Site icon MediaCat

2016’da iletişimde sınıfta kalanlar

2016'da iletişimde sınıfta kalanlar

2016 gündemi geçmiş yıllara nazaran oldukça hareketli geçse de iletişimiyle bir felakete imza atanlar ne yazık ki gözümüzden kaçmayı başaramadı. MediaCat olarak, geçen bir yılın aldından, en tartışılan ve en çok akılda kalan iletişim facialarını derledik.

Posta, Clinton’ı başkan ilan etti ve özür diledi

Posta gazetesi, ABD başkanlık seçimlerinde oy sayımının bitişini beklemeden hazırladığı “Clinton başkan” başlıklı haberini Donald Trump’ın başkanlığının kesinleştiği gün yayınlayarak bir iletişim faciasına imza attı. Gazete, “Hillary Clinton’ı Amerika’nın ilk kadın başkanı” ilan ettiği haberinin ardından samimi
bir özür mesajı yayınlayarak “aşırı sürat felaket getirdi” ifadelerine yer verdi.

“Hadi Baba” kamu spotu

Geçtiğimiz yıl, Batmanlı bir doktor kalp ve akciğer rahatsızlığı bulunan kişileri daha fazla efora teşvik etmenin sakıncalı olduğu gerekçesiyle “Hadi Baba” başlıklı kamu spotunu BİMER’e şikâyet etti. Bunun üzerine yetkililer, değerlendirme sonucunda reklamın yayından kaldırılacağını açıkladı ancak reklamın insanları yanlış yönlendirdiği gerçeğine rağmen o ana kadar müdahale edilmemesi ve kaldırılma kararından 15 gün sonraya kadar yayınlamaya devam etmesi, meselenin bu seçkide yer almasını kaçınılmaz kıldı.

Çiçek Sepeti ve Hasbro’dan tepki çeken reklamlar

Çiçek Sepeti geçen yıl Batesmotelpro imzalı, sevgilisi doğum gününü unuttuğu için intihara kalkışan bir kadının hikâyesinin anlatıldığı “Çiçek Sepeti hayatınızı kurtarır” başlıklı reklam filmiyle gündemi meşgul etti. Film, kadına dair yanlış mesajlar verdiği ve toplumu intihara teşvik ettiği gerekçeleriyle izleyiciden yoğun eleştiri aldı. Yılın bir diğer reklamıysa Muhabbet CPC’nin Hasbro Türkiye için hazırladığı, cinsel istismar göndermeleri nedeniyle büyük tartışmalara neden olan reklam filmiydi. Tepkilerin ardından her iki marka da reklam filmlerini yayından kaldırdı.

Öğretmenler Günü piştisi

Reklamverenler ve ajanslar, özel günlerde konuya duydukları hassasiyeti göstermek adına geçtiğimiz yıl da Öğretmenler Günü için sosyal medya hesaplarından kutlama mesajları yayınladılar. Görselleriyle pişti olan markalar neyse ki farklı mesajlar paylaştılar.

Sektörün stok görselle imtihanı

Sektörün stok görselle imtihanında yer bulan mutlu aile ve sokak tabelaları görselleri geçen yıl da markaların bayram tebriklerinde kullanılarak sektörün yaratıcılık süreçlerine ilişkin trajikomik bir tablo çizdi.

Koç hisselerine dair tepki çeken haber

Geçtiğimiz yıl kalp krizi nedeniyle hayatını kaybeden Mustafa Koç’un hastanede yaşam savaşı verdiği sırada Sözcü gazetesi sosyal medya hesabından “Koç hisselerinin son durumu”nu sorguladığı bir haber sundu.

Mersin’de ilan krizi

Mersin’de bir müteahhit şirket, verdiği bir billboard ilanında Al-i İmran Suresi’nin 66. Ayeti’ni kısaltıp kullanmakla kalmayarak Uğur Mumcu’nun sıkça kullandığı “Bilgi sahibi olmadan fikir sahibi olmayın” sözünü Al-i İmran Suresi olarak sundu.

Exit mobile version