Ev içi şiddet, dünyanın pek çok ülkesinde olduğu gibi Tayland’da da ciddi bir sorun. Resmî verilere göre yalnızca 2018 yılında 31 bini aşkın ev içi şiddet ihbarı bulunuyor ve vakalar yıllar geçtikçe artış gösteriyor. Daha korkunç bir veri ise ölüme dair: 2020 yılının ilk yedi ayında yapılan ihbarların yüzde 65,9’u ölümle sonuçlandı.
Taylandlı Instagram fenomeni, şarkıcı ve oyuncu Gigi Supitcha da şiddet kurbanı kadınlardan biri. Supitcha, Nisan 2023’te ev içi şiddete maruz kalarak erkek arkadaşı tarafından öldürüldü. Geçmişte katilin elinden kurtulmayı başaran Supitcha, onu affetmiş ve ikinci bir şans vermişti. Supitcha’nın hikâyesi, şiddet uygulayanlara ikinci bir şans tanımanın tehlikelerine dair ürpertici bir hatırlatma. Ülkede faaliyet gösteren Kadınlar ve Erkekler Gelişim Vakfı ile Tayland Sağlığı Güçlendirme Vakfı, BBDO Bangkok ile birlikte 25 Kasım Kadına Yönelik Şiddete Karşı Uluslararası Mücadele Günü’nde Supitcha’nın hikâyesini yeniden gündeme taşıyor.
Kampanyanın ilk adımı, Supitcha’nın bir yıldır aktif olmayan hesabının ele geçirilmesiyle atıldı. Hesapta, başrolünde “kendisinin” oynadığı Second Chance (İkinci Şans) adlı filmin afişi paylaşıldı. Paylaşım bir günde 20 bini aşkın etkileşim aldı. Hesabın kullanılmasının etik olup olmadığına ilişkin tartışmalar başlarken dört gün sonra filmin teaser’ı paylaşıldı. Teaser’da Supitcha’nın kendisini öldürene ikinci bir şans tanıdığı için asla başka bir filmde oynayamayacağı mesajı veriliyordu. Teaser viral oldu ve saldırganları affetmenin tehlikelerine dair tartışmaları ateşledi.
“Bu yılki kısa film, ikinci şans kavramı üzerine kurgulandı ve şiddetin tırmandığına dair acı gerçeğe parmak basıyor. Bir saldırganı affetmek hayatlara mal olabilir, şiddete ikinci bir şans vermeyi reddetmek ise kişinin kendisi için sonsuz fırsatın kapısını aralar” diyen BBDO Bangkok Kreatif Direktörü Chanikarn Sitthiaree, Supitcha’nın yüzünü deepfake teknolojisiyle yeniden yarattıklarını, kardeşi Minnie’nin yüz referansı için rol almaya gönüllü olduğu bilgisini paylaşıyor.
Kampanya, insanları ev içi şiddeti ciddiye almaları, tehlike durumlarında yardım istemeleri, istismardan kurtulmaları için destek almaları konularında eğitmeyi ve desteklemeyi amaçlıyor.