MediaCat

Yılın ilk çeyreğinde reklam lideri kim?

2009’un birinci çeyreğinde yapılan ölçüm sonuçlarına göre; üç aylık dönemin en uzun süreyle reklamveren markası…

Yılın ilk çeyreğinde reklam lideri kim?

Hedef kitlelerine ulaşmak, tüketici nezdinde marka algısını güçlendirmek ve satışlarını arttırmak için reklama büyük harcamalar yapan firmalar, 2009’un birinci çeyreğinde nasıl bir seyir izlediler? Reklamverenin ilk tercihi arasında yer alan televizyon mecrasında, krizin etkisi ne kadar hissedildi? Hangi firmalar kriz nedeniyle tedbire yöneldi ve reklama ayırdığı bütçeyi kesti, hangileri krizi fırsata dönüştürmenin yollarını reklamla aradı?

MTM (Medya Takip Merkezi), işte bu sorulardan yola çıkarak, 2009’un ilk üç ayında, firmaların ve markaların televizyon reklam yatırımlarını mercek altına aldı. Araştırma sonuçlarına göre, yılın ilk üç ayında 12 TV kanalında, 818 markanın 568 bin 230 reklamı, yaklaşık 3 bin 718 saat boyunca tüketicilerin ilgisine sunuldu.

Geçtiğimiz yılın aynı dönemine göre, reklam veren toplam marka sayısı % 17,6 oranında düşüş gösterirken, spot adedinde % 2, sürelerinde ise % 3,6 oranında artış yaşanması, araştırmanın dikkat çeken bir detayı olarak kayda geçti. Krize rağmen reklam sürelerindeki artışın bir nedeni, kanalların reklam tarifelerinde uyguladığı indirimler olurken, bir diğer nedeni de yeni reklamverenlere yönelmesiydi. Reklamverenin, daha az sayıda markanın reklamları içinde daha çok görünür olma stratejisi de, bir başka artış gerekçesiydi.

İLK ÇEYREĞİN EN BÜYÜK REKLAMVERENİ: UNİLEVER

2009 yılının ilk üç ayında, televizyona en büyük reklam yatırımı yapan firma, açık arayla Unilever oldu. Ekranlar aracılığıyla 228 saat boyunca tüketicilere seslenen firmanın reklamları, önceki yılın aynı dönemine göre % 8 artış gösterdi.

16 markasının reklam filmleriyle ekranlarda boy gösteren Unilever’in, en çok reklam yatırımı yaptığı markaları, Knorr, Lipton, Cif ve Omo oldular. Firmanın TV’ye verdiği reklamların % 47’si bu dört markaya dağılım gösterdi.

Unilever, Sana markası için verdiği reklamları yaklaşık 5,5 kat artırırken; Rinso reklamlarını tamamen durdurup, Algida’nın dondurma reklamlarını ise % 83 oranında düşürdü.

Yılın en çok reklam veren ikinci firması ise, reklamları küçük bir artış gösteren Procter&Gamble oldu. P&G’nin 10 markası için verdiği reklamlar, 124 saat süreyle ekranlarda kaldı. Araştırma sonuçlarına göre firmanın en çok reklam yatırımı yaptığı markası, Ariel oldu. Firmanın en çok reklam verdiği diğer markaları ise sırasıyla İpana, Pantene ve Prima oldular.

ÜLKER REKLAM YATIRIMINI YÜZDE 49 ORANINDA AZALTTI…

2008’in ilk çeyreğinde, tüm firmaları geride bırakarak reklam liderliğini ela alan Ülker, bu yılın aynı döneminde, tedbirli davranmayı tercih etti ve televizyona verdiği reklamları % 49 oranında azalttı. 19 markası için verdiği reklamlarla ekranlarda 115 saat boyunca boy gösteren Ülker, en çok reklam veren firmalar listesinde ise üçüncü sırada yer aldı.

Kriz döneminde Ülker’in favori markası ise, reklamlarının % 13’ünü ayırdığı Dido’ydu. Dido reklamları ekranlar aracılığıyla 14,5 saate yakın tüketicilere seslenirken, firmanın en çok reklam verdiği diğer markaları ise Dankek, Golden ve Metro oldular.

Ülker’in, geçtiğimiz yılın aynı döneminde, açık arayla en çok reklam harcaması yaptığı markası olan Alpella için bu yılın aynı döneminde hiç reklam vermemesi, araştırmanın dikkat çeken ayrılarından biriydi. Geçtiğimiz yılın reklam popülaritesi en yüksek markalarından bir diğeri olan Ülker Cocostar da, bu yıl ekranlarda yer ayrılmayan markalar arasına yerleşti.

