Site icon MediaCat

Dünyanın en mutlu ülkeleri

Ipsos Sosyal Araştırmalar Enstitüsü, dünya çapındaki 23 ülke sakinlerinin yaşam yeri olarak yerel bölgelerinden ne derece mutlu olup olmadıklarını ve toplumlarının daha iyiye gitmesi için istedikleri 3 temel önceliğin ne olduğunu ölçen global raporunu dün yayınladı. Sonuçlara gore, yaşadıkları yerden en az memnun olan Güney Koreliler (%34). En çok memnun olan ülkeler ise refah ülkeleri olan Hollanda (%85), Kanada (%83) ve Avustralya (%82). Bu ülkeleri takip eden 4. mutlu ülke ise pekçok AB lkesini sollayan Hindistan (%76), Türkiye ise %56 ile nispeten mutlu. Ancak Türkiye insanı, suç oranı çözülürse, çevre kirliliği ve trafik sorununa çare bulunursa daha mutlu olacak. 

Ipsos KMG Kurumsal İletişim Yöneticisi Evren Doğanç konuyla ilgili olarak şunları iletti: “Ipsos’un en büyük global inisiyatiflerinden biri olan Sosyal Araştırmalar Enstitüsü tarafından gerçekleştirilen bu global araştırma 23 ülkede, her ülkeden yaklaşık 1000’nin üzerinde bireyle online olarak gerçekleştirildi. Ülkeler arasındaki öncelikleri de gösteren bu araştırmada yer verilen uluslararası karşılaştırmaları inceleyerek kendi ulusal önceliklerimiz hakkında da bir çok şey öğrenebiliyoruz. 

Ipsos KMG olarak gerçekleştirdiğimiz Türkiye Barometresi Araştırmamızda da artan terör olaylarının insanların memnuniyetsizlik oranlarını etkilediği ortaya çıkmıştı. Türkiye’de Ocak ayında “hiç memnun değilim” diyenlerin oranı %39 düzeyinde iken, bu oran Mart ayında %46 seviyesine yükseldi. Memnun olanların oranı Ocak ayında %16 iken Mart ayında %13 seviyesine geriledi.”

Yaşam yeri olarak yerel bölgelerinden ülkeler ne kadar memnunlar?

Hollanda   %85
Kanada  %83
Avustralya %82
Hindistan %76
Almanya  %74
ABD  %73
İngiltere  %72
Çek Cumhuriyeti%70
İsveç  %69
Meksika  %67

İspanya  %64
Belçika  %64
Polonya  %63
Arjantina  %63
Brezilya  %61
Fransa  %56
Türkiye  %56
Italya  %52
Rusya  %49
Japonya  %48
Çin  %46
Macaristan %45
Güney Kore %34

Vatandaşlara yaşadıkları bölgenin iyileştirilmesi için gerekli en temel üç öncelik sorulduğunda, dünya çapında birçok yanıtın birbiriyle orantılı olduğu görülüyor: öncelikler, iş bulma imkanları, temiz sokaklar, suç olaylarının azaltılması ve toplu taşıma etrafında yoğunlaşıyor.

Araştırma sonuçları aynı zamanda ülke farklılıklarının yerel benzerlikler bulmada artık bir engel olmadığını da gösteriyor. Örneğin, yol/kaldırım düzenlemeleri Belçika, Polonya, Rusya, Kanada ve Hindistan halkı tarafından en temel öncelik olarak belirtiliyor.

Fakat bu araştırmada bazı net farklılıklar da göze çarpmakta. Şöyle ki, İngiltere halkı, en temel önceliğin 13 – 19 yaş arası gençler için aktiviteler olması gerektiğini düşünürken (ki İngiltere bu önceliği belirten tek ülke), Brezilya halkı için ele alınması gereken ilk öncelik sağlık hizmetleri, Çin’de ise çevre kirliliği olarak belirtiliyor.

Exit mobile version