibi, kendi alanlarında meslektaşlarının dahi gıptayla baktığı 50 yaratıcı isimle buluşacaksınız.

Bir araya getirdiğimiz 50 isim, yaratıcılık denildiğinde akla gelen birçok ortak değere haiz olduğu gibi MediaCat’in belirlediği altı temel kriterden mümkün olduğunca fazlasını karşılayan isimler aynı zamanda. Geçtiğimiz yıl da 50 ismi bir araya getirirken önümüzü daha net görmemiz adına rehber aldığımız kriterleri hatırlamakta yarar var. En Yaratıcı 50 seçkisinde yer alan isimler;

Seçkide yer alan isimler arasında tanıdık yüzler göreceğinize şüphe yok. Ancak ümidimiz o yönde ki, yeni tanışacağınız ya da kulağınıza bir vakit ismi çalınıp ne yapıp ettiğinden artık haberdar olmadığınız isimler de bulacak ve tıpkı bu isimleri bir araya getirirken bizim yaşadığımız gibi gurur duyacaksınız.

En yaratıcı 50, ALS’nin nadir hastalık statüsünden çıkarılmasına katkı sağlayarak ABD ilaç sektörünün adeta DNA’sını şekillendiren kadın doktordan geçtiğimiz yılın en ödüllü ikinci kreatif direktörüne; ABD’yi uzaya taşıyan teknolojinin ardındaki çiftten dünyanın en çok alıntı yapılan ilk 10 ekonomistinden birine uzanan bir yelpazede, heyecan verici isimleri ağırlıyor.

Keyifle okuyup, ihtiyaç duyuyorsanız, ilham almanız dileğiyle.

İşte En Yaratıcı 50…

Orhan Pamuk
Yazar

Doğu-Batı ikiliği modern Türkiye’yi doğuran coğrafyanın politik ve toplumsal gerilim hatları kadar, estetik ve entelektüel formlarını da belirlemiş olan kadim bir mevzusudur. Bu dualite, bize Ahmet Hamdi Tanpınar’ı ve Oğuz Atay’ı verdi. Son olarak da ülkemizin en yaratıcı yazarları arasında yerini alan Nobel Edebiyat Ödülü sahibi Orhan Pamuk’u elbette. Orhan Pamuk’un edebiyat dünyasına kazandırdıkları saymakla bitmez fakat konseptimiz gereği sadece bir önceki yılı değerlendirdiğimiz için önceki eserlerini bir başka yazıya bırakalım.

Pamuk, son bir yılını oldukça üretken bir şekilde geçirdi. Aydın Doğan Vakfı tarafından verilen 19. Aydın Doğan Ödülü ve Erdal Öz Edebiyat Ödülü Pamuk’un olurken; Kara Kitap 25 Yaşında (Numaralı Özel Baskı), Resimli İstanbul – Hatıralar ve Şehir ve Kırmızı Saçlı Kadın da bu dönemde okuyucularla buluştu. Orhan Pamuk’a dair geçtiğimiz aya damgasını vuran gelişmelerden biri de şüphesiz Londra Sommerset House’un Orhan Pamuk’un 2008 yılında aynı ismi taşıyan romanını yazarken imgeleminde kurguladığı ve İstanbul’un 70’li ve 80’li yıllara dair görsel belleğini oluşturan Masumiyet Müzesi eserlerinin replikalarını sergilemesi oldu.

Aziz Sancar
Bilim İnsanı

Kuzey Carolina Üniversitesi Biyokimya ve Biyofizik Bölümü Öğretim Üyesi Prof. Aziz Sancar, 2015’te ülkece adını en sık duyduğumuz isimlerden biriydi. 90’ların başından bu yana DNA onarımı üzerine çalışan ve bu mekanizmayı 35 yıllık araştırmaları sonunda çözen Sancar, 2015’te aldığı Nobel Kimya Ödülü’nün yanında daha önce de kanser tedavisinde sirkadiyen saat (bitkilerin, hayvanların, mantarların ve siyanobakterilerin 24 saat içindeki biyokimyasal ve psikolojik davranışlarının bütünü) kullanımındaki çalışmalarıyla birçok ödüle layık görülmüştü.

Mardin Savur’da başlayıp İstanbul Üniversitesi’nde devam eden eğitim hayatını daha sonra vatandaşı olacağı ABD’de sürdüren Aziz Sancar, ultraviyole ışınların yanı sıra nikotin gibi mutasyona sebep olan kimyasal maddelerin DNA’da yarattığı hasarı hedef alan Nükleotid Eksizyon Onarımı (NER) konusundaki çalışmalarını da burada gerçekleştirmişti. Hücrelerin moleküler düzeyde DNA onarımını nasıl gerçekleştirdiğini haritalandıran Sancar’ın çalışmaları bilim dünyasını geçtiğimiz yıl en fazla heyecanlandıran olaylar arasındaydı.

Daron Acemoğlu
MIT / Ekonomi Profesörü

Daron Acemoğlu, 2012 yılında yayınlanan Ulusların Düşüşü kitabıyla yıllardır hakkında konuşturan başarılı bir ekonomist. Onyıllara yayılmış özenli akademik çalışmalar, saygıdeğer kurumlardan edinilmiş onur ve nişanlar, ekonomi disiplininde kazanılan değerli deneyimler meslektaşlarının gözünde Acemoğlu’nu muhtemel bir Nobel Ekonomi Ödülü adayı yapıyor.

Mark Zuckerberg’in geçtiğimiz Eylül ayında kişisel hesabından milyonlarca takipçisine Acemoğlu’nun kitabını tavsiye etmesiyle dijital dünyadaki varlığını da kuvvetlendiren ekonomi profesörü, 2015 yılında ekonomi alanında araştırmaların yayınlandığı Research Papers in Economics (RePEc) platformunda, aralarında Amerikan Merkez Bankası eski başkanı Ben Bernanke’nin de bulunduğu 2 bin 222 ekonomi profesörünü geride bırakarak ekonomi dalında dünyanın en önemli akademisyeni seçildi.

Aynı platformda dünyanın en çok alıntı yapılan ilk 10 ekonomisti arasında gösterilen Acemoğlu’na kulak vermeye devam etmeli zira kendisi ulusların neden başarısız olduğuna dair önemli içgörülere sahip.

Gökhan Öğüt ve Vodafone Ekibi

Özellikle son yıllarda hayata geçirdiği projeler, pazarlama hamleleri ve yaratıcı iletişim çalışmalarıyla gerek Lovemark gerek Samimi Markalar araştırmalarında yükselişini sürdüren Vodafone, kendini dijital dönüşüm denildiğinde akla gelen ilk markalar arasında konumlandırmayı başardı.

Vodafone 2015’te Kırmızı Işık-Aramızda Kalsın uygulamasıyla 62. Cannes Lions Uluslararası Yaratıcılık Festivali’nden Grand Prix’i Türkiye’ye ilk kez kazandıran işin ardındaki reklamverendi. Epica’dan da Altın’la dönen Vodafon Kırmızı Işık, Cannes Lions sonrasında reklam ve pazarlama dünyasının zirvesi olarak kabul edilen Clio Ödülleri’nde Türkiye’ye ilk kez Büyük Ödül kazandırdı.

