Türkiye İş Bankası’nın ana sponsorluğunda bu yıl 12’ncisi gerçekleşen Digital Age Summit’te öğleden sonraki ilk oturum, Comodo Group CTO Egemen Taş’ın gerçekleştirdiği Siber Güvenlik 2030 başlıklı sunumla başladı. Taş, konuşmasında internetin 1990-2000 ve 2000-2018 yılları arasında yaşadığı kırılımlara ve gelişmelere dikkat çekerek önümüzdeki 10 yılda siber güvenliği belirleyecek dinamiklerden bahsetti.
İnternette yaşanılan saldırıların yüzde90’ından fazlasının özel sektöre olduğunu ifade eden Taş, dünyada en çok saldırıya uğrayan sektörün enerji sektörü olduğunu, Türkiye’de ise petrol sektörünün birinci sırada geldiğini belirtti. Saldırıların ağırlıklı olarak ajan ve virüs kaynaklı gerçekleştiğini söyleyen Taş, fiziksel dünyadaki her türlü hareketliliğin muhakkak ki siber dünyada da bir karşılığı olduğunun altını çizerek önümüzdeki 10 yılda karşılaşacağımız siber tehditleri şöyle sıraladı:
- Gizlilik ve güven kavramının yeniden tanımlanması,
- IOT artışı,
- Büyük veri ve yapay zeka alanlarındaki gelişmeler,
- Saldırı araçlarının yaygınlaşması,
- Geniş çapta sansür ve denetim,
- Fikri mülkiyet hırsızlığı.
Blockchain devrimini anlamak
Kimlic CEO’su Gökhan Seçkin, IBM Türkiye CTO Sevilay Kurt ve İş Yatırım Uluslararası Piyasalar Müdürü Şant Manukyan; Habertürk Gazetesi Ekonomi Editörü Sefer Yüksel ve Bloomberg HT Sunucusu Güzem Yılmaz moderatörlüğünde bir araya geldi.
“Blockchain Devrimi ve Getireceği Fırsatlar” isimli oturumdan öne çıkan bazı başlıklar şöyleydi:
- Bugüne kadarki teknoloji tabanlı iş yapış modellerinde kurumiçi ya da kurumlararası iletişim söz konusuyken, blockchain’de birden fazla paydaşın sektörün ihtiyaçlarına yönelik olarak bir araya gelmesi söz konusu. Eski entegrasyon modelleri blockchain devrimi için yetersiz. (Sevilay Kurt)
- Kripto paralar finansal sistemi tehdit eder boyutta değil. Peki, neden hükümetleri bu denli rahatsız ediyor? Çünkü kripto paralar, devletlerin egemen haklarıyla çatılabilir duruma gelebilir. Bu yüzden rahatsızlık vermesi normal. (Şant Manukyan)
- Bitcoin kullanıcılarının bir kısmı Merkez Bankası’na tepkili ve bu motivasyonla hareket ediyorlar. Bu dikkat edilmesi gereken bir nokta. (Şant Manukyan)
- İsviçre, Singapur, Estonya ve Malta kripto paralara yönelik düzenlemeler yaptı. Bu tür ülkelere bir teknoloji göçü söz konusu ve avantajlı konuma geçtiler. (Gökhan Seçkin)
Daha şeffaf yarınlara doğru
“Günümüz tüketicisi hiç olmadığı kadar akıllı.” Web of Things Kurucusu ve Ambrosus Üründen Sorumlu Başkanı Dr. Vlad Trifa’ya göre bu akıllı tüketicinin arzu ettiği şeffaf geleceği blockchain ile sağlamak mümkün olabilir. Kimseye ait olmamasının, kümülatifliğinin, şeffaflığının ve farklı merkezlerden yönetilebilen yapısının blockchain’i güçlü kılan özellikler olduğunun altını çizen Trifa, sürekli olarak her adımı takip ve kayıt eden veritabanının tüketiciye şeffaflığı sunmanın anahtarı olduğu görüşünde. Bugün ABD sınırlarındaki gıda endüstrisinin üçte birini etiketsiz ürünlerin oluşturduğunu belirten Trifa, günümüzün karmaşık tedarik zincirini şeffaf ve güvenilebilir kılabilmenin de yine, gerçek zamanlı veri toplayan ve departmanlar arası veri paylaşımını mümkün kılan blockchain ile mümkün olacağına inanıyor.
