Adını Türkiye’nin ödeme yöntemi söyleminden alan TROY, dijital mecralarda yerellik anlatısı üzerinden iletişimini sürdürüyor. TROY’un bu yönünü, dozunu kaçırmadan hep vurgulayacaklarının altını çizen Cenk Temiz, ödeme sistemleri ekosisteminde kimseyle rakip olmadıklarını ve birlikte büyüme stratejisinin ilk günden bu yana geçerli olduğunu söylüyor.
Bu Toprakların Sesleri ve Bu Toprakların Lezzetleri işleriyle Evrancan Gündüz ve Refika Birgül ile işbirliğine gitti TROY. Bu tercihlerin arkasında ne gibi nedenler yatıyordu?
TROY Türkiye’nin ödeme yöntemi. Bu toprakların bilgi birikiminden oluşan bir sistem ve bize, Anadolu’ya ait. Refika da bizden, bu topraklardan. Kendisinin çalışma yöntemi de bizimle çok örtüşüyor. Bütün alışverişlerini mahallesinden yapıyor, yerel ürünler kullanmaya özen gösteriyor. Kendisiyle beraber bu toprakların lezzetlerini bu toprakların ödeme yöntemiyle birleştirdik. Güzel bir iş ortaklığına imza attık. TROY’la birlikte Refika’dan bu toprakların lezzetlerini öğreniyoruz; bir gün anne köftesi, bir gün mücver yapıyor… Böylece hem kır hem kentte hedeflediğimiz geniş kitleye ulaşıyoruz.
Evrencan… Muhteşem biri. Çok iyi bir müzisyen. Büyük bir “celebrity” değil belki ama temeli sağlam ve kendini sürekli olarak geliştiren bir genç. Bu yönüyle o da bize benziyor. Kendisiyle görüştüğümüzde şunu fark ettik. Evet, blues ve funk türlerini çok seviyor ama onları birçok yerel öğeyi kullanarak yorumluyor. Şimdiye kadar üç çalışma yaptık ama devamı mutlaka gelecek. TROY ve Evrencan’la bu toprakların türküleri gibi bir liste ile farklı müzik dinleme servislerinde bir listemiz olacak örneğin.
Bir de Erdil Yaşaroğlu ile çok keyifli bir projemiz oldu. Yine bu topraklara ait, bize özgü ödeme alışkanlıkları üzerine yaptığı karikatürleri bizzat seslendirdiği bir işti. Bilirsiniz, reyonların en arkasındaki ürünü almak, para üstünü tam almak için fazla para vermek gibi âdetlerimiz vardır. Onları çok güzel resmetti. Önümüzdeki dönemde bu tip keyifli ve eğlenceli işlere devam edeceğiz diyebilirim.
Önümüzdeki dönemde de yerellik üzerinden mi ilerleyecek iletişiminiz?
Buna bir açıklama ile yanıt vermek istiyorum. Türkiye çoğu zaman gelişmekte olan ülkeler arasında sayılır malum. Bu durum ödeme sistemleri için geçerli değil çünkü bütün dünya bu konuda bizi gelişmiş ülkeler arasında gösteriyor. TROY’un böyle bir pazardan çıkmış olması hiç tesadüfi değil. Sektörün yıllar içinde biriktirdiği bilgi ve tecrübeden doğan, hakikaten yerel, sekiz tane Türk mühendisle yapılmış bir şey. Dolayısıyla sözlerimizin hiçbiri abartı değil. Bu ülkeden zırt pırt bir şey çıkmıyor malum. Övünmek ayıp değil. Yerellik vurgusunu aşırıya kaçmadan ama önemle ve gururla hep yapacağız.
Buralı olma vurgusundan bahsettik ama yurtdışına da fazlasıyla açılmış bir sistemden bahsediyoruz aslında.
Bizim sürekli dinlediğimiz, esas aldığımız iki dayanak noktamız var. Biri üyelerimiz, diğeri sizin veya benim gibi son kullanıcılar. Aldığımız geri bildirimler şunu gösterdi, insanlar kullanmayacak olsalar dahi kartları yurtdışında geçsin istiyorlar. Hal böyleyken yurtdışı kabulü hızlı ve sağlıklı bir şekilde hayata geçirme kararı aldık. Sözümüzde de durduk. TROY 2017’nin Ekim ayından itibaren 185 ülkede, 41 milyon alışveriş noktasında, 2 milyon ATM’de kabul görür hale geldi.
TROY yolun henüz başındayken, bu alanın uluslararası oyuncularıyla rekabet etmek gibi bir hedefinin olmadığı ifade edilmişti. Bu strateji değişti mi yoksa hâlâ geçerli mi?
Kesinlikle değişmedi. Biz BKM olarak bütün ekosistemle çalışan bir kurumuz. Bizim, bahsettiğiniz değerli kuruluşlar da dahil olmak üzere kimseyle rekabet etmek gibi bir amacımız yok. Bugün Türkiye’de 113 milyonu debit, 68 milyonu kredi kartı olmak üzere 180 milyonu aşkın kart var ve bu kartlar söz ettiğimiz markalarla birlikte yaratılmış. Türkiye’de ödeme sistemlerine ilişkin 30 yıllık deneyim, onların katkısıyla derinlik kazanmış. Biz TROY’u çıkarma kararı verdikten sonra ilk onlara haber verip “buyurun beraber çalışalım” dedik zaten.