2015’te 51 bin 395 adet reklam yayınlayan marka ayrıca Effie Etkinlik Endeksi’ne göre en etkili markalar sıralamasında ikinci sıraya yerleşti. Projelerine 2014 Kasım’da FikirÇarkı Girişimcilik Programı ve 2015’te Girişimcilikte Önce Kadın’ı ekledi. Çiftçi Kulübü projesi, 2015 yılı itibarıyla Hindistan, Gana, Kenya, Tanzanya ve Yeni Zelanda olmak üzere beş ülkede kullanılarak Vodafone Türkiye’nin global pazara kazandırdığı ilk sosyal iş modeli oldu.

Serdar Erener
Reklamcı

Markalara vazgeçilmez ikonlar, müzikler ve hikâyeler üreten Erener’in imzasını taşıyan Turkcell’in Cellocan’ları, Arçelik’in Çelik’i ve Garanti’nin Bonus’unun, bugün ilgili markaları da aşıp topluma mal olmadıklarını kim iddia edebilir? Garanti’nin Sucu Çocuğu’ndan 12 Dev Adam’ına, Hayvancık’larına, Özgür Kız’dan Cola Turka’ya, Turkish Airlines’in dünya tıklama rekorları kıran Kobe & Messi filminden, “ayağına getiren” Hepsiburada’ya, “sağlam basan” Lassa’ya niceleri, hep olmasını istediği gibi, Serdar Erener adına konuşan işlerden sadece birkaçı.

İçinde bulunduğu namütenahi arayışla sektörün hakikatlerine dair kafa yormaktan yılmayan Erener, “yaptığımız işin adı yaratıcılık değil, ne dersem ne olur’u bilme erdemidir” dese de, Creativity 50’nin tartışmasız üyelerinden.

Erener’in manevi liderliğindeki Alametifarika’nın da geçtiğimiz yıl portföyüne Domino’s Pizza, Balparmak, Ülker Çikolata, Bomonti Bira ve VitrA’yı dahil ettiğini; ajansın, Effie Etkililik Endeksi’nin 2015 sonuçlarında En Etkili Bağımsız Ajanslar arasında küresel sıralamada sekizinci olarak yer aldığını hatırlamakta da fayda var.

Y&R Team Red İstanbul Ekibi

Y&R Team Red İstanbul’un 2015’ini bir Grand Prix’ye sığdırmak haksızlık olur. Türkiye’yeye tarihinin ilk Cannes Grand Prix’sini Medya Kategorisi’nde Kırmızı Işık işiyle kazandıran ekip, geçtiğimiz yıl da Vodafone için emekle ve tecrübeyle sabitlenen yaratıcılığını konuşturmaya devam etti.

Yıl boyunca yurtiçi ve yurtdışında 78 ödül kazanan ekip, Clio’da da Türkiye’ye ilk kez Büyük Ödül’ün tadını yaşattı. Ajansın kreatif direktör koltuğunda oturduğu o günlerde -ki geçtiğimiz ay Y&R İstanbul ve Team Red’in ECD’liğine getirilmişti- Ayşe Aydın, ekibiyle birlikte “Bu Formayı Taşımak” ile Beşiktaş ruhuna dokundu; Freezone ile gençlik iletişimine yön vermeye devam etti; “Telefonla Değil Vodafone’la”nın da katkılarıyla yılın en çok Effie kazanan ikinci ajansı unvanını aldı. Kapsama/Dağ-Tünel-Gökdelen ilanları ise bu yıl ajansa en çok ödül getiren ikinci iş oldu.

Nadir Sarıbacak
Oyuncu

Büründüğü her rolde kendisiyle yeniden tanışmamıza neden olacak kadar yaratıcı bir oyuncu Nadir Sarıbacak.

2015’te Beş Kardeş ve Muhteşem Yüzyıl’da bambaşka karakterlerle karşımıza çıkan yetenekli oyuncuyu bu seçkiye dahil eden ise kendisine hem Altın Portakal’dan hem de Altın Koza’dan En İyi Erkek Oyuncu ödülünü getiren Sarmaşık filminde hayat verdiği Cenk karakteri.



Caner Eler
Socrates Genel Yayın Yönetmeni

Sporseverlerin yakından tanıdığı bir isim o. Geçtiğimiz Nisan ayında “düşünen spor dergisi” mottosuyla yayın hayatına başlayan Socrates’in Genel Yayın Yönetmeni Caner Eler, TBWA\ISTANBUL’un üstlendiği tasarımıyla da dikkat çeken derginin mimarlarından.

Spor ve edebiyatı güçlü kalemlerle birleştiren Socrates, farklı disiplinleri sporla buluşturduğu yayın çizgisiyle de beğeni topladı.



İzzet Zakuto & Sercan Işık
Scorp Kurucuları

Video sözlük uygulaması Scorp’un kurucuları İzzet Zakuto ve Sercan Işık’ın bu girişimleri, sırayla Selçuk Saraç, Ömer Erkmen, Tahir Zaimoğlu ve Dr. Joachim Behrendt’ten destek alarak uygulamanın ABD’ye uzanan yolu için bir başlangıç yaptı.

Açıklanan son rakamlara göre 1 milyondan fazla kullanıcıya ulaşan uygulamaya günde 15-20 bin arasında video yükleniyor.


Suzan Kardeş
Makyaj Sanatçısı / Müzisyen

Yıllar önce Türkiye İş Bankası reklamları için Haluk Bilginer’e yaptığı Atatürk makyajıyla reklam sektörünün hafızasına kazınan Suzan Kardeş, 2015’te de Hopi reklamlarındaki virtüözlüğüyle bizimleydi.

Kampanyanın başarısında Tolga Çevik’i 30 farklı Hopi karakterine büründüren Suzan Kardeş’in rolünü ikincilleştirmek haksızlık olur.

Cem Boyner
Boyner Grup Yönetim Kurulu Başkanı

Boyner, YKM, Fabrika, Altınyıldız, BR Mağazacılık, Ay Marka, Beymen ve Network gibi tekstil devlerinin yanı sıra e-ticaret sitesi Morhipo.com ve yeni “alışveriş arkadaşımız” Hopi markalarından oluşan, 10 ülkede 500’ün üzerinde mağazayı ve 12 bin çalışanı ağırlayan moda evreninin dümeni Cem Boyner tarafından yıllardır başarıyla yönetiliyor. İngiliz Businessoffashion.com sitesinin geçtiğimiz Eylül ayında açıkladığı, dünya modasına yön veren 500 kişi arasında yer alan üç Türk’ten biri de Cem Boyner’di.

Geçtiğimiz Nisan ayındaki lansmanını takip eden ilk altı ay içinde 2,5 milyon üye sayısına ve 700 milyon TL’lik bir işlem hacmine ulaşan Hopi, kuşkusuz 2015 yılına damgasını vuran mobil uygulamaların başında geliyor. Modayı ulaşılabilir kılmayı hedefleyen Boyner Fresh de geçtiğimiz yılın başarılı performanslarından birini teşkil etti. Grubun premium markası Beymen tarafında ise Phoenix isimli yeni bir mağazacılık konsepti yakın gelecekte modaseverlerin huzurunda yerini alacak.

