Coronavirus salgınının dünya genelinde neden olduğu yıkım, halihazırda gezegenin geleceğine dair endişeli olan grupları mevcut protesto taktiklerini değiştirmeye yöneltiyor. Henüz bu ay, iklim aktivisti Greta Thunberg, genç aktivistleri kalabalık gruplar oluşturmamaları konusunda uyardı. Bloomberg’in haberine göre de Asya’daki genç iklim değişikliği aktivistleri artık hükümetlere dava açıyor ve virüsün yayılımına katkı sağlamamak adına kamusal alanda kalabalık yaratmaktan imtina ederek planlı online protestolar düzenliyorlar.
? 19-year-old climate activist Isao Sakai, along with other young members of @FFF_Tokyo, are pressuring big banks to stop funding large coal projects.
Their hero: @GretaThunberg and her #climatechange campaign. More @business: https://t.co/1BD7SaV8Eu pic.twitter.com/IfxWD0gJZl
— QuickTake by Bloomberg (@QuickTake) March 18, 2020
Bu ayın ilk günlerinde Japonya’da öğrenciler, kömür projelerini fonlayan bir bankayı protesto etmek için sokaklara çıkmışlardı. Bugünlerdeyse, Fridays for Future Tokyo’nun kurucu üyelerinden Isao Sakai, örgüt olarak etkili online protestolar geliştirmek üzerine çalıştıklarını söylüyor:
“Stratejimizi online eylemlere doğru kaydırmayı düşünüyoruz” diyen 19 yaşındaki Isao Sakai, virüs nedeniyle alınan bu karara ek olarak, COVID-19’un dünyada durumu daha da kötüleştirmemesi halinde, grev yapmak niyetinde olduklarını ekliyor.
Kamusal alanların yerini dijital alanlar alıyor
Güney Kore’deyse, lise öğrencisi Kim Yujin ve beraberindeki 29 genç aktivist, Güney Kore hükümetine -onları düşük emisyon meselesinde daha agresif bir tutum sergilemeye teşvik etmek niyetiyle- dava açtı.
13 Mart’ta başkent Seul’daki belediye binasının önünde gerçekleşmesi plananan protestolarını coronavirus nedeniyle iptal eden Kim Yujin ve ekibi, fiziksel olarak bir araya gelmek yerine online platformlardan imza toplamayı ve insanları sosyal medyada etkileşimde bulunarak meseleyi sıcak tutmaya teşvik etmeyi tercih ediyor şimdilerde.
Öğrencilerin yüzlerinde maskelerle katıldıkları cuma günkü briefing’de güçlü değişiklikler yapılmasını talep ettiklerini vurgulayan Yujin şöyle diyordu:
“Değişim adına hükümet yetkilileriyle buluştuk; elimizden geleni yaptık ama bu çabalar, siyasi liderleri daha iyi politikalar hayata geçirmek için yeterli olmadı.”
Tokyo’da, Sakai’nin grubu takvimler 6 Mart’ı gösterirken ülkenin büyük kömür finansörlerinden Mizuho Financial Group Inc’in merkezinin hemen dışında protestodaydı. Genç aktivistler, çoğunluğunu evlerinde hazırladıkları dövizlerle bankadan fosil yakıtlara desteğini kesmesini istedikleri bir videoyu Mizuho’nun başkanı Tatsufumi Sakai’ye ulaştırmaya çalıştırdılarsa da bu çabaları güvenlik görevlilerince engellendi. Mizuho ise konuyla yorum yapmayı reddetti.
“Bazı yetişkinler sera gazı emisyonlarını azaltma çabalarımızın ekonomik büyümeye zarar vereceğini söylüyor fakat bu modası hayli geçmiş bir düşünce biçimi” diyor Kim. “İklim değişikliğine faal olarak karşılık verirsek sürdürülebilirliği artırırız -ki bu da, nihayetinde, ekonominin büyümesine katkı sağlayacaktır.”
Hindistan’dan Yeni Zelanda’ya, iklim değişikliği meselesine duyarlı genç aktivistler hükümetleri dava etmeye çalışıyorlar. “Gençler ve davalar… biliyorum, bu iki kelime bir arada sakil duruyor” diyor Kim ve ekliyor:
“Ancak, iklim değişikliği tehditi altında yaşamlarını sürdürmek zorunda kalacak olanlar da gençler.”