Türkiye Araştırmacılar Derneği (TÜAD) tarafından bu yıl 21’incisi düzenlenen Araştırma Zirvesi, 27-28 Mart tarihlerinde gerçekleşen iki günlük bir maratonun ardından sona erdi. “Derin etki” teması çerçevesinde pek çok araştırma ve pazarlama uzmanını ağırlayan etkinliğin ilk gününde MRS CEO’su Jane Frost, Nielsen Medya Genel Müdürü Erdem Tolon, Nestlé Tüketici Araştırmaları Ali Dedei, TBWA\ISTANBUL Stratejiden Sorumlu Ajans Başkanı Toygun Yılmazer ve Yemek Sepeti Pazarlama Direktöri Barış Sönmez’in de aralarında olduğu çok sayıda isim etki ve içgörüden millilik kavramı ve veri kaynaklı yaratıcılığa varıncaya kadar pek çok konuda görüş ve tecrübelerini izleyicilerle paylaştılar.
Gazeteci ve yazar Dr. Fatoş Karahasan’ın moderatörlüğünde gerçekleşen 21. Araştırma Zirvesi’nin ikinci günündeyse ESOMAR Genel Müdürü Finn Raben, Mindshare Türkiye CEO’su Bülent Yar, Mindshare Türkiye Strateji ve İş Geliştirme Direktörü Özlem Çıragöz, CarrefourSA Genel Müdürü Z. Hakan Ergin ve J. Walter Thompson London / Innovation Group European Director Marie Stafford gibi isimler konuşmacı olarak sahnedeydi.
21. Araştırma Zirvesi’nin ikinci gününde ayrıca Sia Insights, Çaykur ve Sütaş sponsorluğunda gerçekleştirilen Türkiye Gençlik Araştırması: Çatışmadan Konformizme’nin ilk sonuçları açıklandı. Dr. Fatoş Karahasan ve Sia Insights Kurucu Ortağı Didem Okumuşoğlu, “Gençler Nasıl Bir Gelecek Kuracak?” isimli panelde araştırmanın ortaya çıkardığı verileri ve Türkiye’nin geleceğine etkilerini değerlendirdiler.
Gençlere göre en önemli kurum aile
Türkiye genelinde 14 ilde, 15-24 yaş grubundan 2000 genç ile yüzyüze yapılan araştırma sonuçlarına göre yüzde 85’i ailesiyle yaşayan gençler en önemli kurumun aile olduğunu düşünüyor ve kendilerine rol model olarak ebeveynlerini alıyorlar.
Cinsiyet eşitsizliği konusunun da masaya yatırıldığı panelde paylaşılan verilere göre kadınların çalışmamaları gerektiğini düşünen gençlerin oranı yüzde 19, çalışmak için babasından, eşinden veya abisinden izin almaları gerektiğini düşünenlerin oranıysa yüzde 38. Gençlerin yüzde 33’üyse bir kadının herhangi bir şey yapmadan önce mutlaka kocasından izin alması gerektiği görüşünde. Araştırma verilerine göre; “Bir kadın öncelikle kendini çocuklarını yetiştirmeye adamalıdır diyen yüzde 33’lük kesimin yüzde 80’inin annesi hayatında hiç çalışmamışken, yüzde 9 gibi ufak bir kesimin annesi halihazırda çalışma hayatında.
Gençlerin yüzde 81’i aldığı eğitimden memnun olduğunu belirtirken, lise öğrenimlerini sürdürmekte olan öğrencilerin yüzde 75’i üniversiteye gitmeyi planlıyor. Gençlerin eğitim durumunu değerlendiren Didem Okumuşoğlu’nun belirtmiş olduğuna göre, ailesinden izin alamadığı için eğitimini sonlandıran gençlerin oranı yüzde 21, bu oranı teşkil edenlerin önemli bir kısmıysa kız öğrenciler.
Panelde araştırmanın öne çıkan iç görülerinden biri de gençlerin iş hayatlarına olan yaklaşımları. Yüzde 35’i çalışan gençlerin yüzde 69’u çalıştığı işten memnunken, yüzde 77’si hayalindeki işi yapmadığını söylüyor.