Boyner Holding’in 288 üye kuruluşu ve 1,5 milyonu aşkın kullanıcısıyla bankacılık sektörü dışındaki en büyük sadakat kart organizasyonu olan Advantage Card’ı 2002 yılında HSBC’ye 75 milyon dolar karşılığında satması da Cem Boyner’in başarı kaydının unutulmayanları arasında.

Eren-Fatih Özmen
Sierra Nevada Corporation

Fatih – Eren Özmen çifti, 80’lerde birlikte çalışmaya başladıkları Sierra Nevada Corporation’ı 1994’te satın aldıkları günden bu yana firmanın CEO ve Başkan koltuklarında yer alıyor. Siber güvenlikten telefon vasıtasıyla tedaviye kadar birçok alanda faaliyetlerini sürdüren SNC’yi hem ABD hem de Türkiye’nin gündemine taşıyansa uzay taşımacılığı ve havacılık alanındaki faaliyetleri.

NASA’nın 2019-2024 yılları arasında Uluslararası Uzay İstasyonu’na yapılacak kargo seferleri için yetkilendirdiği üç firmadan biri olan SNC aynı zamanda ABD’nin en büyük 100 yüklenici firması listesinde bugüne kadar üstlendiği 1 milyar 572 milyon dolarlık iş hacmiyle 36’ncı sırada yer alıyor. Yörünge seyahatlerinde kullanılmak üzere geliştirilen, yatay kalkış-iniş yeteneğine sahip Dream Chaser isimli uçakla uzay yolculuklarının maliyetini büyük ölçüde azaltacak olan SNC, geçtiğimiz yıl imzalanan bir başka anlaşmayla doğan ve Türkiye’nin ilk yerli üretim uçağı için çalışacak olan TRJet’in de çatı kuruluşu konumunda.

Arda Turan

Futbolcu

Bayrampaşa’da sokak aralarında top oynarken gördüğü futbolculuk rüyasını gerçeğe dönüştüren Arda Turan, adını Türk futbol tarihine kazımayı başardı. En büyük hayali olarak gördüğü Galatasaray formasını giymek şöyle dursun; önce sarı kırmızılıların kaptanlığını yapan, ardından İspanya’nın köklü kulüplerinden Atletico Madrid’in yolunu tutan Arda, bugünlerde futbolun zirvesi Barcelona’nın formasını terletiyor.

Milli futbolcuyu kadrosuna katmak için 41 milyon avroyu gözden çıkaran Katalanların, transfer yasağı nedeniyle Arda’ya altı ay boyunca forma veremeyecek olmalarına rağmen bu anlaşmaya imza atmış olmaları, milli oyuncunun kıymetini herhangi bir bonservis bedelinden daha kolay ortaya koyuyor.

Oyunun kaderini tek bir hamleyle değiştirmek gibi çalışarak elde edilmesi imkansıza yakın olan yeteneğiyle El Mago Turco (Türk sihirbaz) lakabını alan Arda Turan, “yaratıcı” isimlerin bir araya geldiği bu listenin olmazsa olmazları arasında. Aralarında Türkiye Finans, Simit Sarayı, Deri Tanıtım Grubu ve Lassa’nın olduğu birçok marka için kamera karşısına geçen yıldız oyuncu, sektöre hiç de yabancı değil.

Nil Karaibrahimgil
Müzisyen

Nil Karaibrahimgil, Türkçe pop müzik tarihinde kendine has bir sayfa açan ancak bununla kalmayıp milyonların hayatına dokunduğu ilk günden bu yana, reklam sektörünü de biçimlendiren en önemli bestecilerden biri. Nil’in İşleri’nde 2015’te de çok üretken bir yılı geride bırakan Karaibrahimgil geçtiğimiz yıl, “Bir İnsanı Domino’s’tan Daha Hızlı Ne Mutlu Edebilir Ki”, “Ben Bir Pınar Annesiyim”, “Bahar Seni Çağırıyor – Flo” ve “Kız Gibi” başta olmak üzere birçok reklam kampanyasının işitsel yükünü sırtladı.

Şarkı sözlerinden herhangi bir cümleyi çektiğinizde kolaylıkla “Nil’in” demenize imkan veren tarzını reklam müziklerinde de sergileyen Karaibrahimgil, birçok markanın tüketicinin aklına bir iki nota veya birkaç kelimeyle süratli biçimde gelmesini sağladı. Ülker’in 70’inci yılı için hazırlanan ve Ad*Watch verilerine göre geçtiğimiz yılın en çok hatırlanan ilk 10 reklam kampanyası arasında yer alan “Mutlu Et Ki Mutlu Ol” da Nil’in imzasını taşıyordu.

Hafızalara kazınan cingıllar yapmadığı sırada kalemini çalıştıran Nil Karaibrahimgil, yine geçen yıl Doğan Kitap’tan ikinci kitabı Kelebeğin Hayat Sırları’nı yayımladı.

Koç Holding

Türkiye’de iş dünyasına yön veren, hatta onu şekillendiren bir kurum Koç Holding. Kuruluşundan bu yana Türkiye’ye yaptığı katkılara sayfalar yetmez ama 2015 özelinde değerlendirdiğimizde ilk akla gelen, Birleşmiş Milletler’in tanıttığı cinsiyet ayrımcılığı ile mücadele eden HeForShe kampanyasını destekleyerek, projenin Türkiye’de başlatılmasına öncü olması.

Sosyal sorumluluk, en az markalarının başarısı ve büyüme kadar değerli Koç Holding için. Bunu da projeleriyle her yıl kanıtlıyor. Teması iki yılda bir değişen Ülkem İçin projesi için 2017 yılına kadar “Toplumsal Cinsiyet Eşitliği” teması belirlendi. Üretimleriyle Türkiye ekonomisine değer katan Koç Grubu, Ar-Ge’ye de ciddi yatırımlar yapıyor.

Koç Holding ve markası Tofaş, Fiat ile birlikte geçtiğimiz yıl Fiat Egea’yı geliştirdi. Tofaş’ın tarihindeki en büyük yatırımı olmasının yanı sıra taşıdığı yüzde 70 yerlilik payı otomobilin önemini anlatıyor. Arçelik, Beko, Aygaz gibi köklü markalarıyla da farklı sektörlerde yaratıcı üretim, iletişim ve pazarlama faaliyetlerine imza atan Koç Holding, geçtiğimiz yıl Fortune Global 500 listesinde yer alan tek Türk şirketi olarak listeye 381’inci sıradan girdi.

C-Section Ekibi

Geçtiğimiz yıl da bu listede yer alan ajanslardan biri C-Section. Büyük veriyi son derece yaratıcı bir şekilde kullanarak hayata geçirdikleri Fakat İyi Yedik platformu, hiç kuşkusuz, ajansın 2015’te fark yaratan işlerinin başında geliyor.

