Site icon MediaCat

Adaylar sosyal medyada firmaların takibinde

Adaylar sosyal medyada firmaların takibinde

Adaylar sosyal medyada firmaların takibinde

Secretcv.com hayatımızı yönlendiren sosyal medya kavramını iş hayatı ve insan kaynakları özelinde ele aldı.

İş arayan adaylar ne kadar sosyal medyayı kullanıyor, bir işe girerken firmanın sosyal medya sayfalarını inceliyor mu? Ya da eleman arayan firmalar işe alacakları kişiyi sosyal medyada araştırıyor mu, adayın paylaştığı içerikleri takibe alıyor mu? Aşağıdaki sonuçlar kuşkusuz iş hayatının ve insan kaynaklarının da sosyal medyaya kocaman bir adım attığını gösteriyor.

Firmalar işe alacağı adayları yakından takip ediyor

Secretcv.com’a üye olan 235 firma arasında 12 Kasım-31 Aralık 2012 tarihleri arasında gerçekleştirilen araştırma sonuçlarına baktığımızda firmalarından aday seçerken ve işe yerleştirme yaparken sosyal medyayı kullandığını görüyoruz. Firmaların %58’i işe alacağı kişinin sosyal medya hesaplarını inceliyor.

En çok izledikleri sosyal medya hesapları ise %45 ile Facebook,  %35 ile Twitter, %15 ile Linkedin.

Firmalar işe alacağı kişilerin sosyal medya hesaplarını incelerken en çok adayın sosyal medyada kullandığı dile ve yayınladığı içeriğe bakıyor (%35). Adayın beğendiği sayfalar (%23), Profil fotoğrafının güncel ve gerçekçi olması (%18) ve ortak arkadaşlarının olup olmaması (%12) dikkat ettikleri diğer unsurlar arasında yer alıyor.  Adayın arkadaş sayısına dikkat eden firmaların oranı ise sadece %2. Yani sosyal medyada paylaştığımız her içerik ve edindiğimiz networkumuz iş hayatımızda bize geri olumlu olarak geri dönebiliyor.

Firmalara “adayların hangi paylaşımları siz de olumlu etki uyandırıyor?” diye sorulduğunda %36 ile “mesleki birikimlerini paylaşması” cevabı veriliyor.

Olumsuz etki uyandıran paylaşımların başında ise %29 ile çalıştığı şirket ya da çalışma arkadaşları hakkında olumsuz eleştirilerde bulunması yer alıyor. Çalıştığı şirketin kurumsal kimliğine zarar verecek içerik paylaşımlarında bulunması %23 ile ikinci sırada yer alırken, üçüncü sırada %20 ile dini inancını ve siyasi görüşünü açık açık belli eden paylaşımlar yapması bulunuyor.

Firmaların % 87’si, çalışanların sosyal medyada kurum hakkında yapacakları yorumları engellemek ya da kontrol altına almak için sosyal medya kuralları hazırlamak istediğini belirtiyor. % 3’ünde ise bu kurallar zaten mevcut.

Adaylar tarafından bakılacak olursa

Adayların % 65’i firmaların sosyal medyada kendi hesaplarını incelediğini düşünüyor ve bu nedenle % 80’i herhangi bir paylaşım yaparken online itibarını da göz önüne alıyor. Paylaştığı içeriklerin bilinçli olması adayların sosyal medyada daha nitelikli içerik üretmesine de neden oluyor.

Adayların % 85’i iş başvuru yaptığı ya da mülakata davet edildiği firmanın sosyal medya hesabını inceliyor. Ancak firmanın sosyal medya hesabı olup olmaması o firmada çalışma kararını etkilemiyor.

Adaylar, işe girmek için başvuru yapacakların firmaların sosyal medya sayfalarında düzenli ve güncel içerik paylaşılmasını önemsiyor (% 30).

 

Exit mobile version