MediaCat

Yılın 2. çeyreği girişim ekosistemi için nasıl geçti?

Küresel girişim yatırımlarının 120 milyar dolara kadar gerilediği çeyrekte en çok yatırım alan şirketler arasında Epic Games başı çekti.

Yılın 2. çeyreği girişim ekosistemi için nasıl geçti?

KPMG’nin küresel girişim yatırımlarını mercek altına alan Venture Pulse raporu, yılın ikinci çeyreğinde girişim ekosistemine yapılan yatırımların Ukrayna’da yaşanan savaş, yüksek enflasyon ve artan faiz oranlarının etkisiyle azaldığını ortaya koydu. Rapora göre, mevcut ekonomik belirsizlik sebebiyle üçüncü çeyrekte de hızlı bir toparlanma beklenmiyor.

Yatırımlarda keskin düşüş

Veriler, 2021’in son çeyreğinde 207 milyar dolara ulaşan küresel girişim yatırımlarının 2022’nin ilk çeyreğinde 165 milyar dolara, ikinci çeyreğinde ise 120 milyar dolara kadar gerilediğini gösteriyor. 1 milyar doların üzerinde üç anlaşmanın gerçekleştiği ABD’de ise ekosistemin diğer bölgelere göre daha dayanıklı olduğunu söylemek mümkün.

İkinci çeyrekte Epic Games 2 milyar, SpaceX 1,7 milyar ve GoPuff 1,5 milyar dolar yatırım alırken; ABD dışında en fazla yatırım alan şirket 1,15 milyar dolar ile Almanya merkezli Trade Republic oldu. Onu Hindistan merkezli Dailyhunt’un aldığı 805 milyon dolar, Birleşik Arap Emirlikleri merkezli Kitopiin’in aldığı 714 milyon dolar ve İsviçre merkezli Climeworks’ün aldığı 650 milyon dolarlık yatırımlar takip etti.

2022’nin ikinci çeyreğinde en çok yatırım alan 10 şirket

1. Epic Games (ABD) – 2 milyar dolar / Eğlence yazılımı
2. SpaceX (ABD) – 1,7 milyar dolar / Havacılık
3. Gopuff (ABD) – 1,5 milyar dolar / İnternet perakendeciliği
4. Trade Republic (Almanya) – 1,15 Milyar dolar /Fintek
5. Faire (ABD) – 816 milyon dolar / E-ticaret
6. Dailyhunt (Hindistan) – 805 milyon dolar / Tüketici
7. Ramp (ABD) – 748,3 milyon dolar / Fintek
8. Kitopi (BAE) – 715 milyon dolar / Gıda teknolojisi
9. The Boring Company (ABD) – 675 milyon dolar / Altyapı
10. CanSemi (Çin) – 671,8 milyon dolar / İmalat

Yükselen enerji fiyatları alternatif enerji kaynaklarına yönelimi artırıyor

Dünyanın birçok bölgesinde hızla yükselen enerji fiyatları ve enerji bağımlılığına ilişkin endişeler artıyor. Hâl böyleyken yatırımcıların alternatif enerji seçeneklerine, enerji depolamaya ve mobiliteye odaklanan girişimlere ilgisi de kaçınılmaz olarak artmış durumda. Elektrikli araç ve piller ikinci çeyrek boyunca yatırımcıların ana odağı olmaya devam ederken hidrojen bazlı enerjiler de ilgi gören alanlardandı.

Bazı girişimlerin unicorn statüsü tehlikede

İkinci çeyrekte küresel çapta 97 yeni girişim unicorn statüsünün sahibi oldu. Çiçeği burnunda unicorn’ların 3’te 1’inden fazlasını fintek şirketlerinin oluşturması ve yarısından fazlasının ABD’de bulunması ilgi çekiciydi.

Avrupa’da sekiz ülkeden 18, Asya’da yedi ülkeden 17, Latin Amerika’da ise 2 ülkeden 3 yeni unicorn çıktı. Azalan yatırımlar 1 milyar dolarlık unicorn girişimlerin statülerini kaybedebileceğine dair endişeleri beraberinde getirirken, bu aralıktaki girişimlerin statülerini korumak için yatırımcılara önemli tavizler verebileceği düşünülüyor.

Üçüncü çeyrek tahminleri

Raporda, küresel çapta girişim ekosistemini etkileyen jeopolitik ve makroekonomik belirsizliklerin sayısı göz önüne alındığında değerlemeler üzerinde aşağı yönlü baskının devam edeceği ve bunun da yatırım seviyelerinin düşmesine neden olabileceği belirtiliyor. Yatırımcılar anlaşmalara ilişkin durum tespitlerine daha fazla önem vereceğinden birçok bölgedeki girişim yatırımı anlaşmalarının tamamlanmasının daha uzun sürebileceğine de dikkat çekiliyor.

Bunlara karşın fintek sektörünün, tedarik zinciri ve lojistik, siber güvenlik ve alternatif enerjiye ek olarak dünyanın birçok bölgesinde güçlü bir yatırım alanı olmaya devam edeceği öngörülüyor. Artan enflasyon ve faiz oranları göz önüne alındığında tüketici odaklı şirketlerin girişim yatırımcılarının gözünde bir miktar ilgi kaybetmesi de olası görülüyor.

Parolanı mı unuttun?

Kullanıcı adını ya da e-posta adresini gir. Sana bir e-posta göndereceğiz. Oradaki bağlantıya tıklayarak parolanı sıfırlayabilirsin.

Your password reset link appears to be invalid or expired.

Giriş

Gizlilik Politikası

Add to Collection

No Collections

Here you'll find all collections you've created before.