Bir önceki yıl olduğu gibi yine başarılı bir sene geçiren Enis Orhun liderliğindeki ajans, Felis’te bir Büyük Ödül ve 13 Felis’in yanı sıra 17 Başarı; Kristal’de ise 4’ü Kristal Elma olmak üzere toplam 12 ödül kazandı. Mahmut Abi’yle Halay Öğreniyorum, Red Anlatılmaz Yaşanır, Beni Ne Patronlar İstedi, Vodafone Dedikodusu, Markette Kafaları Karıştıran Coca-Cola Zero Testi ve Renklendir Yazını, C-Section’ın 2015’te öne çıkan diğer işlerindendi. Ajansın müşterileri arasına 2015 yılında kattığı markalar ise Hopi, Migros ve Yemeksepeti oldu.

Deniz Gamze Ergüven
Yönetmen

Deniz Gamze Ergüven, beş kız kardeşin özgürlükleri için verdikleri mücadeleyi, masalsı bir forma bürüyerek evrensel bir dille aktardığı “Mustang” ile ilk uzun metrajlı filminde “Yabancı Dilde En İyi Film” kategorisinde Fransa’nın Oscar adayı olarak gösterildi.

Fransa’da 450 binin üzerinde kişi tarafından izlenen film, katıldığı pek çok festivalden ödülle döndü.



Designnobis Ekibi

Hakan Gürsu liderliğinde sürdürülebilir ve inovatif tasarım çözümleri sunan ODTÜ menşeli Designnobis, yeniden Creativity 50’de.

2015’te Milano A’ Design Awards, Los Angeles International Design Awards, Frankfurt German Design Awards ve Londra Design et al & The International Design Awards gibi yarışmalardan edinilen toplam 27 ödülün bunda bir payı var elbette.



Yasemin Boyraz
Grabarz&Partner Hamburg Art Direktörü

Advertising Age Ödül Raporu’na göre, 2015’in en ödüllü ikinci art direktörü olan Grabarz & Partner Hamburg Art Direktörü Yasemin Boyraz’ın geçtiğimiz yıla damga vuran işi, D&AD, Cannes, Clio ve Eurobest gibi prestijli organizasyonlardan ödülle dönen ve aynı listede yılın ikinci en ödüllü kampanyası olarak yer alan Exit Deutschland – Nazis Against Nazis oldu.



Sevan Bıçakçı
Mücevher Tasarımcısı

Sevan Bıçakçı, tasarımlarında Osmanlı ve Bizans dünyalarını işleyen Türk mücevher ustası. Geçtiğimiz yıl Singapur’da Kapalıçarşı temasıyla düzenlenen etkinliğe Bıçakçı’nın tasarımları damga vururken, tasarımlarını taşıyan liste Hollywood starlarından dünya kraliyet mensuplarına kadar uzanıyor ve dünyaca ünlü moda dergilerinde yer buluyor.

New York Times Bıçakçı’dan, “Ona mücevherci demek Michelangelo’ya yontucu demeye benzer” diyerek bahsediyor.

Can Dündar
Gazeteci / Cumhuriyet Genel Yayın Yönetmeni

Gazeteci, yazar, araştırmacı, belgesel yapımcısı, televizyoncu, şair. Meslek hayatı boyunca Türkiye’nin tarihine geçecek işlere imza atan Can Dündar, 8 Mart’ta Cumhuriyet’in genel yayın yönetmeni koltuğuna oturmasından tutuklanmasına kadar geçen sürede Cumhuriyet’i yeni bir yüze, yeni bir enerjiye ve yeni bir dinamizme kavuşturmak, gazeteyi yeni bir kitleyle buluşturmak ve kendi tabiriyle “kravatını gevşetmek üzere” yola koyulmuştu.

Dündar’ın Cumhuriyet’i gençleştirme operasyonu için yürüttüğü politika bir medyacı ve genel yayın yönetmeni olarak göz ardı edilemeyecek cinstendi. İlk olarak gençleri ve kadınları hedefleyen gazetenin yazar kadrosuna yeni ve genç isimler katıldı. Kültür ve sanatın dozunun artırıldığı gazete, “Sokak” eki ve dijitalin ruhunu basına aktaran “M@nşet” sayfasını okurla buluşturdu. Mayıs itibarıyla okurlara özel kitaplar hediye edilmeye başlandı. Ajans Press verilerine göre gazete, geçtiğimiz yılın basında en çok konuşulan ikinci ve televizyonda en çok konuşulan üçüncü gazetesi oldu.

Nevzat Aydın
Yemeksepeti CEO

Nevzat Aydın, Türkiye’nin en başarılı girişimcilik hikâyelerinden birinin temelini 2000 yılında, üç arkadaşıyla birlikte Yemeksepeti’ni kurarak atmıştı. Yemeksepeti.com, 15 yıl içinde 62 ilde 10 bine yakın üye restoran ve aylık 3 milyon siparişle milyonlarca kullanıcıya hizmet verir hale geldi. Elbette bu denli başarılı bir girişim Türkiye’yle sınırlı kalamazdı ve Aydın, yıllar içinde, operasyonlarına 10 ülkeyi daha kattı. 2015’te mobilden aldıkları siparişin oranını yüzde 50’ye çıkaran Yemeksepeti’nin mobil uygulamaları 2,8 milyon kez indirildi.

Geçtiğimiz yıl Bulgaristan ve Romanya’da Bgmenu.com, Quicky.ro ve Oliviera.ro’ya yatırım yapan Aydın, Hello Hungry’nin de ortağı oldu. Yine 2015’te Modacruz, streetbees, Mobil Oto Servis ve connected2me’ye de yatırım yapan Aydın, Mayıs 2015’te ise yıllarca konuşulacak bir anlaşmaya imza attı. Yemeksepeti’ni 589 milyon dolara Delivery Hero’ya satan Aydın, eşine az rastlanır bir jestle bu anlaşmanın kendi payına düşen kısmından 27 milyon doları 114 çalışanı arasında paylaştırdı.

Hande Özdinler
Northwestern Üniversitesi Les Turner ALS Laboratuvarı Kurucu Başkanı

ABD’de doktora yapma isteğinin ardında bitki biyoteknolojisi merakı yatan Dr. Hande Özdinler o sıralarda kardeşinin beyin kanaması sonucu hayatını kaybetmesiyle bilimin en kompleks sahalarından beyin üzerine çalışmaya karar verdi. Tedavisi hâlâ bulunamayan hastalıklardan, her 100 bin kişiden ikisini etkileyen ALS hakkındaki son yıllardaki en önemli bilgileri Özdinler ve ekibi sayesinde edinmemizin ardında yatan trajik neden bu.

Beyin ve omurilikteki motor-nöronların ölmesiyle yaşanan kas hastalığı hakkında birçok kapsamlı araştırmanın merkezi konumunda bulunan Les Turner ALS Laboratuvarı’nın kurucu başkanı Özdinler ve ekibinin çalışmaları, ALS’nin “nadir hastalık” statüsünden çıkarılmasında ve ilaç şirketlerinin tedavi yöntemleri üzerine daha sık ve daha geniş kaynaklar yaratmasında da pay sahibi. Dr. Hande Özdinler saygın bilimsel yayınlardan International Innovation tarafından 2015’te dünyanın en önemli buluşlarına imza atan 10 akademisyenden biri olarak gösterildi.

