AbbVie çatısı altında faaliyet gösteren medikal estetik markası Allergan Aesthetics’in Türkiye ayağı Allergan Aesthetics Türkiye, tıp öğrencisi kadınlara hekimlik yolculuklarında eşlik etmek için, Türk Eğitim Vakfı işbirliğinde hayata geçirdiği Yarınlar İçin Ben Varım projesini bugün Salt Galata’da gerçekleştirdiği bir basın toplantısıyla duyurdu.
Türk Eğitim Vakfı Genel Müdürü Banu Taşkın, Allergan Aesthetics Türkiye Genel Müdürü Barlas Döner ve projenin mentor hekimlerinden Plastik Cerrah Dr. Ebru Şen’in katılımıyla gerçekleşen toplantıda çıkış noktası ve kapsamı basınla paylaşılan proje dört aşamadan oluşuyor: tıp öğrencisi 30 kadına burs desteği, 30 hekimden her bir bursiyere mentorluk desteği, TEV işbirliğinde yeniden tasarlanan Allergan Aesthetics eğitim ve gelişim platformlarının bursiyerlerin erişimine açılması ve kanaat önderleriyle buluşmalar.
Kendi hikâyesini yazmak isteyen kadınlar
Yarınlar İçin Ben Varım projesinin kurum kültürlerinin merkezinde yer alan eşitlik, çeşitlilik, hakkaniyet ve kapsayıcılık ilkelerinden hareketle hayat bulmuş bir proje olduğunu söyleyen Barlas Döner, eğitimli kadınların toplumun sağlığına ve refahına katkılarının yadsınamayacak kadar fazla olduğuna dikkat çekerek çarpıcı bilgiler paylaştı: BM verilerine göre dünya genelinde 129 milyon kız çocuğunun eğitime erişiminin olmadığını belirten Döner, kadınlar ile erkekler arasındaki eğitim uçurumunun kapanması için 132 yıla ihtiyaç olduğunun tespit edildiğini söyledi. Türkiye’de ise 20 milyon kadının ekonomik özgürlüğü olmadığına dikkat çeken ve kadın hekim oranında tüm OECD ülkeleri arasında sondan beşinci olduğumuzu söyleyen Döner, konuşmasını umut verici bir bilgiyle bitirdi. Türkiye’deki tıp fakültelerinde okuyan kadınların yüzde 50 gibi kayda değer bir oranda olduğuna dikkat çeken Barlas Döner, ihtiyaç duyduğu şekilde desteklenen, hayal kurmasına olanak tanınan ve hayallerinin peşinden koşan her gencin kendi hikâyesini yazabileceğini vurguladı.
İlham hikâyeleri
Barlas Döner’in ardından söz alan Banu Taşkın bursiyer mülakatlarından gördükleri kadarıyla öğrencilerin büyük kısmının ailelerinde okuma yazma oranının düşük olduğunu belirterek Yarınlar İçin Ben Varım projesinin de aşamalarından biri olan mentorluk desteğinin önemine değindi. TEV olarak gerçekleştirdikleri etki analizinin sonuçlarına göre kadın bursiyelerinin yüzde 70’inin aktif olarak iş hayatında yer aldıklarını ve evlenme yaşlarının 24’ün üstünde olduğunu paylaşan Taşkın, bu kadınların eş seçimlerinde de kendileri gibi üniversite mezunlarını tercih etme eğiliminde olduklarını belirtti.
Hekimliğe uzanan yolculuğunu dinleyicilerle paylaşan Dr. Ebru Şen ise, kariyer basamaklarını çıkarken karşı karşıya kalınan engellere karşı sergilenen güçlü duruş, özgüven ve yola devam etme inancının çok önemli olduğunu söyledi: “Özellikle insan yaşamına doğrudan dokunan ve başlı başına büyük özveri gerektiren hekimlik mesleğinde kadınların hak ettikleri noktada olması hepimizin ortak sorumluluğu olmalı. Yarınlar İçin Ben Varım projesiyle özgüveni yüksek, mesleki kariyerlerine umutla bakan ve başarılarına başarı katan nice kadın hekimler yetişecek. Bu hekimlerin hikâyeleri de aynı bizim hikâyelerimiz gibi nice genç kadın hekim adayına ilham olacak.”