Alkollü içecek sektörü rakı ile balığı kavuşturmak için yeniden harekete geçti. Tütün ve Alkol Piyasası Düzenleme Kurumu’nun (TAPDK), alkollü içecek üreten firmaların reklam, satış ve sponsorluk gibi faaliyetlerine ilişkin düzenlemeyi içeren yönetmeliği yeniden ele alması sektör temsilcilerini de harekete geçirdi. Geleneksel Alkollü İçki Üreticileri Derneği (GİSDER) ve Şarap Üreticileri Derneği bir dizi taleple TAPDK’nın kapısını çalarak, rakı ile balık, cips-bira ve peynir-şarap gibi sembol haline gelmiş yiyecek ve içki türlerinin yan yana gelmesini engelleyen reklam yasağının kaldırılmasını istedi.
Geçen haftalarda TAPDK’nın söz konusu yönetmeliğe ilişkin değişiklikleri özellikle, Efes Pilsen’in kültür-sanat ve spor alanlarındaki sponsorluk faaliyetlerine büyük darbe indireceği gerekçesiyle kamuoyunda büyük yankı uyandırmıştı. Konu kamuoyunda daha çok bu açıdan gündeme taşınırken firmalar da boş durmayıp reklam yasaklarını yeniden gündeme taşıdı. Topkapı İçecek Dağıtım ve Pazarlama AŞ Yönetim Kurulu Başkanı ve GİSDER Üyesi Ahmet Acar, alkollü içeceklerin bir gıda maddesi olduğunu ve bu kapsamda ele alınması gerektiğini vurgulayarak, "Bu konunun sigara yasağı gibi algılanmasını istemiyoruz. Alkol başlığı sigaradan ayrılmalı" dedi.
Basında sınırlama olmasın
TAPDK’nın üzerinde durduğu taslak çalışmasının yaklaşık bir ay içinde sonuçlandırılacağını ifade eden Ahmet Acar, öncelikli taleplerinin özellikle bazı yiyecek maddeleri ile mekanların alkollü içecek reklamlarına konu olmasına getirilen yasağın kaldırılması olduğunu söyledi. TAPDK’nın reklam yasaklarını 18 yaş altı gençlerin alkole özendirilmesini engellemek amacıyla hazırladığını ve bu durumu anlayışla karşıladıklarını belirten Acar, konuya ilişkin şunları söyledi: "Sektör olarak TAPDK’ya somut taleplerimizi ilettik. Sektör olarak en azından yazılı medyada bir sınırlama olmadan görünmek istiyoruz." Diğer bir taleplerinin ise mevcut yasakların net bir şekilde ifade edilmesi olduğunu söyleyen Acar, "Bu konuda muğlaklık söz konusu. Örneğin rakı ile balığın yan yana görünmesi gençleri özendirir mi?" dedi. Şarap Üretecileri Derneği Üyesi Yasin Tokat ise reklam yasakları konusunda çok tedirgin olduklarını belirterek, "Sadece yazılı basında yer bulabiliyoruz. Bu mecrada da sınırlandırmalar söz konusu. Bir ürünü reklam ve tanıtım olmadan nasıl satacağız? Yeni bir ürün çıkardık piyasada tanıtmamız gerekiyor. Bu şarap berbattır içmeyin mi diyeceğiz?"
Öte yandan, üretici firmalar ise verdikleri ilginç mesajlı reklamlarıyla sorunlarına dikkat çekmeye çalışıyor. Son günlerde Mey İçki "Ben istesem şu an diyete başlarım ama ülke ekonomisi eksikliğimi hisseder" mesajını verdiği Votka 67 reklamları ile dikkat çekiyor.
TASLAKTA NE VAR
TV, kablolu yayın, radyo ve kamu yayın araçlarıyla içki reklamı yapılmayacak.
Gazete, dergi, broşür ile diğer yazılı medya ve elektronik iletişim araçlarında, çocuk ve gençlere yönelik hazırlanan sayfa, program, spor sayfaları ve yayınların ilk ve son kapak sayfalarında içki reklamı olmayacak.
İçki reklamları sinemada 18 yaş üstü filmlerde (erotik ve şiddet içeren filmler) yayımlanabilecek.
Reklamlarda hedef kitle olarak gençler ve çocuklar seçilemeyecek.
Reklamlarda, içki içmemek bir zafiyet olarak gösterilemeyecek.
İçki içmenin statü sembolü ve yetişkinlik işareti olduğu mesajı verilmeyecek.
Kaynak: Referans