Ruşen Çakır
Gazeteci

Gazeteciliğe 1985 yılında Nokta dergisiyle başlayan Ruşen Çakır, siyasal İslam ve dini cemaatler konularında ülkemizdeki en yetkin isimlerden. Hem güncel siyasi iktidarı hem de bu yapının evrilebileceği noktaları öğrenmek isteyenlerin kapısını çaldığı Çakır’ın hem bu kategorilerde hem de Kemalizm, Kürt sorunu, ülkücüler gibi Türkiye’nin modern tarihine damgasını vurmuş tüm siyasi hareket ve ideolojilere dair 13 kitabı bulunuyor.

Ocak ayında görev aldığı son geleneksel mecra Habertürk’le yollarını ayıran gazeteci, yıllara yayılan gazetecilik deneyimlerini sosyal medyaya transfer etmesiyle yakın zamana da damgasını vurdu. Medya pratiklerinin giderek zorlaştığı ülkemizde, “Çünkü Özgür” mottosuyla yayınına başlayan Medyascope.tv isimli internet kanalıyla özlediğimiz, fikrî hürriyeti bol ortamları yeniden ekranlarımıza taşıdı Çakır.

20 Ağustos’ta Türkiye’nin Periscope üzerinden yapılan ilk canlı yayın oturumunu sunan deneyimli gazetecinin hamlesi, kendi ilkler hanesinde bir başka ilki teşkil ediyor aslında. Kişisel sitesinde baskısı tükenmiş kitaplarını e-kitap formatında sunan ve köşe yazılarını Kürtçe, Arapça, Çerkezce, Fransızca, Rusça, Lazca, İspanyolca ve Ermenice dillerinde okuyucularıyla buluşturan Çakır, sosyal medya aygıtlarını geleneksel hassasiyetlerle samimi bir diyaloğa sokabilen isimler arasında.

TBWA\ISTANBUL Ekibi

TBWA network’ünde önemli bir konuma sahip olan TBWA\ISTANBUL, geçen yıl da bu listenin üyelerindendi. 2015 yılında da yaratıcı performansıyla öne çıkan ajans, Bana Amca-Teyze Dediler ve Hopi gibi ses getiren kampanyalara imza atarak başarısını sürdürdü. TBWA\ISTANBUL, Felis’ten Yılın Yaratıcı Ajansı unvanının yanı sıra Yılın Reklam Büyük Ödülü ve 13 Felis kazandı. Kristal Elma’dan 47 ödül, Effie’den 3 Altın, Kırmızı’dan 3, Epica’dan 12 ödül alan ajans ayrıca D&AD’den de White Pencil kategorisinde ödül kazandı. Bununla birlikte 2015 Effie Etkinlik Endeksi’ne göre, en etkili reklam ajansları sıralamasında 10’uncu sırada yer alarak, ilk 10’a giren iki Türk reklam ajansından biri oldu.

İş yapış şekillerini kolaylaştıracak, stratejik altyapısını değiştirecek TBWA Nabz sistemini kuran ajanstan bir başarı hikâyesi de CEO Cem Topçuoğlu’ndan geldi. Topçuoğlu, geçtiğimiz yıl TBWA\WORLDWIDE yönetimine atanarak, ajansın uluslararası yönetimine dahil olan tek Türk unvanını aldı.

Mavi Jeans Dijital Pazarlama Ekibi

Felis 2015’e dört birincilik ve bir başarı ödülüyle damga vuran “Mavi’nin Vini Hikâyesi” isimli dijital kampanyanın künyesinde bir reklam ajansının havalı unvanlarını arayanlar hayal kırıklığına uğramış olabilirler. Kampanya ile ödüllerin dijital bölümünde sektörün en yaratıcı dimağlarını alt eden ekip Mavi’nin dijital pazarlama ekibinin ta kendisiydi.

“Mavi’nin Vini Hikâyesi” markanın bir Wattpad fenomenini keşfetmesiyle başlıyor. Genç bir yazarın “Kötü Çocuk” isimli çok okunan kitabının başkahramanını görselleştirmek için kullandığı fotoğraf Vini Uehara isimli Brezilyalı bir blogger’a aitti. Mavi, hedef kitlesinin hayallerindeki suretlerden birine dönüşen bu kendi halindeki blogger’ı Türkiye’ye getirerek kendisine moda çekimlerinde yer verdi, etkinlikler düzenledi ve özel bir koleksiyon hazırladı. Kısacası bir ünlü kullanmadı, ünlü yarattı.

Şenay Küçük Tanşu
Tchibo Hamburg Genel Merkez Yönetim Kurulu Üyesi

Tchibo Türkiye Genel Müdürü Şenay Küçük Tanşu, Almanya Hamburg’da yer alan Tchibo Genel Merkezi’ndeki Gıda-Dışı birimi yönetim kurulu üyeliğine terfi etti. Markayı 2005 yılında Türkiye ile tanıştıran Tanşu, görevi süresince Türk kahvesini Tchibo’nun Hamburg üretim bandına “Tchibo Türk kahvesi” olarak yerleştirmeyi başardı. T

Tanşu, ayrıca 2015’te Türkiye’ye özel bir giyim koleksiyonu hazırladı.



Ahmet Naç
Öğretmen

İstanbul Esenler Mehmet Akif Ersoy İlkokulu’ndaki sınıfını velileriyle imece usulü çalışarak, öğrenci merkezli olarak tasarlayan bir yeni nesil öğretmen şeklinde tanındı Ahmet Naç.

Kendisinin 2015’te geliştirdiği bir projesi de, Sabancı Üniversitesi bünyesinde kurulan Eğitim Reformu Girişimi’nin, 12. Eğitimde İyi Örnekler Konferansı’nda ülke genelinden katılan projeler arasından seçilen yedi projeden biri oldu.



Yaz Kurhan
Yazbükey Kurucu / Tasarımcı

Londra, Paris, Hong Kong, Tokyo moda çevrelerindeki en çarpıcı “kırmızı dudak”ların sahibi Yaz Kurhan, kardeşi Emel Kurhan’la kurduğu Yazbükey markasını Madonna, Scarlett Johanson ve Mick Jagger gibi isimlere ulaştırdı.

Her yıl yer aldığı Paris Moda Haftası’nın yanı sıra, geçtiğimiz yıl “And the winner is…” koleksiyonuyla dikkatleri üzerine çekti.



Cedi Osman
Basketbolcu

Anadolu Efes’le hem Türkiye liginde hem de Euroleauge’de adından söz ettiren 1995 doğumlu Cedi Osman, 2017 itibarıyla yoluna basketbolun en üst seviyesi olarak görülen NBA’de devam edecek.

2015 ve 2016’da halk oylamasıyla belirlenen Türkiye Basketbol Ligi All Star kadrosuna da seçilen Cedi, Head&Shoulders’ın da marka yüzü.

