Site icon MediaCat

Bu bir LGBT bayrağıdır

1993 yılına kadar eşcinsel ilişkinin yasadışı kabul edildiği Rusya’da durumun LGBTQ topluluğu açısından pek parlak olduğu söylenemez. Zira ülkede eşcinsel ilişkinin aleni olarak yaşanması pek mümkün olmadığı gibi, eşcinsellik propagandasını engelleyen bir de yasa bulunuyor.

FIFA 2018 Dünya Kupası’nın düzenlendiği Rusya’da, St. Petersburg kentindeki bir mekânın da turnuva süresince LGBTQ taraftarları ağırlaması planlanıyordu ancak söz konusu mekân, turnuvanın başlamasına kısa süre kala kapatıldı. Takımlarını tribünlerde desteklemek isteyen LGBTQ taraftarlar da Rusya’da karşılaşabilecekleri tehlikeler konusunda çeşitli uyarılar alıyorlardı.

LGBTQ bireylerin haklar için mücadele eden İspanyol kuruluş FELGTB, zamanlaması Onur Ayı ile denk düşen Dünya Kupası’nda LGBTQ bireylerin seslerini duyurmak için zekice bir yönteme başvurdu. LOLA MullenLowe’ın da yardımıyla hayata geçirilen #HiddenFlag (SaklıBayrak) adlı projede altı farklı ülkeden altı aktivist, Rusya’da bir araya getirildi. Altı aktivist; Brezilya (sarı), Meksika (yeşil), Arjantin (mavi), Kolombiya (mor), İspanya (kırmızı) ve Hollanda (turuncu) milli takımlarının formalarını giyerek ‘çaktırmadan’ LGBT bayrağı oluşturdular.

LOLA MullenLowe ECD’si Pancho Cassis, Dünya Kupası ve Onur Ayı arifesinde FELGTB ve ElDiario.com’un Rusya’daki ayrıştırıcı yasalara dikkat çekilmesine ve söz konusu yasaların değiştirilmesi için baskı yaratılmasına yönelik bir fikir talep ettiklerini, kendilerinin ise etkili ve ilham verici olduğu kadar aktivistlerin güvenliğini de tehlikeye atmayacak bir proje yarattıklarını söylüyor.

Exit mobile version