Değişen güven değil, değişen biziz
Thulium CEO’su ve MarTech Uzmanı Tamara McCleary’nin Digital Age Summit sahnesindeki gündemi “İnsanlar, Makineler ve Güvenin Geleceği”ydi. McCleary’nin sunumundan dikkat çeken başlıklarsa şöyleydi:
• Güven konusunda değişen şey aslında bizim değişmemiz. Uber’de bile tanımadığımız insanlarla beraber seyahat ediyoruz. Kültürel bir değişim söz konusu. İnsanların yüzde 65’i telefonu başucunda uyuyor.
• Güven başlığının içini dolduran 4R – Relevance, Reputation, Reliability, Responsiveness.
• Gelecekte güvenlik başlığını sarsan gelişmelere tanıklık edebiliriz. Örneğin gelecekte kriminal bir olaya karşılanlar gen değişimiyle kendilerini saklayabilir.
• Enteresan bir öngörü de yaşam süresindeki değişime yönelik. Önümüzdeki 25-30 seneye tanıklıklık ederseniz, inanılmaz yaşam sürelerine de tanıklık edebilirsiniz. Yani 25 yıl sonra hayattaysanız, aslında 1000 yıl daha yaşama şansı elde etmiş olabilirsiniz.
Mobil reklamda sürdürülebilirlik
Digital Age Summit’in ana sahnesindeki son oturum Erdem Lafcı (A Word), Mehmet Yıldırım (Yandex Türkiye) ve Erdem Yurdanur (Kokteyl, Admost&Maçkolik)’u oturumun sponsorluğunu üstlenen AppSamurai’nin iş geliştirme direktörü Burak Kargın’ın moderatörlüğünde buluşturan Sürdürülebilir Mobil Reklam Stratejileri ve Fraud ile Mücadele oldu. Kargın’ın sorularını yanıtlayan konuklar, temsil ettikleri markaların izledikleri ve kendilerine başarı getiren mobil reklam stratejilerine dair detayları konuklarla paylaştılar.
- Maçkolik Türkiye’nin en eski web sitelerinden biridir, 2002’de kuruldu malum. Futbolun Wikipedia’sı olarak tanımladığımız, dünyada futbol konusundaki en büyük database’in sahibiyiz. (Erdem Yurdanur)
- Tüketicilerimizi anlamak için onları sürekli takip ediyoruz. Yanlış anlaşılma olmasın, kullanım alışkanlıklarını anlayabilmek için yaptığımız birebir görüşmelerden bahsediyorum. Sürekli “Neden” sorusunun cevabını arıyoruz. Günlük trafiğimizin yüzde 15-20’si Whatsapp üzerinden geliyor çünkü yaptığımız derinlemesine görüşmeler bize şunu gösteriyor: Eskinin açık adres isteme adeti şimdilerde konum atma’ya dönüşmüş durumda. (Mehmet Yıldırım)
- Reklamverenlerin birçoğu dijitalde reklam için harcadığı parayı yeterli buluyor. Yapılması gereken şey bunun ölçümüne de ciddi şekilde bütçe ayırmak gerekli. Sadece bu hizmeti verip kısa sürede milyar dolarlık değerlemeye ulaşan şirketler var. Bu da bu ihtiyacın ne kadar önemli olduğunu gösteriyor. (Erdem Yurdanur)
- İş hiçbir zaman “Bir kelime oyunu yapıp store’a koymak kadar basit değildi.” ASO (App Store Optimization) tarafına çok önem veren, zaten özünde mühendislerden oluşan bir ekibimiz var. Yaptığımız işin kalitesi her zaman birinci önceliğimizdi zira 1600 bölüm hazırladıysak bunu 20 bin gibi sayılardan eleyerek yaptık. Hiçbir reklam uygulamamızda boğucu olmadık ki mobilde insanların ne denli tahammülsüz olduğunu düşündüğünüzde bunun gerekli olduğunu kabul etmek gerekli.
Four Seasons Bosphorus’ta gün boyu ana sahnenin yanı sıra workshop ve seminerlere ev sahipliği yapan toplamda dört salonda eş zamanlı olarak gerçekleşen Digital Age Summit’in kapanışı, alışıldığı üzere bu yıl da zirvenin moderatörlüğünü üstlenen Serdar Kuzuloğlu’nun tüm konukları davet ettiği happy hour ile yapıldı.