Gürbüz Doğan Ekşioğlu
Karikatür ve Grafik Sanatçısı

Şimdiye kadar 23’ü uluslararası olmak üzere toplam 64 ödül kazanmış bir sanatçı Gürbüz Doğan Ekşioğlu. New Yorker ve The Forbes’un kapaklarında, The Atlantic Monthly ve The New York Times gibi yayınlarda karikatür ve illüstrasyonları yer aldı. Kariyerindeki başarılarına 1998 yılında Sedat Simavi Görsel Sanatlar Ödülü’nü de ekleyen Ekşioğlu’nu, 2015 yılında İstanbul, Ankara, Ordu, Avanos, Atina’da hem kişisel hem karma sergilerde çalışmalarını paylaşan sanatçı ayrıca İstanbul ve çeşitli illerdeki üniversite ve liselerde konferans ve workshop’lar verdi. Sedat Simavi Ödülleri’nde Karikatür jürisinde, Umut Vakfı Şiddete Hayır Afiş Sergisi jürisinde yer aldı.

Son derece sancılı geçen 2015 yılında her zamanki duyarlılığıyla teröre ve savaşa karşı; tutuklu gazeteciler, Berkin Elvan ve Aylan Kurdi için ve toplumu derinden etkileyen daha birçok konu ve olay hakkında yaptığı çizimler hem ulusal hem de global basında ve sosyal medyada yer aldı. Bu üzücü olayları çizimleriyle tüm dünyaya aktarırken verdiği mesajların çarpıcılığı, her görüş ve inançtan insanı derinden etkileyecek nitelikteydi.

Son olarak İTÜ’de 26’ncı kişisel sergisini açan Ekşioğlu, Yeditepe Üniversitesi Güzel Sanatlar Fakültesi Grafik Tasarım bölümünde Yrd. Doç. Dr. olarak görev yapıyor.

Anima İstanbul

Tüketicinin yalnız hafızasında değil gönlünde de yer eden sayısız marka ikonunun ardında Anima İstanbul’un imzası var. Kurulduğu 1995 yılında “animasyon ağırlıklı bir yapım şirketi” olarak konumlanan Anima İstanbul, bugün herhangi bir filmi fikirden icraya tüm aşamalarıyla sahipleniyor. 2015’te L’era Fresca için üç yeni marka ikonu (Emülgatör-Renklendirici-Glikoz Şurubu ) yaratan Anima İstanbul yıl boyunca Vodafone, Bridgestone, Nescafé, Migros , TAT ve Sigortam.net gibi markalar için çözüm üretti.

Anima İstanbul’un 2015’ten taşıp 2016’ya sirayet eden ve belki de en önemli işi ise Kötü Kedi Şerafettin filmiydi. Türkiye’de yetişkinler için yapılmış ilk uzun metraj animasyon filmi Kötü Kedi Şerafettin vizyona girdiği ilk üç günde 120 binden fazla mizah ve sinemaseveri salonlara taşıdı. Birçok eleştirmenin, tekniğini kısaca “dünya standartlarında” şeklinde ifade ettiği film, Anima İstanbul’un Türkiye’nin animasyon tarihine attığı devrim niteliğinde bir imza.

2013’ten bu yana Anima Okul aracılığıyla 20 yılı aşkın tecrübesini profesyonel olarak animasyonla ilgilenmek isteyen öğrencilere aktaran Anima İstanbul’un, Türkiye’nin animasyon macerasındaki itici güç olduğuna şüphe yok.

Daphne Nur Öz
Televizyon Programcısı

ABD’nin adından en sık söz edilen isimlerinden Doktor Mehmet Öz’ün kızı Daphne Öz’ün başarıları yabana atılacak cinsten değil. Princeton Üniversitesi’nde öğrenim gördüğü sırada sağlıklı beslenme başta olmak üzere lifestyle yazıları kaleme alan Öz, mezun dahi olmadan evvel yayınlanan kitabı The Dorm Room Diet ile New York Times, Wall Street Journal, Washington Post, Teen Vogue ve Cosmo Girl! dergilerinin dikkatini çekmeyi başarmıştı.

ABC’de 852 bölümdür yayın hayatına devam eden yemek odaklı popüler talk show The Chew’un beş sunucusundan biri olan Daphne Öz, 2015 yılında aynı programdaki performansıyla “Daytime Emmy Award for Outstanding Informative Talk Show Host” ödülünün de sahibi oldu. Öz’ün 2013 tarihli Relish: An Adventure in Food, Style, and Everyday Fun kitabı da NYT Best Seller unvanına sahip.

Ahmet Ümit
Yazar

Şair ve yazar Ahmet Ümit’in her ne kadar daha öncesinde yazın dünyasında tanınsa da Türkiye’de geniş kitlelerce tanınması 1996 yılında yayımlanan Sis ve Gece romanına rastlar. Yabancı dile çevrilen ilk Türk polisiye yapıtı unvanını da kazanır bu eser.

Geçtiğimiz yıl Türkiye’nin önde gelen internetten satış siteleri ile fiziki kitabevlerinden değerlenen bilgilere göre “yılın en çok okunan yazarı” seçilen Ahmet Ümit’in 2015 Aralık ayında yayımlanan ve ilk tarihi romanı olan Elveda Güzel Vatanım kitabı da çeyrek milyonluk ilk baskısıyla çok satanlar sıralamasında yer alırken, edebiyat çevrelerinde kitabın satışının bir milyona yaklaşacağı beklentisi hakim.

Yeni baskılarla tekrar tekrar okurlarla buluşan kitaplarının bugüne kadar 23 dile çevrilmesiyle “eserleri en çok dile çevrilen yazar” unvanını alan Ahmet Ümit’e bu başarısı, 2015’te Kültürel Hizmet İhracatı Birinciliği ödülünü getirdi. Geçen yılki başarılarını takiben Haliç Üniversitesi, yazarı Yılın En İyi Edebiyatçısı seçti. Ümit geçtiğimiz yıl, romanlarının başkarakteri Başkomiser Nevzat ve ekibinin işbaşında olduğu bir hikâye anlattığı yeni romanı Körebe’yi Ağustos 2015 itibarıyla tefrika halinde mizah dergilerinden Penguen’de yayımlamaya başladı.

Escapist

Son dönemin en popüler eğlencesihaline gelen kaçış oyunlarında Escapist, 2015’te hayata geçirdiği fikirlerle rakiplerinden ayrıştı. Trump Towers’taki karargâhlarında bulunan altı odanın üçünü bir üçlemeye ayıran ekip, Türkiye’yi ilk kez seri oyun heyecanıyla tanıştırdı. Ayrıca Ahmet Ümit’in aynı adlı eserinden uyarladıkları “Agatha’nın Sırrı”yla bu eğlencenin yaratıcı endüstrilerin diğer disiplinleriyle de kol kola başarıyla yürüyebileceğini gösterdi.

Ekibin Brand Week Istanbul 2015’e özel olarak tasarladığı “Kafes” oyunu; rekabet, dayanışma ve yardımlaşmayı aynı anda gerektirdiği için sektörün manzarasını da yansıtan küçük ama yaratıcı bir örnek olurken, ekibin karargâh dışında da kreatif performansını başarıyla sürdürebildiğini kanıtladı.

