Digital Age Summit’in öğleden sonraki oturumları sosyal medya stratejisti Richard Stacy’nin sunumuyla başladı. Sözlerine geleceğin artık eski gelecek olmadığını ve her gelişmeyle birlikte yeniden şekillendiğini söyleyerek başlayan Stacy, hâlâ hedef kitle, engagement yaratmak gibi konulara odaklanan ve değişen, dönüşen tüketiciyi fark edemeyen markaların yeni gelecekte hayatta kalma şanslarının olmadığını vurguladı.
Stacy’nin sunumundan markalara birkaç tavsiye:
- Tüketici değişti. Binayı terk etti. Markalar tüketicinin var olduğu yeni alanları kullanarak ve o alanlardaki tüketicileri etkileyecek bir iletişim planı oluşturmalı.
- Pazarlamanın geleceği tüketicilere kitle gözüyle değil, birey gözüyle bakmaktan ve ona göre davranmaktan geçiyor. Ve bu bireyler farklı topluluklar yaratıyorlar. Bu toplulukları dinleyip, onları anlayan markalar kazanacak.
- Bu dönüşümde hedef insanlar ya da kitleler değil, davranışlar; davranışı şekillendirmek.
- Mesajınızın yaratıcılığı değil, pazarlama sürecinizin kalite ve etkililiği başarıyı tanımlar.
- Tüketiciyi pazarlama sürecinin içine katan, aktif rol almasını sağlayan markaların devri.
Dijital gelecekte hayatta kalmak
Stacy’den sonra sahneyi devralan eski Ensighten Strateji Başkanı Pelin Thorogood’un gündemindeyse gelişmekte olan ve önümüzdeki 2-5 sene pazarlama stratejilerinin kurallarını değiştirecek beş alan vardı.
Thorogood’a göre bugünün tüketicisinin markalardan taleplerini pazarlamacılar için birer görev alanını tanımlayabilecek beş başlıkta toplamak mümkün: Omnichannel kişiselleştirme, in-the-moment pazarlama, tüketici yolculuğu optimizasyonu, aracıların ortadan kaldırılması ve gizlilik/güvenlik.
Thorogood bu yeni ortamda pazarlamanın düzenini belirleyecek beş alanı şöyle sıralıyor: pazarlama teknolojileri devrimi, bilişsel hesaplama, dinamik kreatif, takas (veri takası) ekonomisi ve şeylerin interneti.
Gerilimin olduğu yerde içgörü vardır
“Next is the EX” başlıklı sunumuyla sahnedeki yerini alan İstanbul Bilgi Üniversitesi Öğretim Görevlisi Yüce Zerey, “ex” kavramının negatif anlamlar taşımakla birlikte yükselen bir değer olduğunu söyleyerek bu söylemini temellendirdi. İçerik pazarlamada somut ve net bir stratejinin hâkim olması gerektiğini ifade eden Zerey, aktif pazarlama yapan şirketlerin sadece yüzde 38’inin içerik pazarlama stratejisinin bulunduğu bilgisini paylaştı.
Strateji belirlerken takip edilmesi gereken alanları hedef kitle, persona ve tüketim serüvenleri olarak sıralayan Zerey, tüketici tansiyonunun iyi ölçümlenmesi gerektiğine değinerek gerilimin olduğu yerde içgörünün de olduğunu dolayısıyla gerilimli anların pazarlamacıyı beslediğini ifade etti. “Kaç tane content ürettiğimiz değil, doğru hedef kitleye, doğru zamanda content üretmek önemli” diyen Zerey, içeriğin barındırması gereken nitelikleri şöyle sıraladı: farklı hissettirme, ilham verici, marka değeriyle bağlantılı.
Bununla birlikte Zerey, tüm bunlar işlerken modern pazarlama iletişiminin temelini oluşturan dinamik hikâye anlatıcılığı metodolojisiyle de markaların diyalogtan beslenebileceğini söyledi.
SAP’den gündelik hayat hikâyeleri
Geçtiğimiz 23 Nisan’da SAP binasının konuğu olmuş çalışanların çocukları. Çocuklar özgür bırakılmış. Duvarlara yazılar yazabilecekleri, diledikleri gibi hoplayıp zıplayabilecekleri, bağırıp çağırabilecekleri söylenmiş. Tüm bu özgürlük alanı tanınan çocuklarsa, şirkete dair düşüncelerini duvara yazdıkları bir cümleyle özetlemişler: “Çok sıkıcısınız.”
