Reklamcılık, çıplak gözün çelişki ya da ikilik gördüğü yerde, sentez görme işidir.
Sanat ve ticaret… Neden bir araya gelmesin?
Akıl ve duygu… Bir arada daha iyi çalıştıklarını kim inkâr edebilir?
İnsan ve teknoloji… Bu ikisi tarih boyunca ayrıldı mı hiç birbirinden?
Şimdi de gerçek ve yapay ayrımları gündemde…
Zamanlar, kelimeler ve şeyler bu kadar hızlı değişmeden önce, Alametifarika da geleneksel bir ofise ve tüm ajanslar gibi duvarlara sahipti. Ajansın girişinde de öngörülü bir yazı dururdu: “Gerçek mi değil mi, etkisinden belli olur…”
Alametifarika -yeni felsefesi Alamet Holistic’le- geçen 20 yılda ofisleri geride bıraktı, duvarları yıktı. Ayrı gayrı odalar da uzmanlıklar da birleşti. Girişteki yazı ise zamanın testinden geçti. Bugün ajans, insan zekâsını, makineninkiyle buluşturuyor çünkü yapay zekâ, yaratıcılığıyla gerçeği de etkiyi de satışları da büyütebilir. Müşterinin yüzü gülebilir.
Aklın yolu bir değil
Projede iki kreatif insan beş de kreatif makine programı baş başa verdi. Alamet Holistic yönetici kadrosu yapay zekâ dünyasında yaşasalardı nasıl görünürlerdi diye çalıştılar. İnsan tasarladı, çizdi, anlattı, makine dinledi. Sonra makine hayal etti, yüzlerce alternatif üretti. İnsan beğendi, seçti ve onayladı. İnsan hareket istedi ve reklamcılıkta 20 yıl sonrasının öngörüsünü kaleme aldı. Bu öngörüler yapay zekâ yardımıyla kişilerin konuştuğu videolara dönüştü.
Derler ya, büyümek için önce köklenmek, sonra dallanmak gerekir. Önce güç, sonra farklılaşma…Yılların insan birikimine makine vizyonunu ekleyerek görülmemiş, denenmemişin peşine düşmek. Dünya içerikte sıkıntı yaşamıyor, içeriğin altın çağına giriyor. Yaratıcılık artık çok daha fazla zekâdan, akıldan ve üsluptan besleniyor.
Sırada yeni projeler, yeni hikâyeler var. Mecraya özgü, kişiselleştirilmiş, çoklu gerçeklerde buluşmuş yeni hikâyeler. Hatta, insanı ve kültürü daha ince ayrıntılarla keşfetmek var.
İnsan ve makine tasarımda buluşuyor
Alametifarika’daki tek gelişme, kreatif ekibe eklenen yaratıcı makinelerle sınırlı değil. Organizasyonda da hayırlı alametler var. İnsan ve makineden oluşan Alamet Design bunlardan ilki. Ekibin başında tasarım direktörü Uğurcan Ataoğlu ve tasarım lideri Talip Özer var.
Alamet Design, markalarına özgü terzi işi projeler üretecek. Uzmanlıkları ayırmayacak; birleştirecek. Markaların ihtiyaçlarına özel, projeye göre büyüyen ya da küçülen, esnek bir yapıya sahip. Bu esneklik fizik-ötesine kadar uzanıyor. Tıpkı görsellerde karşınıza çıkan Oyuncul Bahçe gibi, biraz insansı biraz makinemsi bir düşlem yeteneğiyle yepyeni dünyalar ve hikâyeler kurmayı hedefliyor. Ayrıca tasarım, teknoloji, dijital, insan ve yapay zekâ için ideal bir ortak çalışma deneyimi yaratacak ve yenilikçi teknolojileri kullanarak, markalarının hedef kitleleriyle daha anlamlı bağlar kurabilmesini sağlayacak.
Başka bir dünya demişken, Alamet Holistic dünyasında da yeni kahramanlar yükseliyor. Zeynep Oray yönetici kreatif direktör, Necati Kaya, Anıl Bağcık ve Dilan Bayar kreatif direktör olurken Aykut Akıncı ve Bilal Gül dijital direktörlüğe geçiş yaptı. Talip Özer de yeni kurulan Alamet Design’da tasarım lideri görevinde.
Çok yakında tüm Alamet Oyuncul Bahçe’de!