Rıfat Ababay
Posta Gazetesi Genel Yayın Yönetmeni

20 yıldır Posta Gazetesi’nin genel yayın yönetmenliği görevini sürdüren Rıfat Ababay, göreve geldiğinden bu yana Posta’yı, Türkiye’nin en çok satan gazetelerinden biri haline getirdi. Çabalarıyla gazeteye kurumsal bir kimlik kazandıran Ababay, yaklaşık 113 bin tirajla devraldığı gazeteyi 2016 Ocak sonu itibarıyla 356 bin tiraja ulaştırmayı başardı. Ayrıca ABD’nin önde gelen düşünce kuruluşlarının yaptığı araştırmaya göre, Posta gazetesi Türkiye’deki dört büyük siyasi partinin taraftarlarının okuduğu iki gazeteden biri oldu.

Medya sektörü geçtiğimiz yıl deyim yerindeyse fırtınalı bir dönemden geçerken, MediaCat dergisinin her yıl alanında uzman isimlerden oluşan bir jüriyle belirlediği Yılın Gazete Manşetleri sıralamasında Posta gazetesi, 2015 yılında “Batsın Bu Dünya”, 2014 yılında “En Ağır Yük”, 2013 yılında “Nefes Almak İstiyoruz” manşetleriyle son üç yıldır Yılın Manşeti sıralamasında zirvede yer alıyor. Ayrıca 2015 yılı seçkisine dört manşetle giren Posta, listede en fazla manşeti yer alan gazete oldu.

Efe Çakarel
MUBI CEO

Efe Çakarel’in 2007’de kurduğu MUBI ödüllü, bağımsız, kült filmleri bir araya getiren platformuyla internet üzerinden hizmet veren diğer medya sağlayıcılardan ayrışarak sinema aşıklarının mecrası haline gelmişti.

Şirket 2015 yılında Hong Kong’lu medya şirketi Huanxi’den 50 milyon dolar yatırım alarak Netflix’ten önce Çin pazarına girdi.



Gülfem Toygar
eBay Almanya COO

2014’te yüzde 35 büyüyen e-ticaret pazarında aynı yıl Gittigidiyor CEO’luğuna getirilen Gülfem Toygar’ın şirkete yüzde 60’lık bir büyüme sağlaması, 2011 yılında şirketi satın alan eBay üst yönetiminin de dikkatini çekti.

Toygar, bu başarısının ödülü olarak 2015 yılının Haziran ayında eBay Almanya’ya COO olarak atandı.



İlayda Şamilgil
Öğrenci

“TÜBİTAK’ın reddettiği kız” olarak tanınan, geleceğin bilim insanı adaylarından biri İlayda Şamilgil.

First Step to Nobel Prize in Physics 2015 yarışmasında, “Sıvılardaki Su Oranını Mıknatısla Ölçebilen Ucuz, Hızlı ve Taşınabilir Bir Sistem” projesiyle birinci olan Şamilgil, öğrenimini sürdürdüğü Cornell Üniversitesi’nde NASA’nın Mars projesine seçilen ekipte yer alıyor.



Ümit Benan
Tasarımcı

Businessoffashion.com tarafından dünya modasına yön veren 500 isim arasında gösterilen Ümit Benan son dönemlerde Tokyo Diaries, Tennis Club de Cartagena, Columbia, 2015 Bosphorus ve Havana Club gibi başarılı defilelere imza attı.

Moda dünyasının seçkin yarışmalarından ANDAM Fashion Awards’da finale kalan beş tasarımcı arasında yer alan Benan, ilk mağazasını da 2014 yazında Tokyo’da açtı.

Ali Poyrazoğlu
Oyuncu, Yazar, Yönetmen ve Yönetim Koçu

70 filmde başrol, 45 oyun çevirisi, radyo ve televizyon programı yazar ve yönetmenliği, köşe yazarlığı, orkestra şefliği, altı kitap, devlet sanatçılığı, UNICEF İyi Niyet Elçiliği, öğretim üyeliği ve yönetim koçluğu… Tüm bunlar Ali Poyrazoğlu’nun yaratıcılık şapkasının içine sığabilenler.

Usta oyuncunun sözleriyle kendisinin, geride bıraktığımız yıla da uzayan iki “maceralı tiyatro oyunu” var: “Asi Kuş” ve “Küçük Prens Bana Dedi Ki”. Ancak kuşkusuz 2015’te yaratıcılık çıtasını yükselten en önemli çalışması “Ödünç Yaşamlar”. 2015’te başlayan ve halen devam eden oyun, bir ilke imza atarak, Poyrazoğlu’nun mizahi ve yaşam koçluğu kimliklerini birleştirdi. Bu şekilde Poyrazoğlu, 1985 yılından bu yana büyük marka ve kurumlar için yaptığı yönetim koçluğunu, ilk kez toplumsal ironi öykülerinin içine yerleştirerek tiyatro sahnesine aktardı. 2016 başında ise yine bir ilke imza atarak çeşitli alışveriş merkezlerinde, ücretsiz oyunculuk/drama atölyeleri düzenlemeye başladı.

İzzet Pinto
Global Agency CEO

Bundan tam 10 yıl önce kurduğu şirketin Türkiye’nin dizi sektörünü şekillendireceğini kim bilebilirdi ki? Global Agency’nin kurucusu ve CEO’su İzzet Pinto’nun Binbir Gece ile başladığı dizi ihracatı bugün 250 milyon dolarlık bir pazar haline geldi. 2015 yılında 5-8 Ekim tarihleri arasında Cannes’da düzenlenen MIPCOM fuarının onur konuğu Türkiye’ydi. Türk dizilerinin Cannes sokaklarındaki billboard’ları süsleyeceği fuarın reklam yüzü ise İzzet Pinto.

Pinto’nun, “Başarı hikâyeleri bu fuardan çıkar” sloganıyla gerçekleşen organizasyonun reklam yüzü seçilmesinin sebebi ise Global Agency’nin başarı hikâyesiydi. Ayrıca fuarda gösterilmek üzere, Global Agency ve Pinto’nun çalışmalarının yer aldığı bir tanıtım filmi de çekildi. Muhteşem Yüzyıl, Paramparça, Gecenin Kraliçesi, Maral, Kiralık Aşk, Binbir Gece gibi onlarca diziyi 70 ülkeye ve yine onlarca formatı 100’ün üzerinde ülkeye pazarlayan Pinto, son yıllarda kendi yazdığı formatları da pazarlamaya başladı. Pinto’nun Işığın Hiç Sönmesin adlı şarkı yarışması şimdiden 20’den fazla ülkeye satılmış durumda.

Tolga Karaçelik
Yönetmen

52. Uluslararası Antalya Film Festivali’nde, kendisine En İyi Senaryo, En İyi Yönetmen, En İyi Film ödüllerini; Nadir Sarıbacak’a ise En İyi Erkek Oyuncu ödülünü kazandıran Sarmaşık filminin yönetmeni Tolga Karaçelik, ödülünü annesine, Can Dündar’a ve Erdem Gül’e armağan ediyordu.