NESTLE TÜRKİYE VE TÜRK TELEKOM, REKLAM ATAĞINA GEÇEN FİRMALAR

MTM’nin, 2008’in ilk çeyreğini kapsayan reklam ölçüm raporuna göre, reklam sürelerindeki ciddi yükselişle dikkat çeken firmalar ise Türk Telekom ve Nestle oldu. Özelleştirildikten sonra, GSM operatörlerine karşı kampanyalarıyla dikkat çeken Türk Telekom’un, “Türk Telekom ve güvenli internet”e vurgu yaptığı TTnet reklamlarının spot süreleri, toplam % 160 oranında artış gösterdi.

Yedi markası için verdiği reklamlarla, büyük bir atağa kalkan Nestle Türkiye’nin reklamları da yüzde 109 oranında arttı. Firma, reklamlarının % 77’sini Nestle ve Nescafe markalarına ayırdı.

TURKCELL, MARKALAR LİSTESİNDE YİNE ZİRVEDE…

2009’un birinci çeyreğinde yapılan ölçüm sonuçlarına göre; üç aylık dönemin en uzun süreyle reklamveren markası, geçtiğimiz yılın aynı döneminin de reklam lideri, Turkcell oldu. Reklam yatırımı hemen hemen aynı oranda devam eden Turkcell, ekranlarda 81 saat yer buldu. Turkcell, spot adedine göre ise listenin dokuzuncu sırasında yer aldı.

UFO’DAN BÜYÜK ÇIKIŞ…

MTM’nin spot adedine göre yaptığı incelemede, yılın birinci çeyreğinde, ilk sıraya yerleşen marka, infrared ısıtıcı pazarının lider markası, Ufo oldu. Kısa reklam filmleriyle dikkat çeken Ufo, üç aylık süreçte 12 bin 299 reklamla hedef kitlesine seslendi. Ufo’yu ikinci sırada, yine yüksek çıkışıyla dikkat çeken bir diğer marka olan Casper Computer takip etti.

KRİZİ FIRSATA DÖNÜŞTÜREN MARKALAR…

MTM’nin aynı araştırma raporuna göre, kimi markalar, kriz dönemini bir fırsat olarak değerlendirerek reklam yatırımlarını artırdı. Bu markalar arasında en çok dikkat çekenleri THY, Nestle, Papia, Ak-Dem Prodüksiyon, Anadolu Sigorta ve Sana oldu.

Geçtiğimiz yılın aynı döneminde hiç reklam vermediği halde, 2009’un birinci çeyreğinde reklam filmleriyle ekranlarda boy gösteren 412 marka arasında, yaptıkları büyük reklam yatırımları ile dikkatleri çekenler ise, TGRT Pazarlama, Evkur, Habertürk, Exper, Vecta ve Alf oldu.

587 MARKA REKLAMI TAMAMEN KESTİ…

Yılın ilk çeyreğinde, ekonomik kriz başta olmak üzere, çeşitli nedenlerle, reklamı durduran marka sayısı 587 oldu. Bu markalar arasında, geçtiğimiz yılın aynı döneminde yaptığı büyük reklam yatırımıyla dikkat çeken bazı markalar da yer aldı. Bunlardan en çok dikkat çekenleri ise Ülker Alpella, Algida Amaze, Ülker Cocostar, Fortis, Persil, Rinso, Danone, Pakplast, Braun, TEB ve Fiat oldular.

REKLAMI EN ÇOK AZALTAN SEKTÖRLER: FİNANS, MOBİLYA VE İNŞAAT…

MTM’nin 12 TV kanalını kapsayan reklam araştırmasına göre, yılın birinci çeyreğinde, krizin de etkisiyle, reklamlarını önceki yılın aynı dönemine göre en çok azaltan sektörler, finans, mobilya ve inşaat/emlak sektörleri oldu. Finans sektörü reklamları yaklaşık % 31 oranında düşüş gösterdi ve en çok reklam veren sektörler listesinde beşinci sıradan sekizinci sıraya indi. Geçtiğimiz yılın aynı döneminde altıncı sırada yer alan inşaat/emlak sektörü ise, % 72’lik düşüşle 17. sıraya geriledi.

Aynı araştırma raporuna göre, reklam yatırımını en çok arttıran sektörler ise sigorta, ticaret, bilgi teknolojileri, iletişim teknolojileri ve yayıncılık sektörleri oldu.

Parolanı mı unuttun?

Kullanıcı adını ya da e-posta adresini gir. Sana bir e-posta göndereceğiz. Oradaki bağlantıya tıklayarak parolanı sıfırlayabilirsin.

Your password reset link appears to be invalid or expired.

Giriş

Gizlilik Politikası

Add to Collection

No Collections

Here you'll find all collections you've created before.