Hükümetin Hakkari-Dağlıca saldırısından sonra getirdiği yayın yasağının Danıştay tarafından durdurulmasının ardından; bu kez askeri mahkeme
13.11.2007 - 09:41 | MediaCat
Hükümetin Hakkari-Dağlıca saldırısından sonra getirdiği yayın yasağının Danıştay tarafından durdurulmasının ardından; bu kez askeri mahkeme PKKnın bu saldırı sırasında kaçırıp serbest bıraktığı 8 askeri tutuklayıp; yayın yasağı getirdi.
Karar, Vandaki Jandarma Asayiş Kolordu Komutanlığı Askeri Mahkemesi tarafından, askeri savcılığın talebi üzerine alındı.
Vandaki Jandarma Asayiş Kolordu Komutanlığı Askeri Mahkemesi, Soruşturmanın amacından saptırılmaması, kamuoyunun yanlış bilgilendirilmemesi ve yanlış anlamalara sebebiyet verilmemesi, yargı gücünün otorite ve tarafsızlığının sağlanması gerekçesiyle tüm yazılı ve görsel basın ve medya kuruluşlarına; soruşturma konusuyla ilgili bilgi edinme, yayma, eleştirme, yorumlama faaliyetlerinin kısıtlanarak, soruşturma tamamlanıncaya kadar yayın yapma yasağı konulmasına karar verdi. Karar, askeri savcılığın talebi üzerine alındı.
Hükümet de yayın yasağı kararı almıştı
Hakkari-Dağlıcadaki saldırının ardından hükümet 24 Ekim 2007de güvenlik güçlerine dönük zaaf imajı yayan, toplumsal psikolojiyi olumsuz etkileyen radyo ve TV yayınlarını durdurma kararı almış ve RTÜK kararı tüm yayın kuruluşlarına tebliğ etmişti.
Danıştayın son kararı: Hakkari için yayın yasağı yok
Muhalefet ve basın-yayın kuruluşları kararı sansür olarak nitelemiş; Türkiye Gazeteciler Cemiyeti Durdurma kararının çelişkili ve muğlak içeriği nedeniyle bazı yayın kuruluşları, şehit cenazelerinin naklen yayınını bile durdurma zorunluluğu duymuşlardır. Getirilen sansürün, yabancı televizyonların Türkiyeyi de kapsayan yayınları karşısında bilgilenme hakkı yönünden etkisiz kalacağı da ortadadır. Yasaya aykırı olarak getirilen sansürün, başvurulduğu takdirde Danıştaydan döneceğini düşünüyoruz açıklaması yapmıştı.
Danıştay: Bilgi edinme yolları kapatılamaz
Yayın yasağının iptali ve yürütmenin durdurulması için Danıştayda dava açılmış, Danıştay 13. Dairesi söz konusu kararın yürütmesini oybirliğiyle durdurmuştu.
13. Dairenin yürütmenin durdurulmasına ilişkin kararının gerekçesinde, sınırları belli olmayan bu tür yayın durdurmanın, yayıncı kuruluşları yapılacak yayınlarla ilgili olarak bu yasağa uyma konusunda tereddüte düşüreceğinin kuşkusuz olduğuna işaret edilmiş; bunun yayın özgürlüğüne aykırı olduğu belirtilmişti.
Hükümetin Danıştayın bu kararına yaptığı itiraz da, Danıştay İdari Dava Daireleri Kurulunda görüşülmüş, yerinde görülmeyerek reddedilmişti. Kurul bu kararın gerekçesinde; basın özgürlüğünün düşünceyi belirtme, yayma ve öğrenme özgürlüğünü de kapsadığını belirtmiş, hükümetin sınırı ve kapsamı belli olmayan bu yasakla, yetkisini aştığını, halkın tüm bilgi edinme yollarını kapattığını vurgulamıştı.
Kaynak: Ntvmsnbc