Site icon MediaCat

Açık ofislerde hastalıktan nasıl korunulur?

Açık ofislerde hastalıktan nasıl korunulur?

Koronavirüs salgınının neredeyse tüm dünyayı etkisi altına almasıyla birlikte, koronavirüsten nasıl korunulacağı sorusu da çalışan kesimin gündemindeki en önemli konular arasında yer alıyor.

Özellikle çalışan sayısının yüksek olduğu açık ofislerde çalışanların koronavirüs salgınından etkilenmemeleri adına Northwell Health Global Sağlık Direktörü Dr. Eric Cioe-Pena’ya danışan Business Insider, ABD Hastalık Kontrol ve Önleme Merkezi tarafından paylaşılan önerileri de dikkate alarak, çalışanların koronavirüse karşı ne gibi tedbirler alabileceklerini derledi.

Ofiste koronavirüsten korunmak adına alınabilecek tedbirlerden oluşan dokuz maddelik öneriler şöyle:

1- Elinizi sık sık yıkayın

Kapı kolu, asansör ve ışık düğmesi, telefon, kahve makinesi gibi ortak kullanılan nesnelerin yüzeylerinde bol miktarda virüs ya da mikrop barınabileceğini unutmayın.

İşyerinde hastalıktan korunmak için ellerinizi sık sık yıkamanız önemli. ABD Hastalık Kontrol ve Önleme Merkezi; tuvalet sonrasında, yemeklerden önce, sümkürme, aksırma ve öksürme sonrasında ellerin sabun ve ılık suyla en az 20 saniye yıkanmasını öneriyor.

Northwell Health Global Sağlık Direktörü Dr. Eric Cioe-Pena, başta koronavirüs olmak üzere salgınlardan korunmak için işyerlerinde alınabilecek en önemli önlemin ellerin yıkanması olduğunu söylüyor.

El yıkamayı ana savunma hattı olarak tanımlayan Dr. Cioe-Pena, esas bulaşma yolunun, öksüren ya da aksıran birisinin dokunduğu yüzeyle temas kurulması olduğunu belirtiyor.

2- Masanızda el dezenfektanı bulundurun

Her ihtimale karşı masanızda bir şişe el dezenfektanı bulundurun. ABD Hastalık Kontrol ve Önleme Merkezi ve Dr. Cioe-Pena, en az yüzde 60 alkol içeren el dezenfektanlarının kullanılmasını öneriyor. Ancak sabun ve sudan yine de vazgeçmemek lazım. El dezenfektanlarının yüzeysel bir temizlik sağladığını belirten Dr. Cioe-Pena, bu ürünlerin etkili olamadığı noktalarda su ve sabun kullanımının işe yaracağını söylüyor.

3- Çalışma alanınızı temizleyin

The Wall Street Journal’a göre, ofis masalarında bir inç karede (6,45 cm²) ortalama 800 bakteri bulunuyor. Bu miktar, ofisteki klozetlerde bulunan bakteri miktarının 14 katına denk geliyor.

Hastalıktan korunmak için çalışma alanınızı sık sık temizleyin. Temizlik için sprey formundaki dezenfektanlar ya da dezenfektan mendiller kullanılabilir.

Temizlik yaparken, sık dokunduğunuz (klavye, fare, monitör, telefon vb.) eşyalara dikkat edin. Dr. Cioe-Pena, temizliği işe başlamadan önce yapmanızı öneriyor.

4- Yüzeylere çıplak elle dokunmaktan kaçının

Salgından korunmak adına alabileceğiniz en iyi önlemlerden biri de ortak kullanılan yüzeylere dokunmaktan kaçınmak. Örneğin, kapı açmanız gerektiğinde, yüzeye direkt temas etmenizi önleyecek eldiven, peçete vb. nesneleri kullanabilirsiniz.

5- Mümkünse diğerlerinden uzak bir alanda çalışın

ABD’den bir istatistikle başlayalım: Bospar tarafından yapılan anket çalışmasına göre, Amerikalıların yüzde 52,9’u açık ofislerin koronavirüs salgınının hızlanmasına yol açacağına, yüzde 41’i ise açık ofislerin enfeksiyonun kaynağı olacağına inanıyor.

Açık ofiste çalışıyorsanız, yukarıda sıraladığımız önlemlere ek olarak, diğerlerinden uzak bir yerde çalışma seçeneğini değerlendirebilirsiniz. Böylelikle diğer insanlarla temastan kaçınmış ve hastalık riskini azaltmış olursunuz.

Dr. Cioe-Pena, hastalık belirtileri bulunan bir kişiyle iki dakika ya da da uzun süre boyunca, 1,8 metre mesafede bulunmanızın hastalık riskini mutlaka artıracağını söylüyor. Dr. Cioe-Pena’nın bir diğer önerisi ise gerekli olmadığı durumlarda beşten fazla çalışanın bir araya getirilmemesi.

6- Yüzünüze dokunmaktan sakının

2015 yılında gerçekleştirilen bir araştırmaya göre, insanlar bir saat içerisinde ortalama 24 kez yüzlerine dokunuyor. Bu temasların yüzde 44’ü ise göz, burun ve ağızla ilgili.

Başta koronavirüs olmak üzere soğuk algınlığı ya da grip gibi hastalıklardan korunmak adına alınabilecek önlemler arasında yüzle (özellikle de ağız, burun ve gözlerle) temas kurulmaması yer alıyor. Göz ovuşturma ya da tırnak yeme gibi alışkanlıklara sahip olanlar da ellerinin her daim temiz olmadığı gerçeğini bu aralar akıllarında özellikle tutmalı.

7- Diğerleriyle fiziksel temas kurmaktan kaçının

Nesnelerle olduğu kadar diğer insanlarla da fiziksel teması sınırlandırmak gerekiyor. Özellikle koronavirüsten korunmak için el sıkışma, öpüşme, sarılma gibi eylemlerden uzak durulmalı.

8- İşyeriniz evden çalışmanıza izin veriyorsa evden çalışın

Hasta hissediyorsanız, şartlar her ne olursa olsun, işe gitmeyin. Eğer işyeriniz evden çalışmanıza müsaade ediyorsa, bu seçeneği değerlendirin.

Bu aralar mesafe koyma yönteminin uygulandığını belirten Dr. Cioe-Pena, “Eğer hasta biriyle birlikte çalışıyorsanız, bu kişiyle aranızda 1,8 metre mesafe olduğundan emin olun. İşverenler durumu kavramada yavaş kalıyor ancak çalışanlarına evden çalışma olanağı sunan büyük işverenlere de rastlıyoruz ve bunun iyi bir fikir olduğunu görüyoruz” diyor. Dr. Cioe-Pena, evden çalışma sayesinde toplu taşıma kullanımın da azalacağını ekliyor.

9- Soğukkanlı kalın

Koronavirüs salgını karşısında sakin olunması gerektiğini söyleyen Dr. Cioe-Pena, “Buna ölümcül virüs diyoruz ama insanların yüzde 99,5’i iyileşecek, hafif ya da orta derece semptomların ardından iyileşip evlerine dönecek” diyor.

Dr. Cioe-Pena’ya göre, riski en yüksek olanları korumamız, diğerlerimizin ise sakin kalıp mantıkla hareket etmesi gerek.

Exit mobile version