Site icon MediaCat

Düğün dernek 2.0

Düğün dernek 2.0

Evlilik zor zanaat diye boşuna dememişler. Teklifi, hazırlığı, mobilyası, organizasyonu derken yapılacak onlarca şey var. Hayatlarımıza internetin girmesiyle de referanslar arttı, seçim yapmak zorlaştı. Evlilik blogları, konuyla ilgili sosyal medya hesapları ortaya çıktı. Durum böyle olunca, yıllar içinde evlilik hazırlıkları çarşı pazar gezmekten daha öteye gidip konuyla ilgili yapılan araştırmaların internete taşınması, hayli titizlikle, daha uzun zaman dilimleri içinde ve artarak yapılmasıyla sonuçlandı. Google üzerinden yapılan aramalar da tam olarak bu duruma işaret ediyor.

10 yıl önce kimin aklına “en farklı evlilik teklifini yapmak” ya da “esprili damat kahvesi”nin nasıl yapılacağını araştırmak için internete bakmak gelirdi? Tüm bu gelişmeler “evlilik ekonomisi” içinde faaliyet gösteren firmalar için de potansiyeli artan bir pazar anlamına geldi.

“Düğün”ün 2015 performansı

Hayatlarımızdaki önem sırasında bir süredir devam eden önlenemez yükselişini 2015’te de sürdüren dijitalin değiştirip yeniden biçimlenmesine sebep olduğu sayısız alışkanlıktan biri de “düğün” ve ona bağlı adetlerdi. Yalnızca 2015’te evlilikle ilgili tüm aramaların sayısının 20 milyona ulaştığını gösteren Google Türkiye’nin raporu da bunu kanıtlıyor.

Evlilikle ilgili tüm sürecin online aramalardaki yansımasına -süreci dönemlere ayırarak- bakacak olursak karşımıza şöyle bir manzara çıkıyor:

Araştırma ve ilk adımlar

Teklifin alınıp kararın verildiği, pürneşe verilen o meşhur “Evet” yanıtının ardından gelen aramalar “araştırma ve ilk adımlar” başlığı altında değerlendirilebilir. Google’da 2015, bu başlık konusunda hayli yoğun bir mesaideydi. Öyle ki evlilik ve teklif aramalarının sayısı 500 bini; “nikah” kelimesinin araması ise 200 bini buldu.

Aralık-Mart aylarında teklif aramaları artarken; Ocak-Mart ayları arasında nişan ve düğün hazırlıklarıyla ilgili aramaların arttığı görülüyor. Bu ara dönemde hiç de şaşırtıcı olmayan şekilde “nişan”, “nişan bohçası” gibi kelime ve kelime gruplarının aramaların üst sıralarında yer aldıkları da dikkate değer bir veri.

Planlama, giyim ve nikah

Evlilikle özdeşleşen ikonlardan biri hiç şüphesiz gelinlik. Doğal olarak evlilikle ilgili aramalarda bu mühim bileşen özel bir ilgiyi hak ediyor ve bu ilgiyi görüyor da. Ocak-Mart döneminde yeni giyim sezonunun da açılmasıyla birlikte artan gelinlik aramalarına, Nisan ayından itibaren mutlu günün operasyonel tarafına yönelik olarak, organizasyon aramaları eşlik ediyor. Tam bu nokta Google’da, geçen yıl “gelin arabası” ve “gelin saç modelleri” aramalarının ayrı ayrı 300 biner kez arandığını hatırlatmakta yarar var.

Genel olarak gelinlerin damatlara oranla evlilik konusunda bir parça daha “araştırmacı” olduklarını söylemek mümkün. Zira arama hacminde “gelinlik” yüzde 86’lık; damatlık ise yalnızca yüzde 14’lük bir yer tutuyor. Gelinlik kadar mühim bir başka detay da gelin çiçeği. Evlilik arifesindeki kadınlar, geçtiğimiz yıl gerçekleşen 200 bin aramanın temel kaynağı konumunda. Araştırmacı gelinler, evlerine de pek düşkünler. Yeni gelin evi için Google’da yapılan arama adedi de 200 bin civarında. Bu kadar masraflı bir dönemde “evlilik kredisi” aramaları da düğün tarihlerinin yaklaştığı, dolayısıyla masrafların katlandığı bahar ve yaz aylarında beklendiği üzere artış gösteriyor.

YouTube da yeni evlilerden nasibini alıyor

Evlilik ve etrafındaki sayısız ritüel Google’a taşınırken, eğlence ve müzik konusunda referanslardan birine dönüşen YouTube’un bu durumdan etkilenmemesi pek de mümkün değil tabii. Örneğin, 2015 yılında kına gecesi müzikleri özelinde yapılan aramaların yüzde 34’ü Google’da gerçekleşirken, geriye kalan yüzde 66’lık arama hacmi YouTube üzerinde gerçekleşiyor. Tavsiye ve fikir almak isteyen müstakbel gelin ve damatların “düğünler ve dans” kelimeleriyle de YouTube’da arama yaptıkları görülüyor. Düğün dansı, düğün giriş müzikleri, düğün eğlencesi kelimeleri YouTube’da bir yıl içinde 2 milyon defa aratılmış.

E ne demişler. Onlar ermiş muradına, biz çıkalım kerevetine.

Exit mobile version