Kimlikler değişiyor
2005 yılında dünyanın en değerli şirketlerinin başındaki isimler kravatlı, beyaz, Amerikalı ve ciddi kişiliklerdi. Bugünün en değerli şirketlerinin başında ise spor ayakkabısı giyen, eşcinsel kimliğini kamusal alanda açıklamaktan çekinmeyen ve 10 yıl öncesinin karmasında rastlanmayan Orta Asyalı ve kadın kimlikler var. Aksakal’a göre bu değişim, iş modellerimizin ve tüketici beklentilerinin de değiştiğinin bir göstergesi.
Tüketime karşı paylaşım
2050 yılında dünya nüfusunun 9 milyara ulaşacağı ve bu nüfusun yüzde 75’inin şehirlerde yaşayacağı öngörülüyor. Kırsaldan kent merkezlerine yapılacak bu göç, bahsi geçen yıla dek 45 trilyon doları da beraberinde getirecek. Dolayısıyla hem tüketicilerin hem de şirketlerin yapması gereken daha fazla tüketmemenin yollarını bulabilmek. Örneğin Uber ve airbnb… Bu şirketler daha lüks bir hizmet sundukları için değil; tüketime odaklanmayan, üretime ve paylaşmaya dayanan bir model üretebildikleri için bugünkü değerlerini kazandılar.
Pazarlamanın yeni ufukları
Sahneyi Erdem Aksakal’dan devralan Havas Media Group Global Strateji Başkanı Rori DuBoff oldu. “Pazarlamanın Yeni Ufukları: Sanal ve Artırılmış Gerçeklik, Yapay Zeka ve Bilişsel Teknolojiler” adlı sunumuna, katılımcıları 15 yıl öncesine götürerek başlayan DuBoff sanal gerçeklik ve artırılmış gerçekliğin geleceğine ilişkin şu saptamayla devam etti:
“15 yıl öncesine dönmenizi istiyorum. O vakit cep telefonunuz var mıydı bilmiyorum ama o zaman size onu bugün kullandığınız gibi kullanacağınızı söyleseydim ne derdiniz? İnternet devrimini, mobil devrimi gördüm. Bugün hem sanal gerçeklik hem de artırılmış gerçeklik için aynı ortamda olduğumuzu düşünüyorum. Aynı devrimi bu başlıklar içinde de yaşayacağız.”
İnsanların bugün VR’ın yalnızca “oyunlar için” makul olduğunu söylediklerinin altını çizen DuBoff, buna karşın bugün itibarıyla yaşadığımız dijital deneyimin oyunlara ne denli borçlu olduğunu hatırlattı. Efsane satış rakamlarıyla her pazarlama sunumunda anılan iPhone’un ulaştığı satış süratinden altı kat hızlı satış değerlerine ulaşacak VR başlıklarının yaratacağı deneyimi, farklı teknoloji firmalarının ürünlerine ait videoları da katılımcılarla paylaşarak anlatan DuBoff, VR / artırılmış gerçekliğin ardından yaşayacağımız devrimin yapay zeka kaynaklı olacağını sözlerine ekledi.
DuBoff’a göre tüm bu gelişmeler ışığında yeniden şekillenecek pazarlama evreninde:
- Hikâye anlatmanın yerini hikâyeleri bizzat yaşamak.
- Gözlemci olmanın yerini katılımcı olmak.
- 2 boyutlu izlemenin yerini 3 boyutlu deneyim yaşamak.
- Sanal ve artırılmış gerçekliklerin yerini fiziksel ve yapay dünyanın bir arada bulunduğu bileşik gerçeklik alacak.
- Otomasyonun yerini yapay zeka alacak.
- Tıklama ve beğenilerin yerini göz kırpmalar, gülümsemeler gibi insani jest ve mimikler alacak.
Canlı video devrimi
Günün son oturumunda sahne YouNow Başkan Yardımcısı Yonaton Sela’nındı. Sosyal medya evriminde bir sonraki adımın gerçek zamanlı video olduğunu söyleyerek başlayan Sela, katılımı tetikledikçe de makro trendlerin kesişim noktası olmak gibi göz ardı edilemeyecek bir öneme sahip olduğunu vurguladı. Gerçek zamanlı videonun gerçek zamanlı katılımla birleştiğinde güçlü bir pazarlama aracı olduğunu örnekleriyle anlatan Sela, YouNow üzerinden Digital Age Summit salonunu da kattığı gerçek zamanlı bir video paylaşımında da bulundu.
Sela’nın sunumunun ardından Digital Age Summit katılımcıları Türk Telekom sponsorluğunda gerçekleşen partide günün yorgunluğunu attı.