Bir de şöyle bir durum söz konusu. Türkiye’de bugün 20 milyonun üzerinde, ödeme sistemine dahil olmamış vatandaşımız var. Dolayısıyla yalnızca kredi kartlarıyla değil ama onlarla birlikte, banka kartlarının ve ön ödemeli kartların kullanımının artırılmasıyla beraber tüm ekosistemle (kart basandan, teknolojisine yatırım yapana kadar her paydaşla) birlikte büyüyeceğiz ve TROY’la bu büyümeden önemli bir pay alacağız. Türkiye’nin “bankable nüfusu” (ek kartlarla beraber 15 yaşından 55 yaş ve üzerine uzanan nüfus) 50 milyon. Ve bu nüfusun yarısında kart yok. Bu nüfusun kalan kısmını finansal sisteme dahil edecek ve ekosistemle birlikte büyüyeceğiz. Hiç acelemiz de yok, yeter ki birlikte ve sağlıklı büyüyebilelim.
Finansal okuryazarlık konusuna değinelim istiyorum. Bir dönem –bu konudaki yetersizlikle de alakalı olarak sanıyorum- kart mağdurları haberleri epey popülerdi hatırlarsınız. TROY’un bu konuda nasıl bir gündemi var?
Bu önemli bir soru ve sorun, teşekkür ederim sorduğunuz için. BKM de TROY da bu konuda çalışmalarını sürdürüyor. Kalkınma Bakanlığı bünyesinde yürütülen 11’inci 5 Yıllık Kalkınma Planı çalışmalarına katılıyoruz. Bununla birlikte sürekli olarak düzenleyicilerimizle bilgi alışverişi yapıyor ve birbirimizi dinliyoruz.
Bazı mağduriyetlerin oluşması hakikaten finansal okuryazarlıkla doğrudan ilişkili. Bunun önüne geçebilmek için çalışıyoruz. Önümüzdeki günlerde yayına girecek bir kamu spotu da çektik. Orada da banka kartının kullanımının yaygınlaştırılması gerektiğini söylüyoruz. Çünkü banka kartı senin hesabındaki kadar harcaman demek. Eline nakit almadan, bireysel borçluluğunu doğru yöneterek bunu yapabilirsin. Bu aslında ekonomi politikasında yer almış, 10’uncu 5 Yıllık Kalkınma Planı’nda da olan bir görev. Onu BKM olarak çektik. Bay Bay Nakit’le BKM bunu zaten uzun süredir yapıyordu, bu kamu spotuyla da bunu destekledik.
TROY olarak da finansal okuryazarlık konusunda sürekli bilgilendirmeye, birtakım makalelerin üretilmesine, bilinçlendirme kampanyalarının yapılmasına destek oluyoruz. Çünkü bu çok önemli. Bu biraz da kültürel bir şey ve sizin damarlarınızda yoksa yerleştirmek çok kolay olmuyor. Bilinçli nesiller yetiştirebilmek için, bu işi eğitim hayatının bir parçası kılmak için neler yapabiliriz, üniversitelerle neler yapabiliriz diye sürekli düşünüyoruz.
İnandığınız ve ulaşmak için çaba sarf ettiğiniz “nakitsiz toplum” hedefiyle tamamlayalım istiyorum. Bu neden önemli?
Hane halkı tüketiminin toplam tüketim harcamalarına oranına bakalım. Bu 2002’de yaklaşık yüzde 10 seviyesindeyken bugün yüzde 40’larda. Yani yapılan toplam harcamaların yüzde 40’ı kartlarla yapılıyor. Geriye kalan yüzde 60’ın içinde para transferleri, elektronik ödemeler vesaire de var. Gelişmiş ülkelere baktığımızda da kartlı harcamaların hiçbir zaman yüzde 100 oranında olmadığını görüyorsunuz. En yüksek oran kuzey ülkelerinde, orada da yüzde 75’lerde. Dolayısıyla sıfırlanamıyor. Peki nakitsiz toplum neden önemli? Çünkü her şey kayıt altına alınıyor. Hiç kimsenin hakkı yenmiyor, vergi gelirleri düzgün biçimde toplanabiliyor, yönetilebiliyor, izlenebiliyor… Bu yüzden ülkenin kalkınmasında çok önemli bir kriter olduğunu düşünüyoruz.
Nakitsiz toplum bu kadar önemliyken bahsettiğim oranı artırmamız için ne yapmamız lazım peki?
Gerçekleşen yıllık kartlı harcama tutarı kadar mikro ödeme de yapılıyor. Gelişmiş ülkelerde olan, bizde de yavaş yavaş görülen ulaşım, pazar-bakkal, otopark ödemeleri gibi kalemler. Bu çok büyük bir pazar ve Türkiye’de bu nakit dönüyor. Dolayısıyla orada ciddi bir potansiyel var. Bu ödemeleri de sistem içine almak, o pazarın ülkeye doğru getiriler yapması adına önemli. Bunu yapabilmek için doğru ürünleri geliştirmeliyiz. Biz işin teknoloji, bilinçlendirme ve finansal okuryazarlık tarafını besledikçe mikro ödemeler de zamanla ödemeler sisteminin içine girecek.