Site icon MediaCat

125 yıldır tahtını koruyan marka

8 Mayıs 1886’da Atlanta’da küçük bir eczane sahibi olan Dr. John Pemberton’ın üç ayaklı pirinç bir çaydanlıkta yaptığı ve bardağını 5 cent’ten satışa sunduğu, dostlarına ikram ettiği şurubun bugün  sadece marka değeri 70.5 milyar dolar.

Pemberton’un ortağı ve muhasebecisi Frank Robinson iki “c” harfinin yan yana geldiğinde reklamlarda güzel görünebileceğini düşünerek bu içeceğe Coca-Cola adını verir ve elyazısı ile yazarak bir logo oluşturur. Coca-Cola logosu hiç değişmeden günümüze kadar gelmiş ve bugün 125 yaşında.

125. yıl nedeniyle The Coca-Cola Company 26 ülkeden 100’ün üzerinde gazeteciyi Coca-Cola’nın doğum yeri ve bugün hala şirketin merkezinin bulunduğu Atlanta’ya davet etti. 2 gün boyunca şirket yöneticileri Coca-Cola’nın hikayesini, tarihini, bugününü ve gelecek hedeflerini anlattılar. 2. Gün akşam ise görkemli bir doğum günü partisi yapıldı. 26 katlı şirket merkezinin dış duvarında bugüne kadar yapılmamış büyüklükte bir ışık gösterisi ve 3 boyutlu film gösterisi yapıldı. 125. Yıl nedeniyle bir ay boyunca devam edecek olan bu gösteri her gün belirli saatlerde tekrarlanacak.

2020 hedefi: Ciroyu ikiye katlamak

26 ülkeden davet edilen 100’ün üzerinde gazetecinin katıldığı etkinlikte ilk gün açılış konuşması yapan Muhtar Kent 125 yılda gelinen noktayı anlatarak şirketin 2020 vizyonunu paylaştı. Fortune 500 şirketlerinin ortalama yaşının 40 olduğunu belirten Muhtar Kent, Coca-Cola’nın 125 yaşında olduğunu ve 100 milyar olan şirket cirolarını 2020’ye kadar 200 milyar dolara çıkarmayı hedeflediklerini belirtti.

Coca-Cola’nın global düşünen yerel bir şirket olduğunu belirten Muhtar Kent, “içinde bulunduğumuz toplumların gelişimi bizim iş yapma modelimizi belirliyor” dedi. Önümüzdeki yıllarda refahın yüzde 60’ının gelişmekte olan ülkelere kayacağını söyleyen Kent, özellikle Brezilya, Çin, Hindistan, Rusya, Endonezya, Türkiye, Şili, Fas, Meksika gibi ülkeleri belirtti. Orta sınıfın büyüyeceğini, 800 ila 1 milyar arasında insanın şehirlere taşınacağını belirten Kent her gün New York büyüklüğünde bir şehrin ortaya çıktığını belirtiyor. İşte 125 yılda aldıkları yolu ikiye katlama hedefini belirlerken tüm bunları dikkate aldıklarını ve çok çalışacaklarını da ekledi.

“Marka olmak tüketiciye bir söz vermektir, iyi marka olmak ise tüketiciye verilen sözü tutmaktır” diyen Muhtar Kent, tüketicilerinin güvenini her gün yeniden kazanmak için çalıştıklarını belirtti.

En çok Coca-Cola tüketenler: Meksikalılar

Muhtar Kent’ten sonra sahneye çıkan John Farrell Stratejik Planlamadan sorumlu başkan yardımcısı. Farrell, 2010’da 600’den fazla ürün geliştirdiklerini, sadece düşük kalorili veya kalorisiz ürünlerinin sayısının 800 olduğunu belirtti. 20 milyon perakende noktasına ulaştıklarını belirten Farrell, satışlarının yüzde 35’inin geleneksel satış kanallarında gerçekleştiğini belirtiyor.

The Coca-Cola Company portföyünde değeri 1 milyarı geçen 15 marka bulunuyor. Şirketin 206 ülkede 700 bin çalışanı, 3500 ürünü, 500 markası, 300 şişeleme ortağı bulunuyor. Günde 1.7 milyar şişe Coca-Cola satılıyor ve en yüksek tüketim oranı yıllık kişi başı 675 şişe ile Meksika’da. Meksika’dan sonra ise İzlanda geliyor. Tüketimin yaklaşık yüzde 40’ı Çin, Hindistan ve Latin Amerika’da gerçekleşiyor.

Dünyanın yeni bir gelişme dönemine girdiğini belirten Farrell 10 yılda global GSMH’nin yüzde 3.5 büyüyeceğini, dünya nüfusunun 700 milyon artacağını, orta sınıf ve şehir nüfusunun da 800 milyon artacağını öngördüklerini belirtiyor.

2008’de iki hayranı tarafından oluşturulan Facebook’taki Coca-Cola sayfası bugün 26 milyon hayrana ulaşmış.

125. yılını kutlayan Coca-Cola Türkiye’ye 47 yıl önce gelmiş. Tüketimde 12. Sırada yer alıyor. Bugüne kadar şirket 46 yöneticiyi yurtdışına göndererek en üst sıralarda yer alıyor. The Coca-Cola Company Türkiye’ye ise 92 ü lke bağlı. Şirket dünyada 5 merkezden yönetiliyor ve o merkezlerden birisi de İstanbul.

Exit mobile version