Hukuk eğitiminin ardından hayallerinin peşine düşüp New York Film Academy’ye giren, ülkeye geri döndüğündeyse film yönetmenliğini reklam filmleri yöneterek finanse eden Karaçelik’in son uzun metrajı Sundance Film Festivali’ndeki dünya prömiyerinin ardından En İyi Film ödülüne layık görüldüğü İngiltere East End Film Festivali’nin yanı sıra İstanbul Film Festivali, Karlovy Vary Uluslararası Film Festivali ve Uluslararası Selanik Film Festivali’nde de jürilerin dikkatini çekmeyi başardı. Yalnızca Türkiye değil, dünya sinemasının da 2015’te başına gelen en güzel şeylerden biri olan Sarmaşık, şimdilerde 40. Toronto Uluslararası Film Festivali TIFF’te gösterime girmeye hazırlanıyor.

Tolga Çevik
Oyuncu

Komedi Dükkanı’yla milyonların gönlünü kazanan, Arkadaşım Hoşgeldin’le izleyicisiyle arasındaki bağı güçlendiren Tolga Çevik’i 2015’te Creativity 50’nin radarına sokan en heyecan verici işlerin başında, her bir karakteri hakkıyla canlandırdığı Hopi reklam kampanyası geliyor. Çevik’in 30 karaktere hayat verdiği reklam filmlerinde, Suzan Kardeş’in maharetli ellerinden çıkan hiçbir tiplemede plastik makyaj kullanılmadı. Toplamda beş gün süren çekimlerde Çevik, reklam metinlerine sığmayan bir yaratıcılık sergileyerek, her bir karakter için ayrı doğaçlamalar sergiledi.

Kampanyanın yaratıcı ajansı TBWA\ISTANBUL’un kreatif direktörü Zeynep Karakaşoğlu Temmuz sayısında MediaCat’e verdiği röportajda Çevik’i, “Canlandırdığı karakteri öylesine yaşıyor ki… Onun gibi konuşuyor, onun gibi davranıyor. Öyle olunca da yazılı metnin yerine, o karakterin kelimeleri dökülüveriyor ağzından” diyerek anlatmıştı. Çevik’in yakında “Müdür Ne’aptın” programıyla ekranlara geri döneceğini de ekleyelim.

Cevat-Avni-Faruk Yerli
Crytek

1999’da Cevat – Avni – Faruk Yerli kardeşler tarafından kurulan Crytek, 2000’lerin başından bu yana oyun dünyasının saygıdeğer temsilcilerinden biri olarak yaşamına devam ediyor. 2004 yılında yarattıkları Far Cry adlı oyunla tüm oyun dünyasının takdirini kazanan Yerli kardeşler, daha sonra kült haline gelecek oyunun haklarını Ubisoft’a satmıştı. Serüvenine üç oyundan oluşan Crysis serisiyle devam eden firma, bu oyunla da başarılı olmuştu.

Gözlerin Crytek’e çevrilmesinde esas sebepse Far Cry’ın yapımında da devrede olan oyun motoru CryEngine’di. Far Cry ve Crysis’le birlikte bugüne kadar 70’e yakın oyunun temelinde yatan motor geçtiğimiz yıl büyük beğeni toplayan PlayStation 4 Exclusive’i Everybody’s Gone to the Rapture ve PC’nin yanı sıra yeni nesil konsol versiyonları da üretilen Evolve’da da kullanımdaydı.

Amazon 2015 Nisan’ında Yerli kardeşler CryEngine’inin lisansını, detayları açıklanmayan ancak 50-70 milyon dolar arasında olduğu söylenen bir anlaşma karşılığında satın aldı.

Emre Bozbeyli ve Paşabahçe Tasarım Ekibi

Türkiye’nin en büyük cam ve eşya üreticisi olan Paşabahçe, üretim kapasitesiyle Avrupa’nın ikinci, dünyanın da üçüncü cam ev eşyası üreticisi. Tasarımlarının 140 ülkeye ihraç edildiği Paşabahçe’nin tasarım ekibinin başında Paşabahçe Tasarım Müdürü Emre Bozbeyli bulunuyor. Tüm el imalatı ürünlerinin Denizli Cam Fabrikası’nda gerçekleştirildiği markanın tasarımlarında yerli ve yabancı tasarımcılarla çalışılıyor.

İki yılda bir yeni koleksiyonlar geliştiren Paşabahçe, geçen yıl da Anadolu’nun kültüründen gelen zenginlikleri modern bir çizgide yorumlayarak camın yarınını tasarladığı Omnia Koleksiyonu’nu sundu. Koleksiyon, Denizli fabrikasındaki üç cam ustasının yanı sıra toplamda yerli ve yabancı 18 tasarımcının imzasını taşıyor.

Ayrıca 2015’te Milano’da mağaza açan Paşabahçe, bu yatırımıyla Lombardiya Yatırım Ajansı tarafından ödüllendirilirken, uluslararası marka ölçümleme sistemi Superbrands’ten Türkiye’nin Süper Markası ödülünü aldı.

Murat Palta
Sanatçı

2012 yılında ünlü Hollywood filmlerinden sahneleri resmettiği minyatürleri ile uluslararası yayınlara haber olan sanatçı Murat Palta, geçtiğimiz sene “Tasvir-i Beyaz Perde” isimli bir sergi hazırladı.

Sergide Yıldızlararası, Hayalet Avcıları, Ölülerin Şafağı gibi filmlerin yanı sıra Türk sinemasına da ait yeni minyatürler yer aldı.



Burak İlhan & Kutay Biberoğlu
Öğrenci

ODTÜ mimarlık öğrencileri Burak İlhan ve Kutay Biberoğlu, iki yılda bir düzenlenen ve dünyaca ünlü mimarların jüri görevi üstlendiği Archi-World Academy isimli uluslararası mimarlık yarışmasının son kazananları arasında.

İkilinin “Necroturris” isimli kazanan projesi, içinde AVM ve gece kulübü gibi sosyal mekânlar bulunan bir gökdelen-mezarlık.



Bülent Kılıç
Foto Muhabiri

Dünyanın en büyük haber ajanslarından Agence France-Presse’in muhabiri Bülent Kılıç’ın yıkımları tüm çarpıcılığı ile aktarabilen bir objektifi var.

Kiev’den Soma’ya, Kobani’den İstanbul’a dolaşan Kılıç 2014’te hem Time hem de The Guardian tarafından yılın fotoğrafçısı seçilmişti. Usta muhabir fotoğraflarıyla geçtiğimiz yıl da dünyanın en prestijli basın fotoğrafçılığı ödüllerinden World Press Photo’da bir birincilik bir de üçüncülük kazandı.



Enes Kutluca
Gİrişimci/Biopipe TR Çevre Teknolojileri Kurucu Ortak

Çevre mühendisi ve girişimci Enes Kutluca, öğrencilik yıllarında geliştirdiği ve dünyanın çamur üretmeden atık suları temizleyebilen düşük maliyetli ilk biyolojik borusu Biopipe ile kısa süre önce Japon devi Mitsubishi’nin hissedarı olduğu Metito tarafından keşfedildi.

Biopipe, Afrika ve Asya kıtalarında satışa sunulacak.

Exit mobile version