Site icon MediaCat

Çin’in ‘evde kalmış’ kadınları

Çin'in 'evde kalmış' kadınları

Kadının varlığını ancak bir erkeğin varlığıyla tamamlayan ve tanımlayan ataerkil mirası sırtından atmayı henüz başaramamış ülkelerden Çin’de toplumun kaydadeğer bir kısmı bekar kadının “eksik” kadın olduğuna inanıyor.

Bilhassa eski kuşaklar tarafından beslenen bu geleneğin dayattığı toplumsal vazifelerini yerine getirmek isteyen anne ve babalar, henüz nihai mutluluğa erişememiş çocuklarının mürüvvetini görebilmek için hafta sonlarını People’s Park’ta bulunan “Shangai Marriage Market”ta, soylarını sürdürmek için gerçekleştirdikleri çalışmalara vakfediyorlar. Yakınlarının evin bekar üyesinin yaşından maaşına ve mal varlığına kadar merak edilme ihtimali olan tüm bilgilerini paylaştıkları bu meydan, bir çeşit görücü usulüne ev sahipliği yapıyor.

Aile kurumunun üstünde kurşun geçirmez bir yelekle baş köşede oturduğu Çin’de evlenmemek aileye yapılmış bir saygısızlık addediliyor.Öyleyse, bir yandan hâlâ evlenmedikleri için ötekileştirilirken diğer yandan ailelerinin beklentilerini yerine getirememenin altında ezilen Çinli kadınlar ne yapmalı?

1980 yılında Japonya’da doğan ve halihazırda P&G ailesinin bir üyesi olan yaşlanma karşıtı cilt bakım kremi markası SK-II’ya göre istemedikleri bir hayatı sırf toplumu memnun etmek için yaşamak zorunda bırakılan kadınların kaderlerini değiştirmeleri mümkün.

#changedestiny etiketiyle başlattığı yeni kampanyasında evlilik pazarını mesken tutan ve bir grup “evde kalmış” kadının mesajını bu parktan önce mürüvvet arayan ailelere sonra da Çin’e yayan SK-II, böylelikle, toplumsal cinsiyet meselesine eğilen markalar kervanına katılıyor.

Markanın iyi niyetli girişiminin, köklerini pasifist söylemlerin çok daha derinlerine salmış normlara takılıp tökezlememesi umuduyla…

Kaynak: Mashable

Exit mobile version